Den årliga tävlingen Startup 4 Climate grundades och drivs av Ellevio och GodEl. Syftet är att accelerera energiomställningen, där de två bolag som bedöms ha bäst idéer och störst mätbar klimatnytta vinner.
I prispotten ligger två miljoner kronor som de båda vinnarna får dela på, plus tillgång till framtida coachning och hjälp från medlemmarna i expertjuryn och de organisationer som sponsrar tävlingen.
Årets tävling lockade 75 ansökningar. Det var klart fler än det 30-tal ansökningar som siffran pendlat kring under de tidigare tre tävlingarna. Nu har juryn enats om sju startupbolag som går vidare till finalomgången den 15 november. Allmänheten har fått välja det åttonde bolaget.
I juryn sitter Johanna Mossberg, avdelningschef på Energimyndigheten, affärsängeln Jane Walerud, elkraftsprofesson Lina Bertling Tjernberg, Stefan Krook som grundat GodEl och Kivra, samt Johan Lindehag, vd för Ellevio.
Lina Bertling Tjernberg tycker att årets tävling visar på en intressant bredd:
– Årets upplaga visar på både bredd och djup och speglar väl behovet av innovationer för framtida energilösningar, fusion- och vågkraft, samt nyttjandet av artificiell intelligens för olika tillämpningar, säger Lina Bertling Tjernberg och fortsätter:
– Folkets röst har lyft fram kanske det viktigaste – att väcka kunskap och engagemang hos vår framtida generation. Idag när vi lever i en mörk tid på flera sätt, blir det allt viktigare att vi lyckas bibehålla mål för ett framtida samhälle och skapar hopp och engagemang.
Här är de åtta startupbolagen som går till final:
Rivus – batterier från stenkol
Rivus i Alingsås utvecklar batterier som inte kräver metaller såsom litium och kobolt. I stället använder de molekyler från stenkol, ett vanligt organiskt material, vilket leder till minskad miljöpåverkan från gruvdrift, transporter och hantering av uttjänta produkter. Tilltänkta målgrupper för Rivus batterier är såväl energibolag som industrier, till exempel stålverk och massafabriker.
Novige – vågkraftverk
Det Täbybaserade NoviOcean fokuserar på energiproduktion med hjälp av vågkraft. Bolagets första modell NO500 ska kunna generera 500 kW. Bolaget har även två större enheter på ritbordet, på 2 respektive 5 MW. Vågkraft är en idag närmast outnyttjad förnybar energikälla, som bolaget dessutom menar är ett bra komplement till solkraft. Vågkraften bör nämligen generera som mest energi under vintern, när solkraften ger som minst.
AirZyme - biokatalysatorer för koldioxidinfångning
AirZyme från Stockholm har utvecklat en biokatalysator som ökar hastigheten för att fånga in koldioxid samtidigt som den kräver mindre energi än nuvarande processer. Detta leder till lägre energianvändning, utsläpp samt driftskostnader.
Myrspoven – optimerar fastigheters energianvändning med AI
Stockholmsbolaget Myrspovens AI-mjukvaror ska göra det möjligt att optimera byggnaders energianvändning och därmed minska deras energibehov. Bolaget uppger att deras mjukvara i dagsläget används i cirka tusen byggnader och att den genomsnittliga energibesparingen per byggnad är på 20 procent.
CemVision – fossilfri cementproduktion
Cemvision i Stockholm fokuserar på att göra cementindustrin mer klimatvänlig. Idag står den för cirka 7 procent av världens koldioxidutsläpp. Genom att ersätta jungfrulig kalksten med industriella restmaterial som innehåller tillräckliga halter av kalciumoxid ska bolaget kunna framställa cement vid lägre temperaturer och med hjälp av mindre el än i befintliga processer.
Novatron Fusion – designkoncept för fusionskraft
Novatron Fusion Group siktar högt då man är ute efter energiforskningens motsvarighet till den heliga graalen. Man har nämligen utvecklat ett designkoncept som ska skynda på utvecklandet av fusionsenergi som en möjlig energikälla. Genom att bygga en prototypreaktor hoppas Brommabolaget kunna underlätta utbyggnaden av fusionsenergi. Detta är en utmaning som gäckat världens forskare i över 70 år.
Cetasol – AI-lösning optimerar fartygsdrift
Det göteborgska Cetasol har riktat in sig på hållbarhet inom marin fartygsdrift. Med hjälp av AI-teknik och användning av digitala tvillingar ska bolaget kunna ge fartyg vägledning i realtid. Till exempel för ruttoptimering. Tekniklösningarna uppges kunna leda till minskningar av fartygens energiförbrukning med mellan 10 och 35 procent. Nuvarande kunder återfinns i Skandinavien, Estland och Italien.
Terra – datorspel ska lära ungdomar om klimat (Allmänhetens nominering)
Terra från Umeå utvecklar Climatopia – ett datorspel designat för att engagera och utbilda den yngre generationen kring klimatförändringar. I spelet kommer spelaren få utforma strategier för att komma tillrätta med de globala utmaningarna, allt från att införa högre koldioxidskatter eller satsa på förnybar teknik till att förända ”jordens hela ekonomiska och politiska system”. Bolaget grundades av organisationen EOS, som beskriver sig själv som ett forsknings- och aktivistnätverk ”vars syfte är att testa alternativa, hållbara socioekonomiska system”.
Linus Olin