Sommarmånaderna juni, juli och augusti är högsäsong för åskoväder, och enligt SMHI:s blixtlokaliseringssystem registreras varje år i genomsnitt omkring 150 000 urladdningar. Även om svenska energiföretag har vädersäkrat stora delar av det lokala elnätet genom att isolera luftkablar, gräva ned ledningar och installera olika former av åskskydd kan både luftledningar och nedgrävda kablar drabbas av åska och blixtnedslag.
– Elnätet är känsligt för åska. Mellan 5 och 15 procent av Eons strömavbrott är kopplade till åska, och merparten av de åsknedslag som påverkar elnätet orsakas av nedslag vid en ledning eller transformatorstation, säger Peter Hjalmar, regionchef syd på Eon.
– En varmare atmosfär, till följd av klimatförändringar, beräknas leda till fler kraftfulla åskoväder framöver, vilket kräver åtgärder på elnätet.
Peter Hjalmar berättar att åskovädren i sydöstra Sverige har en tendens att följa Östersjöns kustlinje och att Öland, med sin geografiska lokalisering och ett nord-sydligt regionnät, är ett av de områden som är extra utsatt för nedslag.
– I region syd är Kalmar län och framför allt Öland överrepresenterat vad gäller åsköverspänningar och strömavbrott. Vi har under en tid tittat på olika tekniker och tillverkare för att reducera och förhindra avbrott, och har nu startat ett pilotprojekt där vi testar ett åskskydd på våra regionnätsledningar på Öland.
Vid transformatorstationen Linsänkan utanför Stora Rör, som förser stora delar av Öland med el, har Eon under sommaren installerat portabla ventilavledare från Hitachi Energy. Ventilavledarna, som är en form av åskledare som vanligtvis används för att skydda utrustning i ställverk mot inkommande överspänningar, har hängts upp i regionnätets luftledningar.
– Vi har testat enskilda avledare i våra nät, men vi har aldrig tidigare samlat åskavledare i en större mängd vilket vi gör nu. Totalt är det ett 60-tal ventilavledare på ledningarna runtstationen.
– Att vi sätter upp så många avledare och testar tekniken i skarp drift är unikt för Öland och för Sverige.
Projektet får visa hur bra tekniken är och på vilket sätt vi kan nyttja den bäst.
Stoppar åsköverspänning
Genom att installera ett stort antal ventilavledare i luftledningarna vill Eon testa om det går att förhindra att åsköverspänningen, som uppstår i ledningen vid ett åsknedslag, tar sig in i transformatorstationen och orsakar avbrott.
– Vid åskoväder fungerar elledningarna som en antenn. Strömspiken följer den elektriska ledningen in till stationen där reläskydden reagerar. Även om strömavbrotten är relativt korta så får det alltid följder och konsekvenser.
– Med ventilavledare hoppas vi kunna stoppa åsköverspänning och avbrott redan på linjen, och behålla en hög tillgänglighet på regionnätet vilket blir allt viktigare.
Lyckas inte första ventilavledaren leda bort åsköverspänningen, som kan uppgå till en miljon volt, från ledningen ner i marken är tanken att efterföljande avledare successivt ska plocka ner restspänningen på ett kontrollerat sätt.
– Det är som sagt första gången som vi gör det här i Sverige och vi har gjort den tekniska bedömningen att det räcker med tre barriärer och nio stycken avledare på varje ledning.
– Det kanske räcker med en barriär. Projektet får visa hur bra tekniken är och på vilket sätt vi kan nyttja den bäst, säger Peter Hjalmar.
Mätgivare registrerar
Ventilavledarna, som är zinkoxidbaserade, är utrustade med mätgivare som registrerar när avledarna har aktiverats av en åsköverspänning. Drift- och underhållstekniker kan sedan läsa av mätgivarna med hjälp av en handhållen fjärravläsare.
– Med hjälp av data från fjärravläsaren ska vi under hösten analysera hur effektivt åskskyddet är och hur det kan appliceras på andra ledningar i Sverige med hög åskpåverkan, berättar Caroline Marstorp, underhållsingenjör på Eon, och demonstrerar fjärravläsaren på plats vid regionnätet i Linsänkan.
Projektet har ingen utsatt sluttid. Eon ser de portabla ventilavledarna i Stora Rör som en permanent installation.
Pierre Eklund