Tusentals besökare har samlats i Tingvalla sporthall i Karlstad, där Yrkes-SM drog igång på tisdagen (23 april). Yrkes-SM, som är en mix av branschträff, mässa och tävlingar, har genomförts i olika städer vartannat år sedan 2004 (förutom under pandemin), och är en stor apparat med ett drygt 60 yrken representerade, där det pågår tävlingar i ett 30-tal.
Här får besökarna både information och inspiration inför sitt framtida studie- och yrkesval. Förutom tävlingarna sker även seminarier och prova på-aktiviteter.
Ett av yrkena som besökarna får lära sig mer om – och även testa på – är distributionselektriker. Bland de moment som kommer att visas, och även prövas, är klättring i en 12 meter hög mast, montage och inkoppling i kabelskåp med säkringslister och lågspänningskablar, högspänningsskarv samt inkoppling/byte av elmätare.
Lång kö för att klättra
På plats i montern är även elever som läser till distributionselektriker. Samuel Nagel, 19, är en av dem.
– Vi har en lång kö av folk som vill klättra upp i masten. Det är full rulle, säger Samuel Nagel.
Han går en treårig gymnasieutbildning, där de två sista åren hålls på Åsbro kursgård, ett ställe han talar om med värme.
– Det är mycket praktik, där man klättrar i stolpar, kopplar kabelskåp, skalar och skarvar kabel. Sen är alla som jobbar där trevliga och vänliga och har väldigt bra koll på vad de gör. Sen får man inte glömma att de också serverar väldigt god mat.
Hur kom det sig att du valde utbildningen?
– Min farfar var elektriker, så jag fick hänga med honom ut när han kopplade in el till hushållen och en del företag. Men anledningen till att jag valde just den här utbildningen var att jag tycker om när det är fysiskt stort med stora elkablar och grövre bultar, säger Samuel Nagel.
– Sen är det ju dels brist inom yrket och dels ganska bra betalt. Och det är väldigt roligt att koppla el och spännande att klättra, så det blir nytta med nöje.
Stort behov av tekniker
Flera medlemsföretag från Energiföretagen är närvarande på eventet för att möta kollegor, lokala företagare, arbetssökande, yrkesväxlare och cirka 20 000 skolungdomar som ska stilla sin nyfikenhet inför kommande yrkesval.
Cecilia Klugman, sakkunnig på EBR som är en del av Energiföretagen, deltar också på mässan och har under första dagen pratat med såväl femteklassare och gymnasielever som äldre yrkesväxlare. Hon står i montern för distributionselektriker, ett bristyrke hon gärna lyfter fram.
– Det är ett stort behov av tekniker i branschen, både inom elnät och energi. Och absolut distributionselektriker, som är vårt fokus på den här mässan. Vi på EBR jobbar för en branschpraxis hur man bygger elnät i Sverige, och då är distributionselektrikerna en väldigt viktig del av yrkesutövarna som omfattas av EBR, säger Cecilia Klugman.
På Yrkes-SM deltar de inte i några tävlingar i yrket, men för den intresserade finns det goda möjligheter för lite hands on-aktiviteter.
Vad hoppas du att ni får ut av mässan?
– Vi hoppas kunna så ett frö hos barn och ungdomar angående vikten av att el- och energiförsörjningen fungerar i Sverige. Och öppna ögonen för att det finns mycket jobb i branschen. Vill man ha ett praktiskt jobb och vara utomhus mycket är distributionselektriker ett väldigt passande yrke.
Ser ljust på framtiden
Samuel Nagel ser ljust på framtidsutsikterna, med tanke på den stora energiomställning som ska ske de närmaste åren.
– Allt ska ju göras om till eldrivet – elbilar, andra fordon, maskiner – och allt ska laddas, samtidigt som Sveriges elnät är underdimensionerat och måste förstärkas. Så det kommer garanterat finnas jobb de närmaste 50 åren, säger han.
Det innebär även att i princip alla som går klart utbildningen får jobb. Vilket Samuel Nagel är ett bra exempel på. Till sommaren ska han börja på Skyllbergs Bruks utanför Askersund, ett företag med cirka 1 400 nätkunder.
– Det ser jag fram emot. Det är ett litet företag så det blir ett väldigt varierande jobb där man får göra allt möjligt, säger Samuel Nagel.
Yrkes-sm pågår mellan 23 och 25 april. Läs mer här.
Jan Hallman