Den 6 september konstaterades ett utbrott av afrikansk svinpest i Fagersta och Norbergs kommuner i Västmanlands län. Eftersom det är en både smittsam och dödlig sjukdom hos grisar försattes området i karantän, och det infördes omgående regler för att hindra smittspridning.
I området har Västerbergslagens Energi (VB Energi), Mälarenergi och Sala-Heby Energi delar av sin verksamhet, och därmed blev de omedelbart påverkade av läget. Dels när det gäller bränsletillgång, dels möjligheterna att serva sina elnät.
Jenny Holmberg, pressansvarig på Mälarenergi, berättar att de inledningsvis satte samman en arbetsgrupp med representanter från Mälarenergis olika affärsområden och dotterbolag för att få till en vägledning. Mälarenergi har flera anläggningar i det smittade området, bland annat värmepannor och vattenkraftverk.
– Vi gick ut med tidig information på intranätet innan vägledningen fanns på plats för att alla skulle veta att ett internt arbete pågick och samtidigt fick något att ”hålla sig i”, så länge. Informationen från Jordbruksverket kom ju successivt. Ett sådant snabbt, initialt besked var att planerade jobb i det smittade området som inte var akuta och gick att flytta skulle skjutas fram, berättar hon.
Så fort vägledningen var klar publicerades den på intranätet och har sedan dess uppdaterats – senast med ny information om dispens för att arbeta i smittzonen och rengöring av fordon och kläder. Mälarenergi har även informerat externt på sin webbsida att man vid eventuella akuta fel behöver vidta skyddsåtgärder, och att konsekvensen kan bli att det tar längre tid än normalt att åtgärda felet.
Inställda arbeten
Hos VB Energi införde man liknande åtgärder när smittan blev känd, säger Sofia Persson Kiuru, HSE Manager.
– Vi ställde in alla elnätsarbeten i den smittade zonen och försökte så snabbt som möjligt få en bild av situationen och vilka regler som gällde vid akuta arbeten i skog och mark. Allt eftersom bilden klarnade upprättade vi interna instruktioner och hade en dialog med entreprenörer för att säkerställa att alla var förberedda för de krav som skulle kunna tänkas komma vid ett akut arbete, säger hon.
Både VB Energi och Sala-Heby blev skonade till stor del; bara en liten bit av deras nät berörs av restriktionsområdet.
– Det mesta av ledningarna är nergrävda och det är sällan vi har några driftstörningar eller gör några jobb över huvud taget. Så vi har egentligen inte blivit så drabbade, förutom att vi fick skapa rutiner för hur vi ska hantera en situation om vi måste in i området. Som att vi alltid ska ha gummistövlar på oss och desinfektionsmedel som vi ska rengöra stövlar och fordon med, säger Andreas Ringvall, elnätschef på Sala-Heby Energi.
Minskad bränsletillgång
När det gällde tillgången på bränsle blev läget lite knepigt för VB Energi.
– Vi var snabba med att starta dialog med våra bränsleleverantörer för att få en bild av hur de bedömer situationen och deras förmåga att leverera enligt plan. Det visade sig ganska snart att en del av våra leverantörer var påverkade och flaggade för eventuella volymminskningar. Men vi har många leverantörer och bra dialoger, så vi ska kunna kompensera för eventuella volymbortfall från annat håll, men detta är såklart beroende på hur smittan utvecklas, säger Sofia Persson Kiuru.
Mälarenergi å sin sida hade tur i oturen när det gäller bränsletillgången.
– Vi hämtar inte bränsle i området och de pannor som vi har i Ramnäs och Virsbo eldas med pellets. Lagersituationen ser bra ut och behöver vi fylla på så ligger de här pannorna i tätbebyggt område, säger Jenny Holmberg.
Långvariga restriktioner
Myndigheterna tror att det kommer att ta ungefär två år innan man tidigast släpper på restriktionerna, och Andreas Ringvall på Sala-Heby Energi är lite orolig över om karantänen blir långvarig och därmed ger följdproblem.
– Vi har ju jättesvårt att få tag i biobränsle idag till vår fjärrvärmepanna. Kommer det här försvåra ännu mer? All avverkning är pausad i området, och vi har fått en del bränsle därifrån. Så priserna kanske går upp ännu mer nu när det finns mindre att få tag på. Men än så länge är läget inte akut.
Jan Hallman