Vattenkraftens roll i det svenska elsystemet är viktigare än någonsin. Robert Hugosson på Jämtkraft utvecklar nya sätt att använda vattenkraften mer flexibelt, till exempel genom att komplettera dem med batterilager. Effektbalansen i de svenska elnäten måste upprätthållas varje sekund, dygnet runt, året om. Annars blir det mörkt.
Balansen upprätthålls av ett komplext maskineri av automatiska och manuella system för frekvensreglering, som sträcker sig från Svenska kraftnät ner till individuella elproducenter och konsumenter.
Robert Hugosson, utvecklingsingenjör på Jämtkraft, förvaltar och vidareutvecklar de balanstjänster som hans energibolag bidrar med till systemet.
– Dels övervakar jag att vi levererar enligt Svenska kraftnäts befintliga behov, dels arbetar jag med att uppgradera våra anläggningar i enlighet med de allt högre krav som kommer framöver, säger Robert Hugosson.
Kraven kommer delvis därför att Svenska kraftnät helt enkelt vill att systemet ska fungera bättre. Men ett annat viktigt skäl är Sveriges förändrade elsystem, med mer väderberoende elproduktion samt framväxandet av mikroproducenter, som gör att det behövs mer avancerad frekvensreglering.
I praktiken handlar det om att bolagets produktionsanläggningar, främst vattenkraft men även andra anläggningar som exempelvis vindkraft, behöver ha förmågan att blixtsnabbt kunna göra smärre förändringar i mängden el de producerar för att hålla en jämn frekvens i elnäten. För vattenkraftverk har det traditionellt handlat om system som automatiskt ökar eller minskar effekten lite utefter behov.
– Nu jobbar jag mycket med att komplettera våra vattenkraftverk med nya batterilager, till exempel Granboforsens kraftstation som vi snart är klara med, ett så kallat hybridkraftverk. Ett sådant kraftverk kombinerar batteriernas snabbhet med vattenkraftens uthållighet.
– Batterierna reagerar på millisekunder för att hantera små avvikelser, medan vattenkraften kickar in inom några sekunder för korrekt och uthållig frekvensreglering. Det är ett spännande område att lära sig mer om, säger Robert Hugosson.
Det sker en snabb teknik- och marknadsutveckling inom balanstjänsterna vilket kräver en kontinuerlig omvärldsbevakning. Robert Hugossons jobb passar utmärkt för personer som är intresserade av både teknik och ekonomi.
– Den andra delen av mitt jobb handlar nämligen om att hålla koll på elmarknaderna samt på balanstjänstemarknaderna, eller stödtjänstmarknaderna som de också kallas, där man handlar med Svenska kraftnät.
– I slutändan handlar det om att vår driftcentral får de stöd och system som behövs för att optimera vår produktion. Man får vara lite allkonstnär på det här jobbet.
EN ARBETSDAG
08:00 Börjar beta av mejlkorgen och har avstämningsmöte med teamet08:30 Skriver rapport till SVK om provdata från ett vattenkraftverk.11:00 Arbetar vidare med förstudie om ett eventuellt batterilager.12:00 Lunch med promenad.13:00 Branschmöte med diskussioner om elmarknadslagarna.15:30 Förbereder en provningsvecka ute på ett av vattenkraftverken17:00 Hemgång
Linus Olin