Futureheat går nu in i sin tredje etapp, vilken pågår fram till 2024. Elva projekt är beviljade och ytterligare något projekt ska tillkomma.
– Denna etapp har tre inriktningar, där en av delarna är mer framåtblickande och där målet är att ge underlag till strategiska beslut för energibolagen. Den omfattar såväl fjärrvärme, kraftvärme som fjärrkyla, säger Julia Kuylenstierna, områdesansvarig för termisk energiomvandling på Energiforsk.
Utgångspunkten i denna del utgår från uppvärmningssektorns mål om att vara fossilbränslefri 2030 och utgöra en kolsänka 2045.
– Forskningen handlar bland annat om hur fjärrvärmebranschen kan bidra till ett leveranssäkert elsystem och hur biobränslen kan bli mer hållbara, säger Julia Kuylenstierna.
Den andra delen i programmet handlar om optimering och förbättring av befintliga system, vilket är ett fokusområde som Futurheat har arbetat med sedan starten och som ses som centralt.
– Både historiskt och framöver är branschen intresserade av underhållsfrågor. Här vill vi utveckla metoder för att kunna statusbestämma ledningsnätet på ett effektivt sätt och att optimera systemet.
– I den tredje delen är fokus på nya kund- och leverantörslösningar. Det handlar om att få en bättre förståelse för kundperspektivet och också utveckla nya typer av lösningar mot kunderna. Det kan exempelvis gälla kunderbjudanden och nya typer av värme- och kylåtervinning.
Fjärrvärmebolagen som deltar i programmet är med och finansierar. De kan även ingå i programmets styrgrupp, vilka tar strategiska beslut om forskningsoch utvecklingsinriktningar och beviljar vilka projekt som ska genomföras. Till varje projekt ingår referensgrupper och även där deltar personer från dessa fjärrvärmebolag.
Forskningen handlar bland annat om hur fjärrvärmebranschen kan bidra till ett leveranssäkert elsystem.
Julia Kuylenstierna pekar på att de fått fram flera viktiga och användbara resultat i tidigare etapper av Futureheat och hon tar som exempel hur de löst problem med svetsning.
– Under våren 2019 hade vi en workshop där flera fjärrvärmebolag pekade på att det var svårare än tidigare att svetsa fjärrvärmerör. Då startade vi ett par projekt för att ta reda på om det var en slump eller vad som låg bakom, berättar Julia Kuylenstierna.
Projekten visade att den oförstörande provningen av stålrören som görs i fabrikerna ledde till att rören blev kraftigt magnetiserade. Det i sin tur försvårar själva svetsningen av rören. I projektet tog man därför fram en ny nivå för maximal restmagnetism så att rören ska gå bra att svetsa.
– Dessa resultat har Energiföretagen gått vidare med i sina tekniska bestämmelser och de har även spridits internationellt via Euroheat & Power, säger Julia Kuylenstierna.
– I förra etappen hade vi också ett projekt om affärsmodeller för fjärrvärme och värmepumpar, som visar att det finns systemvinster genom att kombinerade dessa. Nu har vi beviljat ett projekt där vi går vidare och testar detta i praktiken i Mölndal, vilket ska ge vägledning till både fjärrvärmebolag och fastighetsbolag, avslutar hon.
FUTUREHEATFutureheat är fjärrvärmebranschens gemensamma forsknings- och utvecklingsprogram. Programmet ska identifiera nya möjligheter för fjärrvärmeföretagen på en marknad med ambitiösa miljö- och klimatmål, ökad konkurrens och åldrande distributionssystem. Programmet har en budget på 15 miljoner kronor och pågår under åren 2022–2024. Läs mer på energiforsk.se
Ann-Sofie Borglund