Kraftkvinnornas pris Årets Kraftkvinna lyfter kvinnor i energisektorn, för att bredda rekryteringsbasen och attrahera fler till branschen. Charlotte Bergqvist, som fick priset 2022, var med och startade föreningen för knappt tio år sedan. 2019 lämnade hon sin operativa roll.
– Så när jag blev nominerad till priset kändes det okej, även fast jag är en av grundarna. Att jag vann är otroligt hedrande, säger Charlotte Bergqvist som idag är utvecklingschef på Cloudberry, ett nordiskt företag inom förnybar energi.
Kraftkvinnorna började som ett litet frö fött ur frustration och ilska över en bransch som sorterade bort hälften av befolkningen. Allt började på en energikonferens, på scenen fanns enbart män.
– Det var liksom 27 nyanser av grått. När tittade runt i publiken satt massor av kvinnor där. Jag tänkte att det här är inte okej. Vad är det för bild energibranschen visar upp? Självklart blir det svårt att rekrytera kvinnor.
”Vi var en liten gerillarörelse”
Charlotte Bergqvist bildade en grupp som drog i gång. Grundidén var: ”Syns man inte finns man inte”. De gjorde en lista över kompetenta kvinnor och skickade den till arrangörer som ordnade liknande konferenser.
– Vi blev som en liten gerillarörelse som hängde ut dem som inte hängde på tåget.
Uppmärksamheten blev större än vad Kraftkvinnorna vågat hoppas på. Dåvarande energiminister sa att detta är en överlevnadsfråga för branschen. De deltog i Almedalen och väckte intresse. På Facebook fick gruppen snabbt nya medlemmar.
– Faktum är att vi ganska snabbt fick support från mäktiga män. Vi skrev en debattartikel som elva vd:ar undertecknade. Alla hette Anders! Den publicerades dessutom på Anders namnsdag.
Priset för Årets Kraftkvinna instiftades 2016. Med det smarta draget att plocka in manliga vd:ar i juryn.
– Då blev de tvungna att läsa alla coola cv:n som de fick rakt framför näsan. Det är fascinerande att se hur det lilla fröet vi sådde nu är en viktig organisation. Den har samarbete med Världsbanken och idén har exporterats till Norge, Finland och Tyskland.
Många utmaningar kvar
Fortfarande väntar stora utmaningar och arbetet med att skapa en jämställd bransch fortsätter.
– Vi kommer alltid behöva sätta ljuset på den här frågan. En viktig sak är att jämställdhet inte enbart handlar om kön, utan också om etnisk bakgrund, religion, ålder, funktionsvariationer och så vidare, säger Charlotte Bergqvist och tillägger:
– Det här är en bransch som behöver lösa komplexa problem. För att begripa helheten måste vi se saker från olika håll. Det går inte om man heter Sven, är 55 år och omger sig med liknade män.
En annan aspekt som Charlotte Bergqvist lyfter fram är att synen på kompetens och utbildning måste breddas.
– Vi behöver absolut ingenjörer. Men också exempelvis kommunikatörer, beteendevetare och samhällsvetare som kan tillföra nya och andra perspektiv. Den hårt teknikorienterade bilden vi har av oss själva gör det svårt att lösa de stora, komplexa frågorna.
Inga spikraka vägar
Hon är själv ett exempel på att vägen in i energibranschen inte behöver vara spikrak.
– Det går att jobba med viktiga frågor i energivärlden utan att vara ingenjör från Chalmers. Jag är ekonom och gjorde mitt exjobb på SKF i Göteborg. Jag blev kvar med uppdraget att kartlägga vindkraften globalt samtidigt som den i Sverige i början av 2000-talet i stort sett var obefintlig.
Efter det blev det jobb på ett tyskt utvecklings- och investeringsbolag som jobbade med vindkraft i Sverige.
– Jag hade en trevlig, men inte så närvarande chef. Så jag föreslog att det vore bra exempelvis med veckomöten för att få bättre koll. Jaha, svarade han, då kanske det är så att du ska bli vd för bolaget. Så det blev jag.
Fram till 2014 ledde Charlotte Bergqvist och var en del i utvecklingen av vindkraft i Sverige Norge och Finland.
– De senaste 20 åren har förändringen varit dramatisk. Industrin behövs enorma mängder el. Och den behövs nu. För att klara energiomställningen behövs både kärnkraft och förnybar energi. Men att bygga ett nytt, storskaligt kärnkraftverk tar kanske 15–20 år.
”Världens möjligheter”
Charlotte Bergqvist påpekar att vindkraft idag byggs på helt kommersiella villkor, med noll subventioner.
– Det finns gott om privat kapital. Dels från dem om vill bidra till omställningen, dels från dem om vill göra en bra investering. Mot bakgrund av allt som händer nu finns också ett stort allmänt intresse kring att vi måste ställa om för att klara klimatutmaningen, säger hon och tillägger:
– Förr, när jag var på middag med vänner, och sa att jag jobbade med energi var det liksom ingen som fastnade hos mig. Idag blir det spotlight på mig hela kvällen (haha). Nu har alla blivit energiexperter och vill diskutera. Världens möjlighet!
4 tips för ökad jämställdhet från Charlotte BergqvistStäll krav på att högsta ledningen sätter tydliga mål. Följ upp noga och jobba vidare utifrån resultatet.Skapa plats för människor med olika kompetens, bakgrund och erfarenheter. Rapport på rapport visar att det är de heterogena företagen som är mest lönsamma. Gör inte som ni alltid har gjort. Då blir resultatet detsamma. Testa något nyttSe över hur ni formulerar rekryteringsannonser. De kan lätt bli tekniska in i minsta lilla detalj. Det attraherar inte alltid kvinnor. Var inte snäva när det gäller exempelvis typ av utbildning och språkkunskaper. Då kanske ni missar all den kompetens som finns exempelvis hos nysvenskar.Fundera över hur ni presenterar er organisation. Vilka är värdeorden? Och vad lägger ni i dem? Är det mjuka värden eller hårda? Viktigt att värdeorden blir en del av organisationens tilltal, identitet och arbetet i vardagen.
Susanne Glennegård