Energibranschen brukar ofta ligga på topplatser i olika rankinglistor när det gäller arbetsmiljö och karriärmöjligheter. Ett exempel är Nyckeltalsinstitutets mätning i våras där energibranschen rankades som den mest attraktiva branschen inom samtliga områden och där flera enskilda energiföretag hamnade högt.
Nu har även Karriärföretagen presenterat årets mest attraktiva företag inom olika sektorer. I denna process hamnade Ellevio i topp sett över alla branscher och bolaget låg också på förstaplats som mest attraktiva företag bland högskoleingenjörer med 1-4 års erfarenhet.
–Det här är jätteroligt och betyder mycket för oss. Vi har jobbat hårt med de här frågorna och nu börjar vi även uppmärksammas externt, säger Susanne Bragée, Head of People, Culture & Sustainability på Ellevio.
Många olika yrkesområden
Ellevio – som ofta hamnar högt på rankinglistor över arbetsgivare – rekryterar ett par hundra personer per år. Det är framför allt ingenjörer som behövs, men det handlar också om många andra yrkesområden, till exempel ny it-kompetens i takt med den snabba digitaliseringen.
Vad är det då som lockar med Ellevio?
– Det är nog flera saker. Det här ju en framtidsbransch med ett viktigt samhällsuppdrag. Sedan är vi ett stort, stabilt företag, men med en platt och snabbrörlig organisation. Bara för att vi är stabila är vi inte långsamma och tråkiga, säger Susanne Bragée.
Ellevio arbetar också mycket med den interna företagskulturen. Bland annat får alla medarbetare en tredagarsutbildning i ”kollektiv intelligens”, för att alla ska ha en gemensam grund i hur man samarbetar och bygger framgångsrika team och där alla behandlas med respekt.
Vi måste ha en kultur där alla trivs och får komma till sin rätt och utvecklas.
Inkluderande kultur
Det handlar också om att skapa en inkluderande och välkomnande kultur.
– När jag började för drygt fyra år sedan pratade hela branschen om att jämställdheten var dålig och att det fanns en kultur som inte var så inbjudande för kvinnor. Det ändrade jag direkt. Vi måste ha en kultur där alla trivs och får komma till sin rätt och utvecklas.
Det syns också i statistiken. För fyra år sedan var antalet kvinnliga anställda i Ellevio 27 procent, idag ligger det på 37 procent, med målet att nå 40 procent i närtid (vilket är betydligt bättre än branschen i stort).
– Sedan gäller det att få folk att stanna. Det är en sak att rekrytera kvinnor, men om du inte har en inkluderande kultur så kommer de att lämna lika snabbt. Du måste ha en miljö där man agerar på dåliga beteenden så att alla trivs.
– Lika viktigt är det att behålla medarbetare generellt och här har vi ett stort fokus på intern rörlighet. Förra året gick 42 procent av våra lediga tjänster till interna sökande. Här ligger vi nog ganska långt före branschen i det tänket, säger Susanne Bragée.
Mäter alla medarbetare
Varje månad gör Ellevio så kallade pulsmätningar där varje chef kan följa engagemanget för sitt team inom olika områden. Detta gör att cheferna snabbt kan se vilka områden som sticker ut och snabbt sätta in åtgärder i dialog med sitt team.
– Vi mäter alla våra medarbetare inom tre områden: resultat, utveckling och kulturbärare och där alla områden väger lika tungt. Detta har skapat ett stort engagemang och dialog inom kulturfrågorna, säger Susanne Bragée.
Fler utmärkelser till energiföretag
Ytterligare två utmärkelser gick till energiföretag: Årets employer branding-företag bland högskoleingenjörer gick till Vattenfall medan årets Karriärsida för civilingenjörer tilldelades Kraftringen.
Karriärföretagen har delat ut utmärkelserna sedan 2011 i syfte att lyfta arbetsgivare som erbjuder ”unika karriär- och utvecklingsmöjligheter". Ett krav är att företagen har minst 250 anställda och/eller en omsättning på minst 250 miljoner kronor. Totalt cirka 1 000 företag bedömdes i årets tävling, där 300 arbetsgivare slutligen tog sig till juryn.
Johan Wickström