Det var när Åsa Holmqvist Ekman nått 40-årsåldern och insåg att hon jobbat i en privat, global förpackningskoncern i nästan två decennier som hon fick en slags uppenbarelse.
Åsa Holmqvist Ekman
Ålder: 46 år.
Utbildning:
Informations-programmet samt kurser och utbildningar inom kommunikation och ledarskap.
– Jag tänkte ”herregud, ska jag verkligen ha samma arbetsgivare hela livet?”. Kanske är det nu eller aldrig som jag ska byta jobb. Och så började jag fundera på vad jag ville göra, och då dök den här tjänsten upp på Skövde Energi.
Tjänsten de sökte var en kommunikationsansvarig i samband med att Skövde Elnät och Skövde Värmeverk skulle gå samman och bli Skövde Energi från och med 2019.
– Det som lockade mig var att det var ett oskrivet blad. Jag skulle få bygga upp det här nya varumärket från början, med ny logga och nytt uttryck – vad skulle bolaget kommunicera? Både utåt, men också – och kanske viktigare – internt.
Det bästa av två världar
Hennes nuvarande jobb ger det perfekta av två världar, menar hon.
– Jag har alltid jobbat i det privata näringslivet och gillar det resultatdrivna kundfokuset. Men i ett kommunalägt energibolag får man också tryggheten och långsiktigheten som man ibland kan uppleva inte riktigt finns i bolag där man har mer av kvartals- och månadsekonomi. Och det känns väldigt bra att vi jobbar för Skövdes invånare. Det är ju de som äger oss och det känns bra i hjärtat.
Åsa Holmqvist Ekman är övertygad om att det inte finns ett intressantare verksamhetsområde just nu.
– Jag känner att jag verkligen får vara med och göra skillnad och bidra i omställningen till ett hållbart samhälle. Det låter lite klyschigt, men vi som är i energibranschen är med och förändrar världen och det känns väldigt roligt.
Det är också hennes recept till att locka folk till energibranschen.
– Jag tror mycket på att man ska trycka på att man får meningsfullhet i sitt arbete och känna att man gör någonting som verkligen bidrar till samhället, klimatet och miljön. Och att det är en väldigt spännande bransch där du får vara med och skapa nya saker hela tiden.
Jobbar nära skolan
Hon tror också att det är viktigt att se till att ungdomar och studenter blir intresserade av branschen.
– Man måste börja jättetidigt egentligen, redan i grundskolan. Vi jobbar nära med Balthazar Science Center i Skövde, där vi tillsammans med deras pedagoger tagit fram utbildningsprogram för olika årskurser och inom olika ämnen som lärare kan boka in sig och klassen på.
Bolaget har också byggt upp ett Skövde Energi i miniatyr, där de berättar om sin verksamhet, och visar vad det finns för arbetsuppgifter. Eleverna kan bland annat testa att köra avfallsklon och experimentera i en kreativ miljö.
– När det gäller äldre studenter försöker vi erbjuda praktikplatser, delta i programråd och ta emot studenter som vill skriva examensarbeten. Vi ser en stor nytta för både oss, eleverna, och i förlängningen, energibranschen om vi kan samarbeta på det här sättet, säger Åsa Holmqvist Ekman.