Bakom den nya handboken, ”EBR Induktion och influens – säkerhetsåtgärder för luftledningar”, står en bred grupp bestående av större nätägare, Vattenfall Services och Elsäkerhetsverket.
Induktion och influens innebär att spänning uppstår i frånkopplade ledningar eller andra ledande konstruktioner som är parallella med eller korsar en spänningssatt luftledning. När det sker kan det orsaka olyckor vid arbete med den frånkopplade ledningen.
– Vi började med att sätta oss in i om det gick att arbeta säkert genom att jobba så som det står beskrivet i ESA 14 och 19 (elsäkerhetsanvisningar) och det gjorde det inte, säger Reijo Eriksson, elsäkerhetsspecialist på Ellevio, som ledde arbetet med att ta fram den nya handboken.
Han betonar flera gånger att ledstjärnan för arbetet varit att det ska vara enkelt att göra rätt; helst lika enkelt som att ta på sig bilbältet i bilen, för då blir det gjort.
Fel antaganden i tidigare riktlinjer
Det tidigare arbetssättet för att undvika att utsättas för induktion och/eller influens utgick från att det skulle göras en massa beräkningar. Förutom att det var svårt visade det sig vid närmare granskning att de gamla instruktionerna byggde på fel antaganden.
– Vi gick själva ut i fält och mätte och modellerna för beräkning av induktionsrisk stämde inte med verkligheten. Dessutom jämförde vi de tidigare ESA-instruktionerna med europeisk standard, och ingenstans i 33 medlemsländer gjorde man som i Sverige. Vi var tvungna att tänka nytt, konstaterar Reijo Eriksson.
Resultatet finns nu tillgängligt i en omgjord och till omfånget betydligt större handbok. Till utseendet påminner handboken om körkortshandboken, rikt illustrerad med beskrivningar av olika arbetssituationer och moment. Följer man handboken ska man inte behöva göra några beräkningar alls.
En viktig del i nytänkandet är också införandet av jordningsplaner, som är helt nytt för den svenska elsektorn.
– Vi fick idén från Vattenfall och deras verksamhet i Holland, där jordningsplaner funnits länge, säger Reijo Eriksson.
Viktigt med beteendeförändringar
Med jordningsplan avses en skriftlig förebild med numrerade säkerhetsåtgärder, arbetsjordning och potentialutjämning, som ska tas fram av arbetsgivaren i samverkan med elanläggningsansvarig vid planering inför arbete med eller vid ledningar.
– Det viktigaste nu är att vi får till en beteendeförändring. Det krävs samverkan mellan beställare och entreprenörer. Vi nätägare måste berätta när det finns risk för induktion och entreprenörer måste vidta rätt säkerhetsåtgärder på arbetsplatserna, säger Reijo Eriksson.
Med hjälp av den nya handboken går det lätt att ta reda på vad som ska göras och hur arbetet ska utföras i olika situationer.
– Om man gör det och har på sig isolerande handskar får man ett väldigt bra skydd. Ingen vill ha olyckor, och hade vi haft handboken tidigare hade olyckorna 2020 och 2021 inte inträffat. Det ska vara enkelt att göra rätt, avslutar Reijo Eriksson.
Beställ handboken EBR Induktion och influens här.
Carl Johan Liljegren