Runt kl 15 på söndagseftermiddagen (den 29 okt) drabbades Uppsala av ett större strömavbrott. En kortslutning i ett av Vattenfall Eldistributions ställverk hade gjort att inmatningen av en 70 kV-ledning brutits. Och som en följd drabbades även produktionen i Vattenfalls största värmeverk, Boländerna, som är beroende av elförsörjning för sin produktion.
– Fjärrvärmeverket gick automatiskt ner i ett felläge och produktionen stängdes då av. Den reservkraft som vi har användes då för att hålla systemet igång så att det inte blir överhettning i pannorna. Men det räcker inte för att hålla igång produktionen och pumpsystemet i distributionen, säger Markus Fischer, pressekreterare på Vattenfall.
Lång återställning
Det första strömavbrottet pågick bara en kvart. Därefter påbörjades arbetet med att återställa fjärrvärmesystemet. Efter runt fem timmar, runt åttatiden på kvällen, var fjärrvärmetillförseln nästan igång igen när det blev ett nytt strömavbrott.
– Då fick vi göra om samma process igen, vilket gjorde att avbrottet pågick betydligt längre.
Först framåt fyratiden på morgonen var värmen tillbaka igen hos kunderna. Totalt berördes runt 76 000 hushåll.
– Men jag tror att många inte ens märkte av avbrottet. Värmesystemet är ganska trögt och det dröjer innan temperaturen påverkas. Det är väl framför allt på varmvattnet det märks först, säger Markus Fischer.
Det hör till ovanligheterna att värmesystemet drabbas vid strömavbrott, enligt Markus Fischer.
– Det är sällsynt att vi har så stora strömavbrott. Vi hade dock en liknande incident 2011.
Extraledning från Svenska kraftnät
Nu ska Vattenfall undersöka vad som orsakade strömavbrottet och hur liknande händelser kan förebyggas. Om Bolandsverket hade varit ett kraftvärmeverk med egen elproduktion hade det dock inte gjort någon skillnad.
– Det hade inte fungerat ändå. Även denna produktion behöver inmatning av el. Ett batteri hade inte heller hjälpt – det har för liten effekt för att upprätthålla systemet, säger Markus Fischer.
Men om det hade varit 20 minusgrader – vad hade ni gjort då?
– I nödfall har vi en gasturbin som vi kan ta i anspråk för att generera reservkraft. Men då strömavbrotten var så korta denna gång hade det inte gjort någon skillnad och därför tyckte vi inte att det var nödvändigt att starta den. Vid längre strömavbrott finns även möjligheten att koppla in en alternativ elmatning från stamnätet, säger Markus Fischer.
"En trög energiform"
Enligt Lina Enskog Broman, ansvarig för fjärrvärmefrågor på Energiföretagen, sker avbrott av det här slaget väldigt sällan:
– Det är ovanligt med avbrott i fjärrvärmeleveransen, och om avbrott väl sker märker ofta inte kunderna av det eftersom värme är en trög energiform som lagras i husen och fjärrvärmevattnet i rören, säger Lina Enskog Broman.
– Om avbrott sker på grund av ett större strömavbrott så har fjärrvärmeföretagen generellt reservkraft för att klara av det interna strömbehovet och för att pumpa ut fjärrvärmen i näten. Men ofta omfattas ju även de fjärrvärmeanslutna fastigheterna av strömavbrottet och saknar själva ström – då är husets interna värmesystem påverkat och kan inte använda fjärrvärmen i sin tur.
Johan Wickström