Här är veckans minisvep av nyhetsnotiser om händelser och nyheter som fallit under vår radar (men som vi kanske återkommer till senare).
1. Kraftringen får grönt ljus för nytt kraftvärmeverk
Under torsdagen (18 april) fick Kraftringen ett positivt besked från Mark- och miljödomstolen i Växjö. Företaget får tillstånd att utöka verksamheten och bygga ett andra kraftvärmeverk (40 MW) i Örtofta, utanför Lund.
– Det är glädjande att domstolen i allt väsentligt delar vår syn på verksamheten och dess villkor, säger Peter Ottosson, ansvarig för miljötillståndsprocessen på Kraftringen.
Planeringen för ett andra kraftvärmeverk har pågått sedan Kraftringen tog ett inriktningsbeslut i frågan 2022. Den nya anläggningen ska använda samma bränsle som Örtoftaverkets existerande panna, det vill säga en kombination av rester från skogen (bland annat grenar, toppar, bark och sågspån) och returträ (exempelvis gamla lastpallar och byggrester).
Slutligt investeringsbeslut är planerat till andra kvartalet 2025, och om allt går enligt plan kommer det nya kraftvärmeverket att kunna tas i drift senast 2028.
2. Dalastudenter hjälper energiföretag med kreativa lösningar
I Dalarna tar de lokala energibolagen hjälp av högskolestudenter för att hitta nya kreativa sätt att lösa energiomställningen. I helgen (12–13 april) avgjordes den andra upplagan av Dalarna 24h Innovation Challenge, där högskolestudenter arbetar ett dygn med en komplex utmaning.
Utmaningen denna gång var: Hur kan engagemanget för den gröna omställningen bli större och vad kan bolagen göra för att öka dalfolkets kunskap och medvetenhet? Femton studenter från Högskolan Dalarna deltog i tävlingen, som hölls på Dalarna Science Park i Borlänge. Ett dygn i sträck jobbade deltagarna (med några få timmars sömn). Och vad kom de då fram till?
Första pris gick till gruppen Local Artists: Denise Tang, Matus Miglierini och Dhiraj Gyawali. Deras idé är att göra vindkraftverken vackra med hjälp av lokala konstnärer – till och med så vackra att de kan bli turistattraktioner och därigenom gynna det lokala samhället.
Gruppen som kom på andra plats lyfte istället upp ekonomiska morötter: Ge människor som bor nära vindkraftverk ekonomisk kompensation till aktiviteter som förbättrar det lokala samhället. Allt kan följas digitalt och medborgarna ska kunna vara med och välja vad pengarna ska användas till.
– Vi vet att det lokala engagemanget är avgörande för en hållbar framtid och nu har vi fått med oss flera innovativa idéer som vi kan arbeta vidare med, säger Bengt Östling, vd vid Dala Energi.
3. Blykalla tar in 80 miljoner kronor för fortsatt industrialisering av SMR
Det är många företag som konkurrerar på marknaden för småskaliga kärnkraftsreaktor (SMR), som väntas växa framöver. Ett av dessa är svenska Blykalla som grundades av KTH-professorn Janne Wallenius 2013. Nu har företaget efter en finansieringsrunda fått in 80 miljoner kronor för fortsatt industrialisering av sina blykylda SMR-er.
Företagets kärnreaktor Sealer (55 MW) utmärks av sin kompakta design: 5 x 5 meter. Därtill kommer den ha en unik kyllösning som baseras på flytande bly och med korrosionstoleranta stållegeringar. Blykallas mål är att ha en första reaktor på plats 2029 och sedan börja med serietillverkning en bit in på 2030-talet.
Just nu bygger Blykalla tillsammans med Uniper en icke-nukleär pilotanläggning (2,5 MW) vid Oskarshamns kärnkraftverk. Projektet har fått 99 miljoner kronor i stöd av Energimyndigheten.
Den nya finansieringsomgången leddes av bland andra Norrsken Launcher tillsammans med Nucleation Capital samt privata investerare.
– Det är fantastiskt att få vara en del av denna kärnkraftsrenässans och att se hur stort intresse för kärnkraft det finns från företag när regulatoriska förutsättningar faller på plats, säger Blykallas vd Jacob Stedman i en presskommentar.
4. Ny ångpanna minskar pappersbrukets utsläpp
Arctic Paper Munkedals, en ledande tillverkare av högkvalitativt grafiskt finpapper, har nu tagit ännu ett steg för att effektivisera energianvändningen och minska klimatutsläppen.
Tillsammans med sin energipartner Adven har man nu byggt en ny flexibel ångpanna (30 MW) som drivs med återvunna bränslen (rester av trä, papper och plast) och som ersätter naturgas i ångproduktionen. Pannan är flexibel och kan även drivas med biobränslen.
– Nu tar vi ännu ett steg mot koldioxidneutralitet samtidigt som vi stärker vår konkurrenskraft, säger Kent Blom, vd på Arctic Paper.
Arctic Paper Munkedals, som ligger i Munkedal (10 mil norr om Göteborg), har tidigare investerat i att utöka den egna vattenkraften, vilket har bidragit till att bruket idag är ett av Europas mest resurseffektiva bruk.
5. Nätverk för energieffektivisering öppnar upp för fler energibolag
Energieffektivisering blir en allt viktigare fråga för att klara energiutmaningen. Förra veckan röstade EU slutligen igenom energiprestandadirektivet för byggnader (Energy Performance of Buildings Directive, EPBD) efter flera års diskussioner.
Det betyder hårdare krav på fastighetsägare som måste hitta metoder att minska energianvändningen, men det kan också öppna upp möjligheter för energiföretag.
Påpassligt nog öppnade Sveriges intresseorganisation för energieffektivisering, Eneff, upp sitt nätverk Nätverk för energibolag i veckan . Detta har tidigare enbart varit tillgängligt för Eneffs medlemsföretag, men nätverket nu kan alla Sveriges energibolag vara med även om de inte är medlemmar.
I nätverket kan energibolagen gemensamt utveckla sina energitjänster, skapa förutsättningar för mer energieffektivisering och samtidigt göra bättre affärer. I dagsläget är fem energiföretag med: Mälarenergi, Växjö Energi, Borlänge Energi, Övik Energi samt Norrenergi.
– Energieffektivisering är en viktig framtida marknad. Att utveckla nya tjänster är en utmaning för ett energibolag och därför ger det oss väldigt mycket att utbyta erfarenheter med andra bolag och möta inbjudna experter, säger Jesper Wilhelmsson, chef energioptimering, Norrenergi, som varit med i nätverket i flera år.
Johan Wickström