Stålverket i Hofors grundades redan på 1500-talet. Idag tillverkas det specialstål där till kunder inom kullager-, transport- och tillverkningsindustri. I processen krävs uppvärmning av stålprodukterna innan de valsas. Det handlar om temperaturer på 1 200 grader, vilket hittills har krävt stora mängder gasol som är ett fossilt bränsle.
Men i början av september invigde Ovako den nya anläggningen för produktion av fossilfri vätgas. Därmed blev man – enligt bolaget – först i världen med att värma stål på ett fossilfritt sätt.
– Vår främsta drivkraft med den här satsningen är att minska koldioxidavtrycket från vår verksamhet och i detta produktionssteg minskar vi nu koldioxidutsläppen till nära noll. Fullt utbyggt minskar hela fabriken sina koldioxidutsläpp med drygt 50 procent, säger Anders Lugnet, som är teknisk specialist inom energi och ugnsteknik på Ovako.
Största elektrolysanläggningen
Elektrolysanläggningen, på 20 MW eleffekt, är den största i Sverige och vätgasen produceras med fossilfri el. Från anläggningen ska det komma 3 880 kubikmeter vätgas i timmen. Det innebär mer än hundra containrar i volym, varje timme. Vätgasen kommer huvudsakligen att användas i Ovakos industriprocess, men även för tankning av bränslecellsdrivna lastbilar. Dessutom produceras syrgas i elektrolysörerna och den ska användas till brännarna i valsverksugnarna.
En teknisk utmaning i projektet har varit att det är för dyrt att lagra vätgasen. Det gör att den måste användas när den produceras. Det finns dock en risk att elen inte alltid räcker till för att producera vätgasen och Ovako har därför kvar ett gasollager. Det innebär att de utan fördröjning kan byta från vätgas till gasol. Det är viktigt inte bara ur produktionssynpunkt utan också för elsystemet.
– Vår avsikt är att sälja stödtjänster till Svenska kraftnät och därmed kunna bidra till en stärkt elnätsstabilitet, säger Anders Lugnet. Det i sin tur öppnar för mer vindkraft.
Samarbete kring fjärrvärmen
Elektrolysörerna får även en roll i det lokala fjärrvärmesystem som ägs av Adven Hofors. Det blir mycket restvärme vid vätgastillverkning och det är energibolaget som kommer att ta vara på restvärmen från elektrolysörerna.
Att samarbeta kring restvärme är något som Ovako och Adven Hofors har 40 års erfarenhet av. Adven levererar ånga och fjärrvärme till Ovako samt fjärrvärme till Hofors tätort. Det nära industrisamarbetet märks också genom att Advens värmeverk ligger i Ovakos industriområde och omkring 40 procent av fjärrvärmeproduktionen sker med restvärme medan resterande del huvudsakligen kommer från biobränslen och rökgaskondensering.
– Restvärmen från elektrolysörerna kommer att tillföra ytterligare 3–9 GWh restvärme per år. För Adven är detta viktigt, inte minst med tanke på hur dagens energimarknad ser ut, men framför allt den klimatnytta som restvärmen ger, säger Erik Gynt, som är vd på Adven Hofors.
Har påverkat lösningen
Diskussionerna kring att ta vara på denna restvärme påbörjades 2021 och central del har handlat om hur bolagen ska lösa restvärmeflödet rent tekniskt.
– En utmaning har varit att uppnå tillräckligt höga temperaturer så att det är lämpligt att koppla ihop med fjärrvärmesystemet. Att vi har ett väl etablerat samarbete med Ovako har gjort att vi kunnat komma med i ett tidigt skede och därmed har vi kunnat påverka hur denna lösning ska se ut, säger Erik Gynt.
Restvärmen från elektrolysörerna som tillförs fjärrvärmesystemet kommer att hålla en temperatur av cirka 76°C. Genom att närliggande kundcentraler för fjärrvärme klarar sig med lägre framledningstemperatur än ordinarie framledningstemperatur, har man inte behövt installera värmepumpar för att höja temperaturen under vinterhalvåret. '
Tas i drift vid årsskiftet
Just nu pågår byggarbetet med att koppla samman restvärmen från elektrolysörerna till fjärrvärmenätet och det beräknas vara klart i slutet av december och tas i drift vid årsskiftet. Dessa erfarenheter kan bli intressanta på fler platser i landet menar både Anders Lugnet och Erik Gynt.
Ovako planerar att använda lokal vätgasproduktion i alla sina enheter där stål valsas senast 2030, under förutsättning att det finns tillgång på fossilfri el.
– Vi följer noga utvecklingen vad som händer kring vätgas, både hos Ovako och andra aktörer. Vi finns på ett 50-tal orter i Sverige och det kan komma att bli aktuellt med restvärme från fler vätgasanläggningar framöver, säger Erik Gynt.
Ann-Sofie Borglund