I knappt 20 år har Svensk solenergi delat ut priser till anläggningar, företag och personer som utmärkt sig på olika sätt. Nu har 2023 års vinnare korats och priset för årets anläggning mark går till Kraftringens solelspark i Forsby, i Klippans kommun.
Juryns motivering är bland annat att solparken i Forsby är uppförd ”med en helhetssyn på lokalsamhället och med blicken mot framtiden” och att den ”kan bli en kraft- och inspirationskälla för allt från elsystemet till djur- och växtlivet”.
– Det känns superkul att vi får priset. Vårt ledord i företaget är ju ”Tillsammans” och det är någonting vi tagit fasta på med denna park. Vi har samarbetat tätt med markägarna och en rad lokala aktörer för att visa att solparker kan bli en positiv kraft i lokalsamhället, säger Adam Jomaa, solparksansvarig på Kraftringen.
Lokala kontakter
I den tre hektar stora parken (3 MW), som invigdes i höstas, kommer snart lammungarna ut och betar.
– Vi hade redan från början en tanke om att bygga Sveriges ”bäääästa” solclellspark, säger Adam Jomaa med ett leende.
– Och när vi pratade med markägarna blev de intresserade av att utveckla parken på olika sätt, bland annat att kombinera den med ett ekologiskt jordbruk. Vi har också flera idéer framåt på hur vi ska utveckla parken.
Panelerna i parken – drygt 4 508 – sitter på en meters höjd så att fåren lätt ska kunna ta sig fram.
– Vi har också skapat ett elavtal med solel från parken som grund som vi kallar ”el från trakten”. Det inkluderar solel, vindel och el från vår kraftvärmeanläggning. Överskottet går till stiftelsen Skånska landskap som jobbar för att få unga att komma ut i naturen, säger Adam Jomaa.
Nu planerar företaget ytterligare anläggningar men det är ganska komplicerat att hitta rätt mark och tillståndsprocesserna är långa, enligt Adam Jomaa.
– Men jag hoppas att det blir fler parker framöver.
Vasakronan vann årets byggnad
Priset för årets ”anläggning byggnad” gick till Vasakronans fastighet Magasin X i Uppsala. Magasin X har visat prov på nytänkande både vad avser klimatansvar och integration av solpaneler, står att läsa i juryns motivering.
– Vi hade en ambition att bygga med extra fokus på hållbarhet. Vi fokuserade från början på att få in solceller som en naturlig del och inte något man bara hänger på i efterhand, säger Ulf Näslund, chef för teknikutveckling på Vasakronan.
Årets prestation gick till Solcellskollen, som startades 2017 av Erik Wallnér och Eric Ahlberg när de studerade sista året på Chalmers. På sajten finns bland annat en kalkylator för att räkna ut vad man kan spara på att installera en solcellsanläggning, en tjänst där det går att jämföra och se kundbetyg hos olika installatörer samt en blogg med aktuella frågeställningar inom solenergibranschen. Liksom en podd där Erik Wallnér intervjuar aktuella personer i energibranschen.
Behovet av information och kunskapshöjande insatser inom energiområdet var stort under energikrisens 2022 och därför anser juryn att Solcellskollens insats har haft en särskilt viktig folkbildande betydelse.
Johan Wickström