I serien Högspänning – som har premiär den 27 mars på Viaplay och TV3 – får tittarna följa med bakom kulisserna på en rad olika arbetsplatser. Det handlar om allt från vattenkraftverk, vindturbiner till de tusentals milen med högspänningsledningar som försörjer Sverige med energi.
Högspänning produceras av Delta Studios i samverkan med Energiföretagen. Det var Malin Kvist, exekutiv producent, som burit på idén länge. Hon står även bakom Vägens hjältar som blivit en stor succé.
– Som tv-kreatör har jag känt att det här kan bli hur fränt som helst. Jag ville faktiskt göra serien redan för 15 år sedan. Men då låg energifrågan inte lika högt upp på agendan. Nu vet alla att det behövs folk NU, säger hon.
”Vill visa en bred palett”
Arbetet började redan i augusti 2022. Då började tv-teamet leta inspelningsplatser och casta medarbetare på de två energibolagen som är med, Vattenfall och Skellefteå Kraft.
– Vi vill visa en bred palett av jobb och det var inte svårt att hittade taggade personer. De kände att detta är ett dolt yrke, de ville visa vad de gör och förhoppningsvis locka fler till branschen, Malin Kvist och tillägger:
– Jag är övertygad om att det kommer kittla i magen på tittarna. Som när vindkraftsteknikerna jobbar längst upp i vindkraftsverken. Eller när en av deltagarna hänger under en helikopter för att byta ut äldre och uttjänta klot som finns på stamnäten för att varna flyget.
För att fånga rätt saker har filmteamet spelat in mycket mer material än vad som behövs. Och filmat över hela landet. Teamet har också velat fånga olika årstider, inte minst när oväder och snö ställer till det under höst och vinter.
– Till exempel snösmockan i Stockholm i december. Då låg vi som illrar på vägarna för att följa medarbetare från Vattenfall Services när de röjde och städade upp, säger Malin Kvist.
Högspänning
Högspänning har premiär den 27 mars på Viaplay och TV3. Delta Studios har producerat i samverkan med Energiföretagen. Första säsongen består av tio avsnitt.
Krokig väg till energibranschen
En av dem som var ute och röjde det dygnet var Angelica Jonsson, elkrafttekniker på Vattenfall Services i södra Stockholm. Då hade hon inte riktigt vant sig vid att ha ett filmteam i närheten
– Jag hade jobbat i hur många timmar som helst och gått flera mil. Jag hade skitiga kläder, oborstat hår, snö upp till magen. Jag visste inte att det skulle komma en kameraman och tänkte nej! Men sedan var det mer, okej, jag bryr mig inte – gör vad ni ska. (ha ha)
För Angelica Jonsson var vägen till energibranschen krokig. Hon jobbade inom restaurang och var utbildad som arrangör av fester och konferenser.
– Men när jag fick barn blev det svårt att kombinera med familjelivet. Jag funderade över mina erfarenheter och egenskaper och kom fram till att jag skulle bli elektriker. Lite konstigt kanske, för jag hade knappt rört ett verktyg. Men tänkte jag testar.
Tjejer kanske inte tror att de klarar av yrket, att det är för tufft och hårt. Men det är fantastiskt.
I utbildningen ingick en kurs om elnätet och elens väg. Då blev hon såld på allvar.
– Jag blev stormkär, wow vilket häftigt arbete. Att få vara ute i skogen, köra motorsåg, klättra upp och ner i stolpar och åka sexhjuling. Jag fick en praktikplats på Vattenfall Services och är sedan tre år fast anställd.
Från början ville Angelica Jonsson absolut inte vara med i tv. Men tyckte så småningom att hon hade ett ansvar att visa för svenska folket vad jobbet innebär. Och locka inte minst fler tjejer till branschen.
– Tjejer kanske inte tror att de klarar av yrket, att det är för tufft och hårt. Men det är fantastiskt. Jag älskar mitt jobb som hela tiden ger mig spänning i vardagen.
”Otroligt kul jobb”
Även Jonna Eriksson, distributionselektriker på Skellefteå Kraft Energiservice i Lycksele, var tveksam till att vara med.
– Alla tjatade jättelänge. Till slut insåg jag att jag inte bara kunde tänka på mig själv. Om jag kan bidra till att andra unga tjejer får upp ögonen för detta vill jag göra det. Och visa att du inte behöver vara en stor och stark man.
Jonna Eriksson började plugga till installationstekniker. Men blev less. Hon hade en barndomskompis som jobbade på Energiservice och som tyckte att Jonna skulle söka praktik. Det gjorde hon och blev kvar.
– Det här är ett otroligt kul jobb. Jag får vara ute hela tiden och det händer alltid nya saker. Jag hoppas att serien kan skapa förståelse för vad vi gör. Många tänker kanske inte på att om det blir strömavbrott så far folk ut i skogen och jobbar. Elen fungerar liksom inte av sig själv.
Jag är stolt över våra duktiga medarbetare som är så bra ambassadörer.
Förväntan inför premiären
På Skellefteå Kraft ser alla med förväntan fram emot premiären.
– Vi har fått granska avsnitten i förväg och jag känner mig väldigt lugn. Och stolt över våra duktiga medarbetare som är så bra ambassadörer. Det har verkligen blivit vad jag hoppades, säger Mirjam Bellgran, personalchef.
När Skellefteå Kraft fick frågan om de ville delta var svaret inte helt självklart ett ja.
– Först tänkte vi, ska vi verkligen? Det är stort. Men syftet är så viktigt. Redan idag är rekryteringsbehovet stort. Vi måste bli fler i branschen för att kunna säkra kompetensförsörjningen och klara energiomställningen.
– Då behöver vi lyfta branschen på alla sätt som går. Vår önskan var att få visa bredden i vår verksamhet och det viktiga jobb vi gör. Och så har det verkligen blivit.
Nu hoppas Mirjam Bellgran på många tittare och ett bra genomslag. Som för liknande satsningar som andra branscher medverkat i.
– Där har vi sett att andra satsningar har fått bra gensvar och påverkat att fler söker sig till den branschen, både till utbildningar och jobb. Nu vill jag gärna se samma sak för energibranschen, säger hon och tillägger:
– Det här är en så bra chans att kunna öka allmänhetens kunskap, öka attraktiviteten få en ökad mångfald av människor att söka sig till oss.
Kan skapa aha-upplevelser
Lotta Henryson, HR-chef på Vattenfall Sverige, har samma förhoppning.
– Vi har stora utmaningar när det gäller att säkra kompetens och hade länge funderat över att göra något annorlunda. Så detta kändes helt rätt. Här visas branschen från insidan, det har aldrig gjorts förut, säger hon.
Att tittarna får följa med medarbetare och se utmaningarna de ställs inför, tror Lotta Henryson kommer att ge en hel del aha-upplevelser.
– Det kan vara att rensa ledningar från träd under en snöstorm eller att jobba hundra meter upp i luften på vindkraftverken. De här är riktiga hjältar som på många olika sätt bidrar till samhället. Inför premiären känner jag mig både stolt och förväntansfull. Detta är fantastiskt bra!
Susanne Glennegård