I Blombacka utanför Skara pågår slutmonteringen av Wind of Change. De 15 meter höga modulerna – byggda av tjocka lager av laminerad gran – lyfts upp och binds ihop med stålelement och lim. Totalt blir det 28 moduler i sju sektioner som når 105 meter. När generator och rotorblad är på plats når verket en totalhöjd på 150 meter.
Det här blir det första kommersiella tornet för Modvion. Tidigare har företaget byggt ett 30 meter högt pilotprojekt på Björkö i Göteborgs skärgård.
– Nu återstår bara turbinmontage och montering av den sista sektionen. Det har gått enligt plan även om det händer grejor när man gör saker i verkligheten, säger Modvions vd Otto Lundman.
– Det här blir en fantastisk milstolpe för oss.
Enklare transporter
Trätornet innebär flera fördelar enligt företaget: 100 procent lägre klimatutsläpp än ett torn i stål och enklare att transportera eftersom det är byggt i moduler. Och intresset från branschen är stort. Modvion har bland annat tecknat avsiktsförklaringar med Vattenfall, Rabbalshede Kraft, Vestas och RES. Vestas är också delägare i företaget sedan 2021.
– Samtidigt är marknadsläget tuffare nu när Modvion behöver kapital för att rampa upp tillverkningen, enligt Otto Lundman.
Modvion har dock nyligen säkrat cirka 240 miljoner kronor (20 miljoner euro) i en finansieringsrunda. Dessa pengar ska huvudsakligen gå till att investera i en ny fabrik för serietillverkning som planeras stå klar till 2027.
Men var nästa torn kommer att stå är för tidigt att säga.
– Vi för en dialog med några kunder, men vi kan inte gå ut med några konkreta planer än så länge. Vi har dock tecknat avsiktsförklaringar på 10 miljarder kronor, säger Otto Lundman.
Att driva hållbarhetsinitiativ ligger i vårt DNA – vi byggde Sveriges första vindkraftspark 1991.
Först ut är Varberg Energi
Först ut bland kunderna är Varberg Energi, som beställt Wind of Change och snart tar över driften här i verket på Skaraslätten.
– Att driva hållbarhetsinitiativ ligger i vårt DNA – vi byggde Sveriges första vindkraftspark 1991 och den första större kommersiella solcellsparken, Solsidan, 2016. Världens första kommersiella vindkrafttorn i trä är en naturlig fortsättning, säger Björn Sjöström, vd på Varberg Energi.
Johan Wickström