Här är veckans minisvep av nyhetsnotiser om händelser och nyheter som fallit under vår radar (men som vi kanske återkommer till senare).
1. Forsmark höjer effekten med 10 procent
Snart får mellersta Sverige (elområde 3) ett rejält tillskott med planerbar effekt. I veckan gav Svenska kraftnät (Svk) nämligen klartecken till en permanent effekthöjning på kärnkraftsreaktorn Forsmark 1, som togs i drift 1980.
Höjningen blir cirka 10 procent eller 106 MW, upp till 1 120 MW. Tidigare har även Strålsäkerhetsmyndigheten gett grönt ljus till höjningen, som Vattenfall planerat för sedan slutet av 2021. På årsbasis blir det en produktionsökning med cirka 800 GWh, vilket motsvarar elbehovet i en medelstor stad.
– Det här är en milstolpe för oss. Forsmark 1 är moderniserad för att säkra långtidsdrift och infrastrukturen är uppgraderad. Vi har den robusthet som krävs och de tekniska förutsättningarna är på plats, säger Forsmarks vice-vd Johan Börjesson i en presskommentar.
2. Ny tjänst: tjäna pengar genom att ladda bilen
I veckan lanserade elhandelsföretaget Tibber sin nya tjänst Grid Rewards, där hushåll inte bara kan spara pengar genom att styra om sin elförukningen, utan även kan tjäna en slant på att vara flexibla med sin elförbrukning. För en elbilsägare kan det handla om att tjäna runt 1 000 kronor per år.
Med Grid Rewards kan Tibber matcha tillgången av förnybar el och eventuell påfrestning på elnätet mot kundernas behov, i realtid. Om det är för stor efterfrågan på el kan laddningen tillfälligt skjutas upp. Är det för stort utbud av el på grund av extra produktion från sol och vind, så börjar bilarna laddas direkt för att ta till vara på överskottet. Varje gång Grid Rewards använder elbilarna får kunden betalt.
I stället för att köpa el på dagen före-marknaden som vanligt kommer Grid Rewards att handla el på flera olika marknader.
– Vi ger våra kunder möjlighet att köpa el och optimera sitt elpris på samma premisser som elproducenter eller stora företag. Lite förenklat kan man säga att vi genom Grid Rewards skapar ett mer effektivt energisystem och för det får vi betalt, säger Daniel Lindén på Tibber.
3. Prognos: Sveriges batterikapacitet fyrdubblas i år
Intresset för batteriinstallationer är fortsatt starkt, i takt med den ökade efterfrågan på stödtjänster i det svenska elsystemet. I början av 2024 fanns uppskattningsvis cirka 560 MW installerad batterikapacitet i det svenska elsystemet, fördelat på hembatterier (360 MW), batterilager i fastigheter och industrier (100 MW) och storskaliga batteriparker (100 MW).
Under 2024 kan batterikapaciteten nästan komma att fyrdubblas, till 2 200 MW. Det visar en prognos från energitjänsteföretaget CheckWatt som bland annat baseras på en enkät till 100 företag som installerar batterier.
– Prognosen är en relativt grov uppskattning men den ger en indikation på hur snabbt marknaden utvecklas just nu. Satsningar på batterilager kommer på plats snabbare och billigare än att bygga ut elnätet, så det borde ligga i våra politikers intresse att gynna utvecklingen, säger Dan-Eric Archer, vd på CheckWatt, som är en aggregator för flexibla energiresurser. I företagets portfölj ingår bland annat 1200 batterilager (40 MW).
4. Lokal värdekedja för biobränslen och vätgas i Västerbotten
Hur kan lokala aktörer tillsammans minska koldioxidutsläppen? I Västerbotten har Skellefteå Kraft, Boliden, Nevel och Sveaskog i veckan undertecknat en avsiktsförklaring om en förstudie om att etablera en värdekedja för vätgas och biobränslen. I förstudien ska aktörerna utforska lösningar för att fasa ut det fossila bränslet vid smältverket Rönnskär.
Aktörerna bidrar i olika delar av värdekedjan: Sveaskog har koll på skogsråvaran, Skellefteå Kraft kan förnybara energilösningar, Nevel har fokus på infrastruktur och Boliden kan processerna för metallframställning.
Studien, som koordineras av Sweco, ska utvärdera den tekniska potentialen för ett storskaligt industrikluster inom produktion och användning av hållbart producerad energi såsom biokol och vätgas.
– Genom att samarbeta sektorsövergripande kan vår förnybara energi bidra med maximalt värdeskapande, säger Joachim Nordin, koncernchef på Skellefteå Kraft.
5. Kina drar ifrån på solelsmarknaden
Slutligen kan vi konstatera att solcellsmarknaden tog ett rejält kliv uppåt under 2023, med nytt rekord. Den globala solcellskapaciteten ökade under året med mellan 407-446 GW (spannet beror på osäker statistik för den kinesiska marknaden).
Totalt ökade solcellskapaciteten från 1,2 TW 2022 till drygt 1,6 TW 2023, och solelen stod för 75 procent av all nyinstallerad förnybar el under 2023. Siffrorna kommer från årets marknadsrapport från IEA PVPS Task 1: Snapshot of Global PV Markets — 2024, som släpptes i veckan.
Efter flera år av osäkerheter och störningar kring material- och transportkostnader sjönk modulpriserna kraftigt på grund av en massiv överproduktion i tillverkningsindustrin, vilket hjälpte till att bibehålla solkraftens konkurrenskraft på elmarknaden, där elpriserna sjönk rejält jämfört med 2022.
Av den nya solcellskapaciteten stod Kina för hela 60 procent, ett årligt tillskott på mellan 235 GW och 277 GW. Europa visade fortsatt stark tillväxt med 61 GW, ledd av en stark tillväxt i Tyskland, medan USA ökade med 33,2 GW. Hur gick det i Sverige – jo, även vi slog rekord med totalt 1,6 GW ny solcellskapacitet.
Här är lite intressant grafik från undersökningen:
|
Johan Wickström