Fjärrvärmepriset har under lång tid ökat med i snitt 1,5–2 procent per år, men den trenden har nu brutits. Under 2023 har fjärrvärmepriserna ökat med i snitt 8 procent, enligt den så kallade Nils Holgersson-rapporten. Och inför 2024 har flera bolag meddelat att de kommer att göra stora prishöjningar. Detta till följd av att priset för biobränsle, som är det vanligaste bränslet i den svenska fjärrvärmeproduktionen, i flera fall har ökat med hela 70 procent.
– Vi är fortfarande i en energikris och den påverkar nu biobränslet på ett påtagligt sätt, säger Lina Enskog Broman, ansvarig för kraftvärme, fjärrvärme och fjärrkyla på Energiföretagen.
Det är flera faktorer som påverkar de ökade priserna på biobränsle. Ryssland och Ukraina står normalt för ungefär 30 procent av världsmarknaden vad gäller biobränsle. När dessa marknader nu är strypta till följd av kriget behöver köpare hitta biobränslet på annat håll. Parallellt med detta har EU successivt höjt sina klimatmål till 2030, vilket skyndar på omställningen från fossilt till förnybart. Det i sin tur gör att efterfrågan på biobränsle ökar i många europeiska länder.
– Att vi har en svag krona gör Sverige till en attraktiv marknad förandra länder att handla från. De som säljer svenskt biobränsle får nu bättre betalt av utländska kunder, vilket därmed påverkar energibolagen i Sverige, säger Lina Enskog Broman och fortsätter:
– Dessutom har konjunkturläget och den höga inflationen gjort att byggnationen i Sverige minskat vilket leder till minskat utbud eftersom man använder spill från träindustrin till biobränsle i fjärrvärmeproduktionen. Så det är en kombination av flera omständigheter som har lett till de rejält ökade priserna på biobränsle och andra kostnader för fjärrvärmeföretagen.
Man får komma ihåg att fjärrvärmen under väldigt många år har varit en stabil och konkurrenskraftig uppvärmningsform med modest prisutveckling.
”En besvärlig situation”
Höjningarna på fjärrvärmepriserna skiljer sig åt mellan olika fjärrvärmeföretag. De som tvingas till de största höjningarna är energibolag som har en stor andel biobränsle i sin bränslemix. Flera av dessa bolag har nu gått ut med att de behöver höja priserna med 25–30 procent, något som har fått kunder att reagera.
– Vi förstår att det är en jättebesvärlig situation för kunderna, särskilt tillsammans med andra ökade kostnader, och det här är förstås en situation som ingen vill ha. Samtidigt måste vi komma ihåg att även fjärrvärmen är en del av en internationell energimarknad som påverkas av den energikris vi är inne i, säger Lina Enskog Broman.
– Det vi ser nu är en avvikelse från hur det brukar se ut på fjärrvärmemarknaden. Man får komma ihåg att fjärrvärmen under väldigt många år har varit en stabil och konkurrenskraftig uppvärmningsform med modest prisutveckling. Ingen vet hur framtiden ser ut, men alla påverkas av läget i omvärlden.
Mer konkret än så kan Lina Enskog Broman inte vara vad gäller den framtida utvecklingen för fjärrvärmepriset. Detta då Energiföretagen enligt konkurrenslagen inte får göra kommentarer som kan påverka priset framöver.
Värnar om Prisdialogen
De ökade priserna har också lett till att röster höjs från kunder som vill se en prisreglering av fjärrvärmen. Även Konkurrensverket har tidigare i år, i en rapport, framfört att frågan om reglering av fjärrvärmepriser bör utredas på nytt.
– Vi menar att det inte är rätt väg att gå. Frågan om att reglera fjärrvärmepriserna har tidigare utretts noggrant och landat i att en reglering skulle vara prisdrivande för kunderna och det är inget man vill. Men det finns enskilda kunder som lyfter detta, säger Lina Enskog Broman.
– Men det är viktigt att Prisdialogen, som blev en konsekvens av de diskussioner och den tidigare utredningen av kundernas ställning på fjärrvärmemarknaden, fortsätter att fungera och att fler fjärrvärmeföretag blir medlemmar.
För energibolag blir det extra viktigt att hjälpa värmekunderna genom att erbjuda energitjänster.
I Prisdialogen, som startade 2013, ingår Sveriges Allmännytta, Riksbyggen, Fastighetsägarna och Energiföretagen och syftet är att stärka kundens ställning och åstadkomma en rimlig, förutsägbar och stabil prisändring på fjärrvärme.
– Prisdialogen är mycket viktig för att fjärrvärmeföretagen ska bibehålla en nära kundrelation. Företagen behöver vara transparenta och i ett tidigt skede förklara för sina kunder att det finns stora osäkerheter just nu och att det är svårt att sia om framtiden.
Alternativa sätt att producera fjärrvärme
Enligt Lina Enskog Broman arbetar nu många energibolag aktivt för att hitta alternativa bränslen eller andra sätt att producera fjärrvärme, som spillvärme från industrier och datahallar. Hon pekar också på att energibolag effektiviserar sina verksamheter för att verkligen se till att minska kostnader så mycket man bara kan.
– För värmekunder är det ett svårt läge med en osäker energimarknad för både fjärrvärme och el. De ökade energipriserna sker samtidigt som priserna ökar på en rad andra varor, vilket såklart är påfrestande. För energibolag blir det därför extra viktigt att hjälpa värmekunderna genom att erbjuda energitjänster, som gör att kunderna får bra koll på sin värmeförbrukning och själva kan påverka sin förbrukning, avslutar Lina Enskog Broman.
Prissättning av fjärrvärme
Prissättningen inom fjärrvärme görs främst på två sätt – kostnadsbaserad prissättning eller marknadsprissättning.Den vanligaste metoden är den kostnadsbaserade prissättningen. Då utgår energibolaget vad kostar att producera fjärrvärmen, vilket omfattar kostnader för bränslen samt investeringar i produktion och fjärrvärmenät. Vid marknadsprissättning – som framför allt används av privata aktörer – sätter energibolaget priset utifrån från alternativa uppvärmningsformer, vilket på värmemarknaden främst gäller värmepumpar.
Ann-Sofie Borglund