Elektrifieringen av samhället kräver stora investeringar i det svenska elnätet, och för att möta framtida behov måste äldre ledningar och system anpassas till modern teknik – ett arbete där distributionselektriker Glenn Toresson vid Oskarshamn Energi Nät har en nyckelroll.
– Äldre nät och transformatorstationer är inte dimensionerade efter de behov och effekter som elektrifieringen innebär, och i synnerhet inte landsbygdsnäten som vi har gott om här i Oskarshamns kommun, säger Glenn och smuttar på sitt morgonte denna soliga höstdag.
– Det händer att vi får samtal från lantbrukare som har bestämt sig för att sätta upp solceller på sitt ladugårdstak och satsa på elfordon, trots att luftledningen ut till gården inte är gjord för sådana effekter och elöverföring i båda riktningarna.
– Vi har skyldighet att göra utbyggnaden som krävs, men det kan ta lite tid. Lantbrukaren får då även stå för en del av kostnaderna.
Byter ut gamla system
Oskarshamn Energi Nät, dotterbolag till Oskarshamn Energi, har fem anställda distributionselektriker. I ett par veckor har Glenn, hans kollega distributionselektriker Martin Johansson och två inhyrda grävmaskinförare bytt ut delar av det äldre luftledningssystemet vid Smältebro, tolv kilometer väster om Oskarshamn, till modern markkabel och fem nya transformatorstationer.
– Uppe i skogen, på andra sidan riksväg 37, har vi haft mycket felavhjälpning, där träd har blåst ner på luftledningen. Det blir skönt att slippa det nu, så att vi kan fokusera på nätutbyggnadsprojekten.
Samtidigt som Glenn Toresson packar ner frukosten i sin väska förklarar han att det var lite av en slump att han började arbeta med elnät.
– Du glider in i det av en slump, men blir kvar av en anledning. Visst, det är inte så kul att klättra i ledningsstolpar i regn, vind och kyla men sådana här vackra morgnar är det fantastiskt att få arbeta här ute i skogen.
Efter den treåriga gymnasieutbildningen med inriktning på elinstallation startade yrkeskarriären som industrielektriker i Västervik innan han mellan två jobb fick möjlighet att fortbilda sig som distributionselektriker vid Åsbro kursgård.
En viktig del av utbildningen är att lära sig klättra och arbeta i stolpar med klättersele och stolpskor.
– Klättringen är ett snabbt och enkelt sätt att kunna arbeta på hög höjd om du inte har tillgång till korg. Stolpskorna kniper åt runt stolpen när du lutar dig bakåt med hjälp av säkerhetslinan, så första steget är att lära sig lita på utrustningen.
Att byta ut hela det luftburna landsbygdsnätet, ibland flera kilometer ut till en enskild kund, är inte kostnadseffektivt för ett mindre energibolag. Vid luftledningens ändstolpar, där den äldre kabeln ska skarvas med den nya markkabeln, är Glenn och Martin tvungna att arbeta från korg eller klättra i stolpen. Glenn tar på sig klättersele och stolpskor, kontrollerar säkerhetslinorna och räddningskitet, och klättrar snabbt upp till stolpens topp, nästan tio meter upp i luften.
– Markägaren har avverkat skog och sparat ett par träd nära ledningen vilka nu löper större risk att välta en blåsig dag. Vi klättrar inte i hård vind och i mörker, men det kan välta träd över ledningen i efterhand och då gungar det till rejält om jag är uppe i en stolpe.
– För några veckor sedan slog åskan ner i ledningen. Åskan gick som ett ljus längs linan och small till i marken vid transformatorstationen där jag jobbade. Skulle det hända något när jag är här uppe kan Martin klättra upp och hissa ner mig med räddningskitet.
Ingen av Oskarshamn Energis distributionselektriker är nischade inom ett särskilt område utan arbetar med alla delar inom elnät – felavhjälpning, underhåll och nyinstallation – i tätorter, skogen och skärgården, som med drygt 6 100 öar är en av Sveriges största skärgårdar.
– Skärgårdsjobben är inte så vanliga men förra våren drog vi ut el till ett fritidshus på Gruvflagsholmen, och fick transportera utrustning och maskiner med pråm, säger Glenn och börjar klättra ner igen.
Dagen innan intervjun fick han avbryta arbetet ute i Smältebro för ett akutjobb i Oskarshamn där en gräventreprenör hade grävt av en markkabel. Jourarbete ingår i arbetet och vid större avbrott, som vid snöstormen vintern 2022, var nästan alla distributionselektriker på plats klockan sex på lördagsmorgonen.
– Även om vi är lediga ställer vi upp för varandra, och lämnar inte våra kollegor som har jouren i sticket. Den helgen blev det jobb både lördag och söndag fram till sent på kvällen. Vi är ett litet bolag där alla hjälps åt och lyssnar på varandra.
– Under arbetet här ute upptäckte Martin och jag att ett stolpstag skulle gå in i en privat trädgård och föreslog att vi istället skulle sätta en sträva på stolpen. Projektledaren var här innan frukost idag och godkände vår lösning.
Långa leveranstider
Markkabeln är nergrävd längs grusvägen bort till den nya transformatorstationen som på önskemål av boende i området har flyttats en bit in från vägen. Både kablar och transformatorstationer är en bristvara hösten 2023. Implementeringen av den nya intäktsregleringen 2024 har medfört att flera energibolag genomför investeringar i elnätet innan den nya intäktsramen träder i kraft vid årsskiftet, vilket har medfört en stor materialbrist på kabel, ställverk och transformatorstationer.
– Det går inte få tag på material och leveranstiderna är över ett år nu. Som tur är har vi tillräckligt för att slutföra det här projektet, och påbörja nästa. Ju mer vi vädersäkrar ledningsnätet desto mindre problem får vi distributionselektriker framöver.
En arbetsdag07:00 Arbetsdagen börjar i Smältebro med kabelläggning i mark.08:00 Presentera nya lösningar för projektledaren.09:00 Frukost i skogen.09:30 Kabelläggning i mark.10:30 Förberedelser i stolpe.12:00 Medtagen lunch vid arbetsplatsen.13:00 Installation i transformatorstation.14:30 Möte på kontoret.16:00 Arbetsdagen slutar.
Pierre Eklund