Den 29 oktober 1948 gick startskottet för det som skulle bli Sveriges första fjärrvärmenät. Efter närmare två års byggnation stod det nya kraftvärmeverket på plats i Yttre hamn i Karlstad vid Lambergskanalen.
I spåren av andra världskriget rådde elbrist och stadens stora industri, Karlstad Mekaniska Verkstad, behövde både el och värme till sina processer – och var beredda att skjuta till ordentligt om staden investerade i en ny kraftvärmeanläggning.
Kraftvärmeverket eldades med spån, olja och kol och dess två turbiner hade en total effekt på 6 300 kW. Under vintern 1949 anslöts sju nybyggda bostadshus på Lamberget intill med 120 lägenheter till systemet, som därigenom blev ett fjärrvärmenät på riktigt.
Det nya verket kostade totalt 3,8 miljoner kronor, varav 615 000 kronor betalades av Karlstad Mekaniska Verkstad. Just det nära samarbetet mellan politiker och näringsliv brukar föras fram som en viktig förklaring till varför Karlstad, då med 33 000 invånare, blev först i landet med fjärrvärme. Kort därefter fick staden dock många efterföljare, bland annat i Norrköping och Malmö.
Kraftvärmeverket i Yttre hamn ligger kvar än idag och tjänar nu som reserv- och spetsanläggning sedan ett par decennier. Men inom kort ska verket få ytterligare en funktion – här ska Karlstads Energi producera kylan till det fjärrkylanät som företaget har börjat bygga under 2023.
Och i helgen – lördagen den 16 september – ska verket firas under parollen ”Sveriges hetaste 75-åring”. Karlstads Energi bjuder då in alla Karlstadbor på visning av fjärrvärmeanläggningarna och föreläsningar med mera – plus aktiviteter för barnen som trollkarlar och teckningstävlingar.
– Det ska vara som en familjefest dit alla är välkomna. Vi har chartrat gratisbussar från centrala Karlstad och hoppas på 750 besökare, säger Mia Johansson, marknadschef på Karlstads Energi.
Johan Wickström