Läget har varit ansträngt på biobränslemarknaderna ända sedan Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina i fjol och mycket talar för att priserna kommer ligga kvar på en hög nivå.
Ett av energibolagen som påverkats av de höga bränslepriserna är C4 Energi i Kristianstad. Annika Sjöstrand, affärsområdeschef värme, säger att bolaget fortfarande har några procent procent kvar av bränsleportföljen att handla upp.
– Det saknar motstycke att ha det så här sent på året. Vi har i alltid blivit klara innan midsommar innan, säger Annika Sjöstrand.
Bolaget har ovanligt nog även behövt importera biobränsle från utlandet, närmare bestämt Skottland och Baltikum.
– Vi har beställt två fartygsleveranser hittills. Men det är möjligt att vi kommer behöva beställa fler än så för att täcka upp det sista i portföljen. I genomsnitt är vårt bränslepris nu cirka dubbelt så högt som innan kriget. Men vi har inget val – vi måste ju leverera fjärrvärme under hela vintern, säger Annika Sjöstrand.
Bränslet står för hälften av kostnaderna
Bränslet står normalt för cirka hälften av kostnaderna för ett typiskt energibolags fjärrvärmeverksamhet.
– Våra pannor är byggda för en viss sorts bränsle som vi inte kan avvika från alltför mycket. Därför har vi tvingats göra stora prisjusteringar inför kommande år. Och tyvärr kan jag inte se något realistiskt scenario där biobränslemarknaden normaliseras den närmaste tiden, säger Annika Sjöstrand.
C4 Energi aviserade för ett par veckor sedan att man kommer höja fjärrvärmepriserna med 15 procent den 1 januari 2024. För en genomsnittlig villaägare motsvarar det en kostnadsökning på cirka 200 kronor i månaden inklusive moms. Om nuvarande prisnivåer på biobränsle håller i sig kommer detta dock inte räcka. Då kommer även nästa års prishöjning att behöva vara högre än vad som varit vanligt historiskt.
Det normala i svensk energisektor är att man handlar upp bränsle för en eldningssäsong i taget, alltså cirka ett år.
– Men framöver blir det kanske nödvändigt med längre kontrakt än så för att skapa mer stabilitet och förutsägbarhet. Det är dock inte möjligt att föra några sådana förhandlingar i nuläget, säger Annika Sjöstrand.
Dyrt men under kontroll i Hässleholm
Även Hässleholm Miljö höjer fjärrvärmepriserna med 15 procent under 2024, till största del på grund av de skenande biobränslepriserna. Andreas Lagerblad, affärsområdeschef för fjärrvärme på bolaget, säger att hälften av bolagets bränsle är biobränsle, men de har i motsats till många andra lyckats teckna kontrakt för hela portföljen inför vintern.
– Vi jobbade tätare med våra leverantörer än normalt och lyckades bli klara under sommaren. Men vi har ju fördelen att Hässleholm är omgivet av djupa skogar och stora skogsbruk. Många andra energibolag har det värre, säger Andreas Lagerblad.
Slutnotan för biobränslet blev trots detta nästan dubbelt så hög som normalt. Den andra hälften av bolagets bränslemix, som till största del utgörs av avfall, har inte haft en lika stor prisförändring som för biobränsle. Men även inom avfall har mottagningsavgifterna sjunkit, med minskade volymer och ökad konkurrens, i takt med att andra länder i Europa letar efter alternativa bränslekällor.
– Framför allt var ju energiåtervinning av avfall väldigt ansträngd redan innan kriget på grund av den kraftiga prisökningen på utsläppsrätter i EU:s ETS-system. Så det är en perfekt storm på bränslemarknaderna just nu. Allt är dyrt, säger Andreas Lagerblad.
Han säger att prisökningarna slår hårt mot bolagets ekonomi.
– Vi gör vårt bästa för att effektivisera vår verksamhet, till exempel via en investering i ny rökgaskondensering vid fjärrvärmeverket som bland annat kommer öka dess verkningsgrad och anläggningsutnyttjande. Men vi kommer behöva kompensera det dyrare bränslet med betydande prishöjningar mot kunderna under detta år och nästa, jämfört med de senaste åren. Det går inte annars, säger Andreas Lagerblad.
Linus Olin