Statkraft har arbetat med vindkraftsparken Tribbhult under nio års tid och lagt ner mycket pengar i utvecklingskostnader. Parken var planerad 2,5 mil sydväst om Västervik och omfattade upp till 22 vindkraftverk med 220 meters maxhöjd. Den skulle generera en produktion på cirka 380 GWh el per år, vilket skulle ge ett betydande tillskott till energiförsörjningen i södra Sverige.
– Vi är överraskade över den här domen. Den sätter fingret på problematiken med det kommunala vetot och visar att man kan dra tillbaka en tidigare tillstyrkan när som helst i processen. Det gör det svårt för utvecklare av vindkraft att bygga på ett sätt så att det blir rättssäkert. Det handlar om mycket pengar som vi och andra bolag lägger ner, säger Jakob Norström, vd på Statkraft Sverige.
– Domen är både en besvikelse och belyser ett problem. Samtidigt som vi har full förståelse för det kommunala vetot, så anser vi att det bör reformeras så att det blir rättssäkert för de olika bolag som arbetar med utveckling av vindkraft. Vi och andra utvecklare måste kunna hantera riskerna på ett bra sätt och säkerställa att vi lägger ner resurser i rätt projekt. Att tillämpa det kommunala vetot så sent i ett projekt gör det rättsosäkert anser vi, säger Jakob Norström.
Lång prövningsprocess
Enligt Statkraft har vindkraftsparken genomgått en lång och noggrann prövningsprocess som startade 2013 med samråd med myndigheter, särskilt berörda och allmänheten. Västerviks kommun har tillstyrkt vindkraftsparken 2016 och 2019. Statkraft har därefter bestämt att de ville utöka vindkraftsparken ytterligare och bygga 26 vindkraftverk i stället för 16 verk.
Västerviks kommun beslutade under vintern 2021 att återta sitt kommunala tillstyrkande för vindkraftsparken. Överklagan kom dock in för sent enligt Mark- och miljödomstolen och Statkraft fick rätt att bygga 22 vindkraftverk. I maj förra året överklagade Västerviks kommun tillståndet till Mark- och miljööverdomstolen och nu har alltså deras dom kommit, vilken ger avslag till projektet. Domstolen menar att de inte kan bevilja tillstånd när Västerviks kommun har dragit tillbaka tidigare tillstyrkan.
– Domen sänder en negativ signal till branschen om att tillståndsprocesserna kring projektering av ny vindkraft är högst osäkra. Detta i ett läge när Sverige står inför en dubblering av elbehovet till 2040, säger Jakob Norström och fortsätter:
– Någonting måste förändras från politiskt håll om Sverige ska kunna bygga ut elproduktionen i den omfattningen som krävs.
Uppmaning från advokatbyråer
Det är inte bara Statkraft som har reagerat över Mark- och miljööverdomstolens dom. Advokater från 13 olika advokatfirmor har i en gemensam appell den 23 augusti uppmanat regeringen att skyndsamt ändra det kommunala vetot. Att en kommun kan ändra sig när som helst under en tillståndsprocess för vindkraft menar de är oförutsägbart. De anser därför att regelverket behöver ändras så att en prövning av vindkraft likställs med andra tillståndspliktiga verksamheter och att den följer gängse rättssäkerhetsprinciper.
– Det är intressant att de säger exakt det vi säger. Det stärker vår uppfattning att det är viktigt att politiker behöver se över nuvarande lagstiftning kring det kommunala vetot för att vi ska få en bra utveckling av vindkraft i Sverige, säger Jakob Norström.
Vill ha tydligare incitament för kommuner
Det han konkret vill se är en förändring av det kommunala vetot, så att det kommer tidigt i en process men också att det finns tydligare incitament för kommuner att säga ja till ny elproduktion, så att uppsidan för kommuner blir tydlig.
– Incitamentsutredningen som kom i våras blev lite kväst från politikerhåll, vilket vi tycker är tråkigt. Just incitament till kommuner som säger ja till ny elproduktion är något Sverige behöver jobba vidare med om vi ska kunna få fram tillräckligt mycket ny elproduktion, säger Jakob Norström.
Vad gäller just vindkraftsparken Tribbhult ser nu Statkrafts jurister över domen. Bolagen kommer också att ta kontakt med olika intressenter som påverkas. Det handlar om bland annat kommunen, markägare och nätägare.
– Detta för att få en större förståelse för drivkraften bortom den politiska opinionen. Det är viktigt för oss att se om vi kan ta med oss viktiga erfarenheter därifrån, avslutar Jakob Norström.
Ann-Sofie Borglund