Lapplands Lärcentra har i över tio år utbildat inom vattenkraft. Den vattenkraftstekniska distansutbildningen i Jokkmokk har tidigare varit yrkeshögskola. Men i år är utbildningen på gymnasial nivå och har kortats från två år till 43 veckor.
– Det har definitivt märkts ett ökat intresse. Förra året kunde vi inte starta, det var för få sökande, säger utbildningsledare Erika Bergquist, utbildningsledare för den vattenkraftstekniska utbildningen.
Beslutet att sänka förkunskaperna och korta utbildningstiden togs i samråd med företagen som skolan samverkar med: One Nordic, Uniper, Vattenfall och Skellefteå Kraft/Energiservice. Från företagen har det varit tydligt att den kunskap som nu inte ingår kan nyanställda få lära sig genom internutbildning.
– Det här samarbetet är oerhört viktigt för oss. Vi vill erbjuda den kompetens som branschen söker och vara säkra på att våra utbildningar har rätt innehåll. Företagen erbjuder också våra elever praktik, säger Erika Bergquist.
Det är ganska mycket hysch, hysch kring vattenkraft. Här visas verkligheten och vad man faktiskt gör.
Deltar på mässor
Även när det gäller att marknadsföra branschen görs gemensamma ansträngningar. Som att delta på mässor.
– Vi pratar om utbildning och företagen om rekrytering. Högspänning är ett annat exempel på vår strävan att nå ut. Jag tror absolut serien har effekt. Det är ganska mycket hysch, hysch kring vattenkraft. Här visas verkligheten och vad man faktiskt gör, säger Erika Bergquist.
Åldersmässigt är det stor spridning på de 21 eleverna, från 19 till 55 år. Sju är kvinnor.
– Det är en procentuell ökning jämfört med tidigare. Här tänker jag också att Högspänning kan göra skillnad och visa att detta är yrken som definitivt även passar kvinnor, säger Erika Bergquist.
Tackade ja till Högspänning
När Thuva-li Edman Karlsson, elektriker inom vattenkraft på Vattenfall, fick frågan om hon ville vara med i Högspänning var hon först lite tveksam.
– Jag hade självklart kollat första säsongen och började tänka på vad serien faktiskt kan bidra till. Mest vill jag att vi blir fler kvinnor. Och då kändes det självklart att tacka ja, säger hon.
I början tyckte Thuva-li Edman Karlsson att det var jobbigt med filmkamerorna och nervöst att prata, men vande sig snart.
– Fast det är ändå fruktansvärt att kolla på sig själv. Jag har alltid en kudde framför ögonen när det blir för jobbigt, säger hon och tillägger:
– Jag tror absolut att serien kan bidra till ett ökat intresse för vår bransch. Det syns ju redan nu med fler sökande till utbildningar som den i Jokkmokk. Det är kul att få visa upp sitt jobb. Det är så många som inte vet hur det funkar.
Thuva-li Edman Karlsson skulle definitivt rekommendera sitt jobb.
– Det är så varierat, jag lär mig något nytt nästan varje dag. Fortfarande är det mest killar, men de runt omkring mig är så snälla och omtänksamma. Jag har tre äldre bröder, så skulle det behövas är jag ganska härdad.
Kan göra skillnad
En annan av deltagarna är Niclas Andersson som jobbar som distributionselektriker på Skellefteå Kraft.
– Jag svarade ja på en gång. Den enda farhågan var väl att jag skulle framstå som en idiot eller slarvpelle (ha ha). Men det gjorde jag inte. Och vilket bra program det har blivit!
Från början skulle Niclas Andersson och hans kollega bara vara med någon enstaka gång.
– Men sedan rullade det på och nu har vi varit med i de flesta avsnitten. Jag var också med i förra säsongen, då satt hela familjen bänkad och såg vartenda avsnitt.
Att Skellefteå Kraft är med handlar i grunden om att göra skillnad, påpekar Niclas Andersson.
– Vi har ett ganska dolt yrke. Det är inte alltid så lätt att få fram strömmen, men det förstår inte folk. Till exempel under stormen Hans, där var jag med och jobbade hårt, säger Niclas Andersson och tillägger:
– Det är kul att se att utbildningarna i Jokkmokk nu är fullsatta. Jag tror absolut att Högspänning har bidragit till det.
Lapplands Lärcentra
Lapplands Lärcentra är ett kommunalt förbund som representerar Jokkmokk, Gällivare, Kiruna och Pajala.Elever från hela landet kan söka till distansutbildningen. Men den som inte bor i Jokkmokk behöver göra det via sin hemkommun.Utbildningen är 43 veckor och innehåller 14 veckors praktik.Undervisning sker på plats i Jokkmokk vid fem tillfällen.
Susanne Glennegård