Det var i oktober 2022 som Eons dotterbolag Navirum Energi råkade ut för ett läckage i sitt fjärrvärmesystem mitt i centrala Örebro och under järnvägen, där fjärrvärmerören samsas med andra ledningar.
– Läckan uppstod på en väldigt besvärlig plats. För att laga läckaget undersökte vi olika alternativ, bland annat styrd borrning och hammarborrning, säger Olof Jörstad, anläggningschef på distributionssidan på Navirum Energi.
– Dessa tekniker skulle dock bli krångliga att genomföra eftersom vi skulle behöva lägga ledningarna under järnvägen. Det skulle dessutom bli väldigt dyrt, säger han vidare.
Lösningen blev i stället relining med en mjuk kolfiberstrumpa som utvecklas och produceras av det svenska företaget Pressure Pipe Relining (PPR). För att genomföra reliningen grävde entreprenören två mindre schakt på vardera sida om järnvägen på en sträcka på totalt 60 meter. Där drog de in strumpan i fram- och returrören med en vinsch som därefter blåstes upp med vattenånga. I sista steget härdades (stelnade) materialet till rörform vilket tog cirka åtta timmar per rör.
Osäkerhet med livslängd
Olof Jörstad är nöjd med arbetet och ser stora fördelar i att det gick snabbt och krävde lite utrymme. Dessutom kunde järnvägstrafiken fortsatta som vanligt under arbetet.
Samtidigt pekar han på att det finns nackdelar med relining jämfört med om de hade bytt till nya rör och det är framför allt osäkerhet med ny teknik vad gäller livslängden, även om de enligt PPR-tester ska de hålla i 30–40 år. PPR menar också att kolfiberstrumpan behåller sin kapacitet även om det ursprungliga röret skulle rosta sönder och helt gå i sönder.
Olof Jörstad påpekar också nya rör har lägre förluster och larmtrådar för läckage, vilket inte finns i linern.
– Men fördelarna med relining är ändå övervägande och tekniken ger oss nya möjligheter att byta rör i miljöerna där det kan vara besvärligt, och vid läckaget under järnvägen var denna tekniklösning riktigt bra, säger Olof Jörstad.
Relining passar oss särskilt bra om vi får läckor i områden där det finns expansionsplaner eftersom det är känsligt att lägga nya ledningar innan planerna är helt klara.
Läckage i betongkulvert
Även Norrenergi har använt sig av relining i fjärrvärmesystemet. Norrenergi äger fjärrvärmenätet i Solna och Sundbyberg, norr om Stockholm. Det började byggas ut redan på 1950-talet och för ett par år sedan blev det läckage i en äldre betongkulvert.
– Vår ryggmärgsreflex var att bygga en ny kulvert, men kommunen hade nybyggnadsplaner i området som inte var klara och de bad oss därför att inte bygga ledningar på en ny sträckning där, berättar Per Bonnevier, nätchef på Norrenergi.
– Det fick oss att fundera på att hitta andra lösningar och det var då vi fick idén om att använda relining. Vi visste att tekniken hade prövats, men inte om den fanns i skarpt läge. När vi kom i kontakt med PPR såg vi att det kunde vara en bra lösning för att förlänga livslängden på ledningarna och behålla dem på den plats där de var, säger han.
Många fördelar med tekniken
– Ju mer vi tog reda på om tekniken, desto fler fördelar såg vi gällande arbetsmiljö, att det innebär att man stör trafik och allmänhet mindre och att det är betydligt billigare än traditionell teknik. Nackdelen var att det var oprövad teknik, säger han vidare.
Norrenergi såg ändå stora fördelar med tekniken och valde att lägga en ny liner med en rördiameter på 300 mm på en sträcka av cirka 50 meter.
– Nu är det två år sedan vi gjorde detta och vi har inte haft några läckor där sedan dess, så det har fungerat bra. Relining ser vi nu som en användbar och nära schacktfri teknik som fungerar. Den passar oss särskilt bra om vi får läckor i områden där det finns expansionsplaner eftersom det är känsligt att lägga nya ledningar innan planerna är helt klara, avslutar Per Bonnevier.
Ann-Sofie Borglund