Den svenska elmarknaden har förändrats snabbt de senaste åren: nedläggning av befintlig elproduktion, ny produktion på nya platser, mer sol- och vindkraft och fler utlandskablar har skapat nya effektflöden och utmaningar. Behovet av att reglera spänningen i elnätet ökar medan möjligheterna att göra det minskar, enligt en ny rapport från SNS: ”En teknikneutral elmarknad – med en effektiv elmarknadsdesign och nättariffstruktur” av forskarna Pär Holmberg och Thomas Tangerås.
– Elmarknaden fungerar bra till 95 procent. Men man skulle behöva justera några detaljer, där vissa aktörer kan tjäna några procent medan andra kan förlora några procent, säger Pär Holmberg.
En mer teknikneutral marknad
Svenska kraftnät (Svk) har en rad stödtjänster för att balansera elsystemet på olika sätt, men de behöver kompletteras, enligt studien. Det skulle göra marknaden mer teknikneutral och stabil.
– Ett exempel är svängmassan (rotationsenergin) där till exempel batterianläggningar kan få betalt för att balansera plötsliga variationer, medan de planerbara anläggningar som upprätthåller svängmassan i systemet inte får någon ersättning alls för sin tjänst. Även dessa anläggningar bör få en marknadsmässig ersättning för denna tjänst, säger Pär Holmberg.
– Om vi inför en teknikneutral marknad skulle troligen sol- och vindkraft förlora på det medan planerbar produktion som vattenkraft skulle tjäna mer.
Samtidigt finns det stora möjligheter för sol- och vindkraft att bli bättre på att leverera stödtjänster i framtiden, enligt rapporten. Och den planerbara kärnkraften kan inte bara räkna med extraersättning med denna modell – kärnkraftsaktörer ska få betala en straffavgift om det uppstår tillfälliga stopp i reaktorer.
Forskarnas slutsats kan kokas ner till följande:
– Elproducenter bör få en mer marknadsmässig ersättning för den energi och de systemtjänster som de levererar och betala en avgift för de störningar och obalanser som de orsakar. Detsamma gäller för elkunderna, säger Pär Holmberg.
Det vore bra om Svk införde högre nättariffer under vissa kritiska perioder.
Vill ändra nättarifferna
Forskarna föreslår även att nättarifferna ses över och blir mer detaljerade mot bakgrund av att Sverige kommer få fler timmar med befarad effektbrist under kommande år.
– Det vore bra om Svk införde högre nättariffer under vissa kritiska perioder. Det skulle innebära att det blir dyrare för kunderna att förbruka el under dessa tider. På motsvarande sätt bör elproducenter få en extraersättning för sin produktion under dessa timmar.
I studien diskuterar man även kapacitetsmarknad, som bland annat Svk föreslagit som ett sätt att ersätta dagens effektreserv. Men forskarna är kritiska till detta då de bland annat menar att en sådan mekanism skulle försvaga incitamenten på elmarknaden och att det skulle försämra konkurrensen.
Istället föreslår man att Svk ska vara mer aktiva på den finansiella marknaden för att skapa en mer stabil prissäkring. Detta skulle också gynna utbyggnaden av ny elproduktion.
– Svenska kraftnär bör prissäkra sina flaskhalsintäkter och nätförluster, vilket de redan börjat med i viss mån i år. Men det bör utvidgas. Det skulle öka likviditeten på marknaden och ge förutsättningar för ett mer stabilt elsystem på lång sikt, säger Pär Holmberg.
Johan Wickström