– Nu finns förutsättningarna för att göra plasten till en del av den cirkulära ekonomin, sa Mattias Philipsson, vd för Svensk Plaståtervinning, när företaget invigde sin nya flaggskeppsanläggning i Motala i närvaro av medier och ett par hundra inbjudna gäster samt klimat- och miljöminister Romina Pourmokthari som fick klippa bandet.
Genom Site Zero fördubblar Svensk plaståtervinning sin kapacitet i Motala från 100 000 ton till 200 000 ton per år. Anläggningen har redan smygstartat under en försöksperiod och uppvisat goda resultat.
Upp till 95 procent av alla förpackningar som kommer till anläggningen kan sorteras ut för att återvinnas i nästa steg. På Site Zero kan man tack vare avancerade infraröda sensorer sortera ut 12 olika plasttyper, jämfört med 3-4 på motsvarande anläggningar i Europa, enligt företagets uppgifter.
Import från Finland
– Med Site Zero har vi stakat ut en ny väg för plaståtervinningen – och resten av Europa och världen behöver följa efter. Det är inte längre försvarbart att förbränna så mycket plast som vi gör, säger Mattias Philipsson.
Än så länge kan återvinningen från svenska kunder inte fylla hela anläggningens kapacitet. Men till dess att återvinningsgraden i Sverige ökar ska Svensk Plaståtervinning erbjuda kapacitet till andra länder. Till exempel ska Site Zero ta emot större delen av Finlands hushållsplast från 2024.
"Kan öka kunskapen"
Inom energibranschen, som länge arbetet med att minska förbränningen av plast, ser man positivt på denna satsning.
– Det är ett spännande projekt. Anläggningen har stor betydelse för att minska andelen plastförpackningar som skickas till förbränning. Plastförpackningar utgör cirka 40 procent (350 000 ton årligen) av all plast som sätts på den svenska marknaden. Site Zero kommer då att kunna ta hand om en väsentlig del av plastförpackningarna efter de blivit avfall, säger Raziyeh Khodayari, ansvarig för miljö, hållbarhet och tillförsel på Energiföretagen.
Hon pekar på att det idag finns många hinder för att återvinna och återanvända en stor del av plastförpackningarna. Dels för att de inte sorteras, dels för att det som sorteras inte går att återvinna av många skäl.
– SiteZero kan bidra till ökad kunskap i hela plastens värdekedja för att plastförpackningar designas och produceras på ett sätt som möjliggör ökad återvinning, säger hon.
Totalt uppgår investeringen i Site Zero till cirka 1 miljard kronor, varav Klimatklivet stått för 207 miljoner kronor.
Johan Wickström