Solvallen i Vässlingby, utanför Fellingsbro, är Nordens största agrivoltaiska solcellspark. Ett agrivoltaiskt system består av en kombination av jordbruksverksamhet och elproduktion. På Solvallen innebär det att solelproduktion via vertikala, dubbelsidiga solpaneler kombineras med odling av vall.
– Det finns redan nu målkonflikter kring om man ska producera energi eller odla mat på jordbruksmark. De konflikterna kommer att bli allt mer omfattande vartefter vi får flera storskaliga solcellsparker, säger Peter Ström som är ansvarig för elproduktionen på Linde energi.
– Här kände vi som bolag att vi vill och kan vara med och driva utvecklingen framåt.
Drivande styrelse
Linde energi har enligt Peter Ström en drivande styrelse som är intresserad av ny teknik och vill ligga i framkant vad det gäller energilösningar. Redan 2020 byggde Linde energi solcellsparken Solhagen i Torphytttan, där får betar bland solpanelerna. Här kan privatpersoner och företag arrendera en solpanel.
– I Solhagen är alla solpaneler utarrenderade. Vi fick sätta ett max på 10 solpaneler per kund för det var så många som var intresserade. Här har ju våra kunder fått bra utdelning på sin solpanel nu när elpriset har legat så högt. Vi har också fått rapporter från bonden att fåren trivs väldigt bra. Gräset blir kraftigare och saftigare under solpanelerna.
Solvallen i Vässlingby kom till efter ett studiebesök i Västerås på Kärrbo prästgård. Där kombineras solpaneler med odling av vall. I Kärrbo pågår ett forskningsprojekt sedan 2021 i samarbete med Mälardalens universitet samt SLU och Solkompaniet. Studier har visat på ökad produktivitet hos grödorna och att skuggan från solpanelerna leder till att grödorna behöver mindre vatten och alltså leder till en lägre vattenförbrukning.
Det är oerhört intressant för oss att vara med i den här utvecklingen. Det här kan revolutionera synen på solenergi.
Arrendeavtal i 25 år
Solvallen är till ytan ungefär en hektar med 1300 solpaneler. De förväntas producera cirka 650 MWh kilowattimmar per år som kan förse 130 hushåll med hushållsel under ett år. Linde energi arrenderar marken av en bonde på 25 år och bonden kan bruka marken mellan solpanelerna för odling.
– Det är oerhört intressant för oss att vara med i den här utvecklingen. Det här kan revolutionera synen på solenergi om vi kan visa på att den här typen av kombinerad markanvändning fungerar. Vi kommer nu att delta i ett forskningsprojekt med Mälardalens universitet där vi ska studera produktionen av solel, grödans avkastning och ekonomi, säger Peter Ström.
Det är ju stora problem när det blir för stora mängder solenergi i elnätet, hur hanterar ni det?
– Det saknas ett branschgemensamt regelverk för hur elnätet ska hanteras. Elnätet är ju konstruerat för konsumtion. När solpanelerna producerar mycket en sommardag och det går åt väldigt lite el, då ska ju elen börja gå åt andra hållet och det är inte vårt nät dimensionerat för, säger Peter Ström.
– Vi köper ju el av Ellevio, och nu vill vi ju istället sälja el. Vi har inget avtal för det. Utvecklingen går väldigt fort nu. Vi kommer att behöva nätförstärka inom kort.
Ökande intresse
Intresset för solel i Lindesberg bara ökar, berättar Peter Ström. Allt fler fastigheter vill investera i solanläggningar på tak och större aktörer från andra platser i Sverige är intresserade av att bygga solparker i kommunen.
– Varje ärende som kommer in måste vi räkna på om vi måste nätförstärka eller om vi kan klara det ändå. Det blir väldigt långa ledtider och vi får dagligen nya förfrågningar. Men i det stora hela är ju det stora intresset för solel något väldigt positivt. Nu planerar vi för ytterligare en solpark, men troligtvis blir den mer av det traditionella slaget.
Fakta: SolvallenMaxeffekt: drygt 600 kW.Årlig produktion: ca 650 MWh.Markyta: drygt 1 hektarByggår: 2022
Marie Kofod-Hansen