EIT InnoEnergy är ett företag som ofta dyker upp när stora europeiska industrisatsningar ska lanseras, till exempel inom batteriteknik eller storskaliga solcellssatsningar. Företaget startades 2010 med EU-pengar från EIT (European Institute of Innovation and technology). Syftet var att driva innovation inom hållbar energi, vilket också skulle kunna skapa arbetstillfällen och ekonomisk tillväxt. Fram tills nu har EIT Innoeenergy investerat närmare 6 miljarder kronor i närmare 500 innovationer och bolag
– Vi är idag runt 200 anställda och har kontor över hela Europa, bland annat i Stockholm och även ett i USA. Vi arbetar utifrån olika energisatsningar och ser var i Europa de olika satsningarna passar bäst. Det gör exempelvis att vi i Sverige inte enbart stöttar svenska satsningar utan ser det från ett europeiskt perspektiv, förklarar Kenneth Johansson, vd på EIT InnoEnergy i Skandinavien.
Bolaget arbetar huvudsakligen utifrån tre spår: att satsa på startupbolag, större industrisatsningar och att främja kompetensförsörjning. Dessa inriktningar utgår från en modell som bygger på att EIT InnoEnergy går in med kapital och tjänster. Genom sitt omfattande nätverk av forskare, företag och investerare hjälper de innovativa företag att växa och skala upp sina lösningar.
– Vi satsar inte enbart pengar utan bidrar även aktivt med hjälp för att öka förutsättningarna för att bolag ska lyckas. Det ser vi som en del i vår investering och för det tar vi aktieposter i de bolag vi satsar på, säger Kenneth Johansson.
Stora satsningar inom fusion
En av EIT InnoEnergys senaste satsningar är på fusion. Det handlar om investeringar i en banbrytande teknologi kring fusion som är utvecklad av det svenska företaget Novatron Fusion. EIT InnoEnergy, Kungliga Tekniska högskolan (KTH) och Novatron Fusion ska bygga en anläggning vid KTH för att validera tekniken. Det beräknas ske redan i år.
Om ni får bra resultat, vad är steget efter det?
– Fusion har varit ett problembarn under många år, men om man löser problemet så kan man få fram väldigt mycket energi. Bakom den idé som vi nu satsar på står Jan Jäderberg, som har jobbat inom detta område länge och har en idé till lösning av ett av de mest centrala problemen med fusion, vilket handlar om att innesluta ett stabilt plasma, berättar Kenneth Johansson.
Fusion handlar om att slå samman atomer för att frigöra energi. Sedan 1950-talet har forskare runt om i världen försökt skapa fusion som ger mer energi än vad själva fusionsprocessen använder. Nu kan Jan Jäderberg vara ett steg närmare denna lösning, tack vare hans idé om så kallade konkava magnetfält.
Ett fusionsplasma behöver hettas upp till över 100 miljoner grader för att få i gång fusionsprocessen och generera energi. Plasmat innesluts i en reaktor, men inget material klarar direktkontakt vid dessa temperaturer, lösningen blir då att hålla plasmat svävande i ett magnetfält. Detta har dock visat sig tekniskt mycket svårt och det är här som Novatrons teknik erbjuder en lösning på problemet med magnetfältsinneslutningen.
Datasimulering visar att tekniken är lovande, och konceptet har också verifierats av en rad experter och forskare. Nu ska man testa om det fungerar i praktiken. Första steget i testet är att få ett stabilt plasma och i nästa steg att få till en kärnreaktion.
– Löser vi detta så är det en disruptiv innovation, det vill säga det kan förändra den nuvarande energimarknaden på ett radikalt sätt. Vi vill lösa energifrågan, oavsett teknik, och det här grundkonceptet ser mycket lovande ut. Vi samarbetar här också med akademin, för det kommer att krävas mycket forskning kring en rad påföljande tekniska utmaningar innan vi har en fullt fungerande ny energikälla, säger Kenneth Johansson.
Industriella värdekedjor
EIT InnoEnergy arbetar sedan fem år tillbaka även med industriella värdekedjor. Deras första strategiska industrisatsning, som handlade om batteritillverkning i EU, har numera kompletterats med satsningar även inom vätgas och solceller.
Kenneth Johansson tycker att arbetet inom batterivärdekedjan är ett bra exempel på vad de vill åstadkomma.
– För fem år sedan var det en väldigt låg tro på att Europa kunde konkurrera inom batterier, men med föregångare som Northvolt och andra initiativ, elektrifiering av fordonssektorn, politiskt stöd genom regelverk och så vidare så har vi nu en Klondikestämning. Och det inte bara i norra Sverige utan i hela Europa, säger Kenneth Johansson och fortsätter:
– Vår roll är att driva nätverk, sätta samman olika industriella konsortier och investera. Dessutom är vi initiativtagare till många egna satsningar, där det bästa exemplet är Verkor i Frankrike. Det är en battericellstillverkare som är ett par år efter Northvolts utvecklingsgrad.
Kenneth Johansson menar att det även här påminner om startupbolagens verksamhet, fast målet är att skapa en industrisatsning. De försöker därför få med tungt kapital och industriella aktörer redan från start.
Vår roll är att driva nätverk, sätta samman olika industriella konsortier och investera.
I december förra året stod det klart att EIT InnoEnergy ska driva en satsning för solcellstillverkning i Europa, kallad EU Solar Industry Alliance. EU-kommissionen har också utsett EIT InnoEnergy till sekretariat för satsningen.
– Vi ska mobilisera industri och investerare enligt samma modell som vi gjort inom batteribranschen, vilket går hand i hand med att också få stöd från den politiska sfären. Där för vi dialog med politiker för att möjliggöra satsningar av detta slag. Det handlar dels om investeringsstöd, dels om att underlätta tillståndsprövningar med mera, säger Kenneth Johansson.
Det handlar bland annat om att konkret starta en solcellsfabrik, där man tillsammans med utvalda industriella aktörer nu förbereder byggandet av en solcellsfabrik i Frankrike. Det ansvariga bolaget heter Halosun
Satsning på europeisk solel
Tillverkningen av solceller domineras idag av Kina. Målet man har satt upp i solalliansen, tillsammans med EU-kommissionen, är att utveckla en europeisk industri som till 2025 levererar en kapacitet på 30 GW. Det menar man kommer att skapa mer än 400 000 nya jobb, direkt och indirekt.
– Vi får ofta frågan hur vi i Europa ska kunna konkurrera med Kina, där kostnadsnivåerna är betydligt lägre. Men vi bedömer att europeiska solceller kan bli konkurrenskraftiga, säger Kenneth Johansson och fortsätter:
– Detta genom ny teknologi där solcellerna är effektivare, vilket bygger på europeisk forskning och innovation. Det handlar även om storskalig produktion med en stor automation och inte minst risksäkrandet. Att inte vara sårbar för globala försörjningskedjor har ett värde i sig själv. Pandemin visade tydligt hur viktigt det är att ha en säker leverantör på hemmaplan.
Kenneth Johansson pekar också på att produktionen i Kina använder fossil energi, medan tillverkningen i Europa ska bli fossilfri.
– Lägger vi ihop detta ser vi stora möjligheter för Europa att bygga upp en egen inhemsk industri inom solceller.
Vill driva energiomställningen
EIT InnoEnergy omsätter årligen omkring en miljard kronor. Dessa pengar är dels EU-kapital, dels eget kapital. Det egna kapitalet kommer huvudsakligen när de gör exit ur sina egna portföljbolag. Målet är dock att bli helt självförsörjande och också ha ett ökat kapital. Just nu pågår slutförhandlingar i en kapitalrunda där de vänt sig till privat kapital för att investera i deras modell.
– Det ser positivt ut. Vårt mål är att driva energiomställningen mot grönt, där klimatfrågan har varit det drivande. Dagens geopolitiska situation har förstärkt detta. Alla våra projekt syftar till att få ner koldioxidutsläppen och att minska energikostnaderna.
Utmaningen menar Kenneth Johansson är tillgången på kapital, att hitta rätt partnerskap och även vissa regelverk. Samtidigt är det en markant skillnad sedan de startade, för nu finns många intresserade aktörer som dessutom vill få ut energilösningar snabbare.
– Det som bromsar upp satsningar just nu är främst osäkerheten på marknaden som gör att investerare tvekar på grund av det allmänna konjunkturläget. Även att frågan kring kärnkraft har seglat upp i Sverige och i många länder i Europa gör att investerare tvekar kring vad de ska satsa på. Vi arbetar mycket mer kortsiktigt, där energilagring, vind och sol är de tre områden som vi ser att vi ska satsa på i närhet. Kärnkraften är en mer långsiktig fråga, avslutar Kenneth Johansson.
EIT InnoEnergyEIT InnoEnergy är en global investerare inom hållbar energi globalt, inom bland annat energilagring, transport och mobilitet. Företaget har 200 medarbetare i Europa samt i Boston i USA.Företaget leder bland annat tre europeiska initiativ: European Battery Alliance (EBA), European Green Hydrogen Acceleration Centre (EGHAC) och European Solar Initiative (ESI).Läs mer på innoenergy.com
Ann-Sofie Borglund