De stora elnätsinvesteringarna som Sverige nu har påbörjat och som kommer fortgå under lång tid har gynnat One Nordic, en av de större entreprenadföretagen inom elnätssektorn. Företaget har under senare tid vunnit flera större regionnätsprojekt, bland annat två för Eon Energidistribution i Sundsvall och Falkenberg. One Nordic är också med i ett stort samverkansprojekt med Svenska kraftnät, där de ska hjälpa till med att bygga Aurora Line, en 400 kV växelströmsledning från Messaure i norra delen av Sverige till Pyhänselkä utanför Uleåborg i Finland.
Samtidigt är det stor brist på både montörer och projektledare som kan utföra regionnätsarbeten i Sverige. De flesta elnätsbolag köper idag in regionnätskompetens från andra länder på grund av att det saknas lokala resurser.
– Det är ett hårt tryck på marknaden och en brist på dem som kan utföra jobben. Just nu har vi utländska entreprenörer som hjälper till och bygger näten, men vi kommer att se att marknaden rör på sig, så det är inte säkert att de blir kvar här. De kan välja Tyskland eller Polen eller om nätet ska byggas upp i Ukraina och då har vi på sikt inga alls, säger Mattias Montelin, chef för regionnätsverksamheten på One Nordic.
Redan idag internutbildar One Nordic anställda för att dessa ska kunna byta tjänst inom företaget och vara tillgängliga där de behövs mest akut, men det är ingen långsiktigt hållbar lösning.
Stor kompetensbrist
Under kommande tio år kommer branschen behöva 100 000 nya tekniker och ingenjörer för att klara energiomställningen, enligt branschens beräkningar. Samtidigt är det redan nu kompetensbrist och dessutom utbildas få nya inom detta område, vilket är ett konkret och växande bekymmer, menar Mattias Montelin.
– Vi anställer med fördel de som gått på Åsbro kursgårds YA-utbildning i storkraftnät, som är helt anpassad för region- och stamnät. Men det är bara ett 20-tal per kull som går ut varje år. Nu pratas det om att Åsbro inte kommer beviljas pengar från staten för den utbildningen. Det är jättekonstigt, branschen slukar ju alla som går ut därifrån.
Politikerna borde satsa mer på yrkesskolor, särskilt de etablerade som redan finns, och inte tro att branschen ska klara det själv, menar Mattias Montelin.
– Jag är rädd att det inte räcker till. Det behövs fortfarande statliga medel för att bygga skolor och ta in elever. Det är en bransch med stor tillväxt och man får garanterat jobb i många år framöver.
Ny rekryteringskampanj
För att klara kompetensförsörjningen, både på kort och lång sikt, har One Nordic skapat en rekryteringskampanj, One Nordic Challenge, för att locka fler ungdomar till energibranschen. Den riktar sig även till dem som funderar på en yrkesväxling.
– Vi ser nu ett större intresse för de annonser vi lägger ut och ser på de ansökningar vi fått in att många kommer från en annan bakgrund, till exempel bygg- eller till och med restaurangsektorn. Det är jättepositivt, säger Mattias Montelin.
One Nordic ChallengeFör att locka nya förmågor till elnätsbranschen har One Nordic startat kampanjen One Nordic Challenge. Här får svenska idrottsstjärnor tävla mot One Nordics medarbetare i olika grenar, till exempel stolpklättring. Allt under ledning av komikern Anders Jansson.
Se filmerna här.
Jan Hallman