Kommunfullmäktige i Västervik har två gånger tillstyrkt Statkrafts planer på en vindkraftspark i Tribbhult, som skulle ligga 2,5 mil sydväst om Västervik. Men när vindkraftsparken skulle bli större än tidigare började många aktörer, både privatpersoner och politiker, att trycka på för att kommunen inte skulle tillåta vindkraftsparken.
Vid själva omröstningen i kommunfullmäktige om att upphäva dess tidigare beslut avstod dock kommunstyrelsens ordförande Harald Hjalmarsson (M) sin röst.
– Personligen tycker jag att har en kommun sagt ja till ett projekt, så måste man ha respekt för det även om det kommer nya beslutsfattare, säger Harald Hjalmarsson och fortsätter:
– Hela idén kring en planeringsprocess för vindkraft måste ju vara att om ett bolag i ett tidigt skede får ett projekt tillstyrkt från en kommun kan bolaget gå vidare med utredningar osv, men så ser ju inte lagstiftningen ut. Här måste beslutsfattare överväga att förtydliga lagstiftningen, för om det inte görs kommer kommuners förhandsbesked att väga lätt.
Stor uppmärksamhet
Mark- och miljööverdomstolens dom, som ger Västerviks kommun rätt att genom sitt kommunala veto upphäva tidigare tillstyrkan, har fått stor uppmärksamhet. Kommunen finns dessutom i elområde SE3, där det finns ett stort behov av ny elproduktion. Att då i det skedet säga nej till en ny elproduktion om, kan tyckas märkligt.
Enligt en politikerpanel, som Demoskop har genomfört, bedömer de lokala politikerna i Västervik att elbehovet i kommunen kommer att öka med nära 70 procent de närmaste fem åren, varav 23 procent tror på en kraftig ökning. I samma undersökning svarar 43 procent att de är mycket eller ganska positiva till landbaserad vindkraft, medan 31 procent är negativa (se ruta nedan).
Harald Hjalmarsson vill inte dra för stora växlar på en enskild undersökning och hans bild är att det är Miljöpartiet och Centerpartiet som är positiva till vindkraft i kommunen, men de är små partier i Västervik. Moderaterna, Socialdemokraterna och Sverigedemokraterna har däremot varit restriktiva.
Samtidigt pekar han på att det kan behövas tydligare incitament för att få fler kommuner att säga ja till vindkraftsparker.
– Jag och många med mig hade stora förväntningar på incitamentsutredningen som kom i våras, men där kom ju inga förslag. Jag är övertygad om att om kommuner får en ekonomisk nytta av en vindkraftspark blir fler positiva. Jag är besviken på utfallet av utredningen och där finns anledning till att ta ett omtag tycker jag.
Påverkar inte kommunen negativt
Harald Hjalmarsson bedömer inte att Västerviks nej till Tribbhults vindkraftspark kommer att påverka kommunen negativt för framtida investeringar och han förtydligar sitt svar:
– I andra industriinvesteringar har ju inte kommunen veto och jag ser inte vårt beslut att dra tillbaka tillstyrkan på Tribbhult kommer att påverka övriga investeringar. Vi har aldrig haft så stora förfrågningar från företag som vill etablera sig i kommunen som nu.
Han pekar också på att Västerviks kommun har goda förutsättningar vad gäller el, genom att Oskarshamns kärnkraftverk ligger i grannkommunen, vilket gör att det är hög kvalitet på högspänningsnätet även i Västerviks kommun.
– Det gör att det finns goda förutsättningar att satsa på elintensiv verksamhet, eftersom vi har robust el och något av de företag som vill etablera sig här vill också satsa på solparker.
– Jag tror emellertid inte att det kommer att bli så mycket mer vindkraft i Västerviks kommun, däremot investerar och uppgraderar många bolag vattenkraftverken i kommunen och ansökningarna för solparkerna ökar rejält. Vi har idag 50-60 MWh el från solparker och vi har ansökningar motsvarande en produktion på 300 MWh.
Han lyfter också fram att kommunen nu håller på att ta fram en översiktsplan där energi blir ett tydligt avsnitt.
– Där kommer vi inte att peka ut specifika energislag utan vi tittar på energi i sin helhet, avslutar Harald Hjalmarsson.
Ann-Sofie Borglund