För tjugonde året i rad delar branschorganisationen Svensk solenergi ut priser till årets mest innovativa solcellsprojekt. Solenergipriset delas ut i tre kategorier: Årets anläggning – byggnad, Årets anläggning – mark samt Årets prestation. I år var det totalt 49 projekt som nominerats, vilket var rekordmånga.
Årets anläggning – byggnad
Priset för Årets anläggning – byggnad gick till Förskolan Brämaregården i Göteborg som ägs av Ivar Kjellberg Fastighets AB. Solcellstaket som sitter på förskolan har producerats av Göteborgsföretaget Raymond Solar. Solcellerna är byggnadsintegrerade, vilket gör att de blir osynliga på håll.
Anläggningen består av 144 solcellspaneler à 400 W som installerades på endast fyra timmar genom 15 prefabricerade element som lyftes på plats med en kran. ”Raymond Solar har med installationen på Förskolan Brämaregården visat prov på innovativ installationsteknik och standardisering av solcellstak”, skriver juryn i sin motivering.
– Standardisering är centralt för att göra solenergi mer tillgänglig för alla, säger Mattias Hansson, CTO på Raymond Solar, i en presskommentar.
Årets anläggning – mark
I kategorin Årets anläggning – mark tog Lilla Norrskenet i Luleå hem priset. Bakom denna solcellspark står företaget Sunna Group. Det speciella med denna solcellspark är att det är vertikala dubbelsidiga solcellspaneler, där syftet är att optimera användningen av solel i arktiskt och snörikt klimat.
– Vi ser hur företagsinvesteringarna i Norrland ökar, där det kommer att krävas stora mängder el. Därför tycker vi att det är intressant att testa att anlägga en solcellspark med lite nya förutsättningar här, sa Marqus Qviberg, vd på Sunna Group i en tidigare intervju om anläggningen
Parken, som Energiengagemang varit totalentreprenör för, har en installerad effekt på 90 kW. Markägaren, Alviksgården Lantbruk, nyttjar elen i sin anläggning där den bland annat används till produktion av biogas.
Årets prestation
Priset för Årets prestation går till Sunsurf Solar som skapat Sveriges första flytande solpark, vid Säve Plantskola norr om Göteborg. Anläggningen har placerats på anläggningens bevattningsdamm, där panelerna alstrar el och minskar avdunstningen på en och samma gång. Genom att placera solceller på vatten skapas en avkylande verkan som även ökar effekten även under årets varmaste dagar.
– För oss är det självklart att även Sveriges vattenytor ska vara med i den gröna omställningen. Sjöar och vattendrag utgör ju ändå 9 procent av landets yta, säger Marc Montgomery, vd på Sunsurf Solar.
Ökat fokus på biologisk mångfald
På Svensk solenergi har man i år sett ett ökat intresse för biologisk mångfald bland ansökningarna:
– Hela två tredjedelar av de nominerade markanläggningarna har i år haft fokus på att gynna biologisk mångfald eller jordbruk, samtidigt som de producerar massvis med fossilfri el. Vi kan också se att schweizerknivssystem blir allt vanligare bland byggnadsanläggningarna, där batterier och it kombineras med solceller för att kunna användas i en uppsjö av tillämpningsområden , säger Alex Jankell, ansvarig för Solenergipriset på Svensk Solenergi.
Johan Wickström