– Att EU på detta vis understryker vikten av vindkraft ger ett starkt signalvärde. Alla kraftslag behövs, men vindkraft är det som kan bidra med välbehövlig ny produktion i det kortare perspektivet. Vi hoppas att handlingsplanen kan hjälpa Sverige och övriga länder i Europa framåt i utbyggnaden, säger Lars Andersson, ansvarig för vindkraft på Energiföretagen.
EU-kommissionen lyfter fram vindkraften i Europa som en framtidssaga, men där det nu tornar upp sig en rad med problem som riskerar att bromsa den nödvändiga tillväxten. Utmaningarna handlar bland annat om en otillräcklig och osäker efterfrågan, långsamma tillståndsprövningar, svåråtkomliga råvaror, hög inflation, brist på kvalificerad kompetens och ökad konkurrens från företag utanför Europa. Listan kan göras lång kring de olika faktorer som nu påverkar vindkraftsindustrin på ett negativt sätt. Som svar på detta presenterar därför EU-kommissionen en handlingsplan med åtgärder som ska kunna omsättas i praktiken på direkten.
– Vindkraftssektorn är avgörande för att vi ska kunna uppnå våra mål för ren energi och klimat, men vi måste se till att den kan verka i en rättvis och stödjande miljö. De åtgärder som vi nu presenterar kommer att säkerställa att vindkraftssektorn förblir en stark europeisk aktör, säger energikommissionär Kadri Simson i en presskommentar.
Handlingsplanen har fokus på sex huvudområden, varav snabbare utbyggnad är en av dessa. EU-kommissionen pekar på att det behövs en ökad förutsägbarhet och snabbare tillståndsgivning till ny vindkraft, något som debatteras mycket i Sverige. Detta vill man åstadkomma genom bland annat digitaliserade tillståndsprocesser och tekniskt stöd till medlemsländerna. Senare i år kommer kommissionen dessutom att anta en handlingsplan specifikt för utbyggnad av elnät.
Kompetensfrågan är ett annat av områden i handlingsplanen. Bedömningen är att den växande vindkraftssektorn innebär 100 000 ytterligare arbetstillfällen redan till år 2030. Här vill EU-kommissionen därför underlätta kompetensutveckling genom så kallade kompetensakademier för nettonollindustrin, där vindkraftsektorn ingår. Akademierna ska utveckla kursplaner och utbildningsmaterial, som medlemsländerna ska få ta del av för att därigenom enklare kunna vidareutbilda och omskola personer till yrken inom vindkraft.
– På Energiföretagen tycker vi spontant att förslaget kring en storskalig satsning på kompetensutveckling är bra, även om vi behöver titta på det närmare. Kompetensfrågan ser vi som en av de viktigaste för att omställningen ska kunna genomföras i det tempo vi önskar, säger Lars Andersson.
Handlingsplanen lyfter också det ökade behovet av finansiering till vindkraft. För att snabba på investeringar för tillverkning i den europeiska vindkraftssektorn kommer kommissionen att underlätta tillgången till EU-finansiering, vilket framför allt ska ske genom Innovationsfonden. Kommissionen uppmanar också medlemsländerna att stödja tillverkning i den europeiska vindkraftsbranschen genom att dra full nytta av de flexiblare statsstödsregler.
– Detta paket kommer att hjälpa den europeiska vindkraftssektorn att växa på hemmaplan och konkurrera globalt, och på så sätt minska beroendet av externa leverantörer och skapa gröna jobb för arbetstagarna, säger Maroš Šefčovič, verkställande vice ordförande med ansvar för den europeiska gröna given i samband med att handlingsplanen presenteras.
En betydande del av den förnybara elproduktionen som ska byggas de kommande åren kommer att komma från havsbaserad vindkraft och nu står det också klart att EU-kommissionen ökar stödet till havsbaserad vindkraft genom en rad åtgärder för att detta ska gå att genomföras i praktiken. Det handlar om att stärka nätinfrastrukturen och det regionala samarbetet, utveckla leveranskedjor och säkerställa integrerad fysisk planering i kust- och havsområden.
Läs handlingsplanen på EU-kommissionens hemsida genom att klicka här
Ann-Sofie Borglund