Elpriserna fortsatte att vara relativt låga under oktober. När man summerar månaden landar elområde 4, SE4 (södra Sverige), på ett snittpris på 35,9 öre/kWh på elbörsen Nordpool, en dryg halvering jämfört med oktober året innan och det lägsta snittpriset i området på tre år.
De nordliga områdena (SE1 och SE2) ökade priserna från september till att snitta 17,6 öre/kWh i oktober, vilket kan jämföras med 50 öre/kWh under samma månad i fjol.
– Nu har vi en helt annan situation på elmarknaden jämfört med förra hösten. Gaspriset i Europa ligger på runt 50 euro/MWh, att jämföra med drygt 300 euro/MWh när det var som högst förra året. Och Europas gaslager är välfyllda inför vintern, säger Magnus Thorstensson, elmarknadsanalytiker på Energiföretagen.
I och med att elmarknaden i Sverige och Norden sitter ihop med övriga Europa blir marginalpriserna i Europa styrande även i Sverige till viss del, framför allt märkbart i södra delarna av landet.
Välfyllda vattenmagasin
Även när det gäller den nordiska elproduktionen ser läget betydligt bättre ut än i fjol: vattenmagasinen är välfyllda och ligger över medelnivån, kärnkraftverken levererar enligt plan till skillnad från förra året och vindkraften har bitvis producerat väldigt mycket under månaden (i Sverige producerade den 3,5 TWh att jämföra med kärnkraftens 4 TWh).
– Det har varit höga tillrinningar efter sommaren. Samtidigt har vindkraften ökat så att man kunnat spara vatten i magasinen. Den kraftiga ökningen av vindkraften gör att de historiska normalkurvorna för vattenmagasinen inte har samma giltighet som förr – läget är kanske ännu bättre än det ser ut i statistiken, säger Magnus Thorstensson
Elpriserna är fortsatt volatila, men i något lägre omfattning än tidigare. Men oktober bjöd ändå på totalt 145 timmar med negativa elpriser (sett över alla elområden) och under fem av månadens dygn var det genomsnittliga elpriset negativt. Det visar Energimyndighetens månatliga statistikrapport över elmarknaden där man också kan se att elanvändningen tycks stiga igen.
Enligt preliminära siffror ökade elanvändningen med 9 procent jämfört med samma månad året innan – vilket är ett trendbrott. Det förklaras delvis med lägre temperaturer, men Energimyndigheten pekar även på betydelsen av de låga elpriserna som minskar incitamenten att spara el.
Terminsmarknaden är den bästa gissningen för framtida spotpriser och priserna för första kvartalet 2024 ligger just nu kring 70 euro/MWh (cirka 85 öre/kWh).
Stabil terminsmarknad
Tittar man framåt ser prisläget relativt stabilt ut. Årskontrakten för 2024 på terminsmarknaderna har haft en ganska jämnt fallande trend under året.
– Terminsmarknaden är den bästa gissningen för framtida spotpriser och priserna för första kvartalet 2024 ligger just nu kring 70 euro/MWh (cirka 85 öre/kWh). Men det behövs inte mycket för att det ska ändras. Det räcker med att kriget i Mellanöstern utvidgas så lär priserna sticka iväg, konstaterar Magnus Thorstensson.
Det finns redan nu tendenser på att priserna är på väg uppåt. Det menar Arne Bergvik energistrategisk konsult på Sigholm, som pekar på vissa trendbrott i oktober.
– Det blev ett väderomslag till torrt och kallt i oktober som bröt den väderdrivna prisnedgången drivet av vått och milt väder som vi haft sedan i juli. Gaspriset har fördubblats sedan i maj och priserna är på väg upp utomlands. Och jag tror att det är ganska stor sannolikhet att även de svenska priserna stiger under de närmaste månaderna, säger Arne Bergvik.
– Men det beror självklart på vädret. Blir det ett torrare och kallare väder kommer vi få högre elpriser i Norden eftersom de kommer närma sig priserna utomlands . Dessutom är vår export till utlandet massiv och den kommer över tid att hjälpa till att jämna ut priserna.
Bättre effektläge i vinter
Under veckan har även Svenska kraftnät (Svk) gått ut med en pressnyhet om läget inför vintern. Här framkommer att läget i elsystemet ser betydligt bättre ut än under förra året då Svk skickade ut flera varningar för effektbrist.
Pontus de Maré, driftchef på Svk, lyfter bland annat fram betydelsen av omvärldsläget: fyllda gaslager i Europa, ökad tillgänglighet i de franska kärnkraftverken och välfyllda vattenlager i Norge.
– Det ser positivt ut men som alltid gäller att importmöjligheterna under vintern minskar om våra grannar har samma väder som vi – kallt och vindstilla, säger Pontus de Maré i presskommentaren.
En annan faktor som förbättrats är kapaciteten över snitten mellan olika elområden. Här har Svk under året handlat upp så kallade mothandelsresurser – det vill säga att Svk betalar för ökad elproduktion eller minskad förbrukning i områden med underskott – för att kunna upprätthålla en bättre kapacitet i elnätet. Det har resulterat i något mer utjämnade elpriser mellan elområdena.
Sammantaget ser Pontus de Maré ganska ljust på vinterns elmarknad – men han skickar även med en liten varning:
– Vi vet att situationen kan försämras snabbt om något händer. En stor produktionsanläggning eller utlandsförbindelse som går ner eller större störningar i transmissionsnätet ändrar förutsättningarna direkt.
Spotpriser Nordpool (öre/kWh)
Augusti 2023 September 2023 Oktober 2023
SE1 23,8 10,9 17,6
SE2 23,8 10,9 17,6
SE3 37,0 24,3 33,1
SE4 49,5 51,3 35,9
Johan Wickström