Investeringstakten i västsvensk industri är historiskt stor för att klara omställningen mot fossilfrihet. Investeringarna sker i hela regionen och omfattar bland annat batterifabriker i Göteborg och Mariestad; elmotorfabriker i Skövde och Åmål samt kemiföretagen och raffinaderierna som ställer om i Lysekil, Stenungsund och Göteborg. Dessutom expanderar Paroc och Dafgård i Götene kommun och transportsektorn ställer om.
– Många företag i vår region behöver mer el och sammantaget handlar det om en ökning från19 TWh 2020 till 34 TWh 2030. Samtidigt är andelen egen producerad el i regionen låg, så elnätet blir centralt för att klara den efterfrågan, säger Viktor Walter, regionutvecklare inom elektrifiering på Västra Götalandsregionen och projektledare på ACCEL.
Bakom ACCEL (som står för accelererad elnätskapacitet) står Västra Götalandsregionen, Länsstyrelsen och Svenska kraftnät. Tanken med ACCEL är att de tillsammans ska hitta lösningar och ta vara på erfarenheter med fokus på en ökad elnätsutveckling för att exempelvis stötta Svenska kraftnät mot sitt mål om halverade ledtider. De har även arbetsgrupper där bland annat Vattenfall, Ellevio och Göteborg Energi ingår och berörda industrier har varit på rundabordssamtal.
Risk för uteblivna satsningar
I maj lämnade Svenska kraftnät besked om en effektökning på totalt 1 200 MW i regionen och den ska levereras stegvis fram till 2035. Det riskerar att vara för sent menar bland annat Lars Edström, vd för Göteborg Energi Nät och Johan Trouvé, vd på Västsvenska handelskammaren i ett debattinlägg i Altinget i juni. De pekade också på att det i värsta fall kan leda till att näringslivets satsningar uteblir eller hamnar någon annanstans i världen.
– Vattenfall gjorde beställningen till Svenska kraftnät i början av 2022 och sedan dess har det ökade behovet av el nästan dubblerats. Alla företag har tidigare inte varit medvetna om de måste ställa sig i en kö för att beställa elanslutning, men den kunskapen är nu spridd vilket också har påverkat efterfrågan, säger Viktor Walter.
– Många behöver dessutom elen tidigare än 2035, säger han vidare.
Läget är med andra ord allvarligt i Västra Götaland, där miljardinvesteringar och tusentals jobb står på spel. Inom ACCEL är man väl medvetna om situationen och att det brådskar att få fram el. Det var också därför man startade samverkansarenan under hösten 2022.
Bolagen pratar med varandra
Kemiindustrierna i Stenungsund tillhör de som planerar stora investeringar i omställning. Det handlar om tio miljarder kronor och för att kunna ta investeringsbeslut måste de få besked inom kort om de får den el som de behöver. Kemiindustrierna varnar för att om de inte tillräckligt med el så riskerar investeringarna att hamna någon annanstans.
– Flera industrier i Stenungsund har skrivit under sekretessavtal och därigenom kan Vattenfall visa hur de ligger till med elnätsutbyggnad och när olika bolag i kön behöver effekt. Det gör att bolagen kan prata med varandra och öka möjligheterna att dela på el. Liknande arbetssätt borde man kunna göra på flera ställen där det finns lokal kapacitetsbrist, menar Viktor Walter.
Ytterligare ett steg för att åtgärda problemen med den förväntad elbristen i Stenungsund är den utbyggnad av transmissionsnätet som Svenska kraftnät ska göra.
Idag finns enbart regionnät till Stenungsund och det är därmed en stor risk för att nätet blir en flaskhals när efterfrågan ökar rejält. I mars meddelade Svenska kraftnät att de ska förstärka transmissionsnätet med en ny 400 kV luftledning mellan Trollhättan kommun och Ale kommun, som får en anslutningspunkt i Stenungsund.
– Denna anslutningspunkt är också väldigt viktig för att kunna ansluta havsbaserad vindkraft. Tre bolag har ansökningar för vindkraftparker till havs utanför Bohuslän. Att realisera någon eller några av dessa skulle ge ett rejält bidrag till att möta det ökade elbehovet, säger Viktor Walter.
Stamnätet förstärks
I mitten av augusti stod det klart att Svenska kraftnät startar två projekt för att förstärka stamnätet i Västra Götalands län och Örebro län. Det handlar om en ny 400 kV-ledning mellan Hallsberg och Timmersdala samt en kapacitetshöjande förnyelse av befintlig 400 kV-ledning mellan Hallsberg och Stenkullen. Enligt Svenska kraftnät är dessa förstärkningarna kritiska för att hantera det östvästliga flödet till Västra Götaland liksom för att kunna tillgodose det ökade elbehovet i Göteborgsområdet och Mariestad.
– Det är riktigt bra att de nu är i gång med dessa projekt. Vi har haft flera goda inledande samtal med projektmedlemmarna för dessa viktiga ledningar och stationer. Ledningarna avlägsnar flaskhalsar till framför allt Mariestad och övriga Skaraborg, vilket gör att den tillgängliga effekten kan nå dit och möjliggöra ökade eluttag med god leveranssäkerhet. Vi räknar med att dessa ledningar kommer på plats enligt plan eller snabbare.
”Mer elproduktion behövs”
Utöver förbättrad överföringskapacitet behöver Västra Götaland även mer elproduktion lokalt.
– Det är centralt att få mer elproduktion i regionen, för den är väldigt låg idag och vi ”importerar” nära 70 procent av elen. Vi räknar med att regionen kan få ett tillskott på 1000 MW el till 2030, men behovet är omkring 2500 MW, så det är ett stort gap mellan vad som förväntas finnas och vad som efterfrågas.
ACCEL jobbar därför med att hitta lösningar för att kunna få fram ett fullständigt elsystem med effekt och elenergi för det ökade behovet inom flaskhalsarna i transmissionssystemet på kort sikt och de har tre konkreta förslag hur det ska gå till (se faktaruta nedan).
– Sammanfattningsvis är jag bekymrad över läget kring elbristen i regionen och det finns en rad utmaningar, men jag känner även en optimism att vi kan åstadkomma konkreta saker som ger mer el redan innan 2030 och där elsystemet kan återgå till att vara en viktig del av lösningen och inte ett hinder för en konkurrenskraftig omställning, avslutar Viktor Walter.
Tre lösningar från ACCEL för att klara effektbristen i Västra Götaland
Dynamiska abonnemang – flexibilitetslösningar i elnätet
Detta är ingen tjänst som finns på marknaden i dagsläget, men Svenska kraftnät har störst potential i sitt nät med denna produkt som sedan lokalnätet kan använda. Det är dock slutkunden som står för flexibiliteten. Svenska kraftnät gör modellstudier och planerar att utföra pilotstudier de närmaste åren, bland annat behöver abonnemangsformer och driftsrutiner utvecklas.
Mer storskalig elproduktion i regionen
Landbaserad vindkraft är det främsta alternativet på kort sikt, enligt ACCEL. Det har på många håll funnits ett lokalpolitiskt motstånd till landbaserad vindkraft, men i Skaraborg ser man nu en förändring hos politikerna. Ledningen för Skaraborgs Kommunalförbund, där 15 kommuner ingår, har beslutat om en gemensam energiförsörjningsplan. Den omfattar bland annat hur arbetet med att få mer el till regionen ska gå till rent konkret. Detta synsätt och arbetsmetod försöker ACCEL sprida till resten av regionen.
Flexibel elproduktion
Där undersöker ACCEL olika lösningar kring utbyggnad av eller driftgarantier för gasturbiner. Rya kraftvärmeverk i Göteborg, som är dimensionerat för 260 MW, skulle kunna vara en sådan anläggning. Inget beslut är dock taget utan ACCEL undersöker helt enkelt olika alternativ för flexibel elproduktion i regionen och även vilka kostnader det kan handla om.
Ann-Sofie Borglund