Inom de närmaste tjugo åren kommer Sveriges elanvändning fördubblas enligt de flesta scenarier. Den snabba elektrifieringen ställer krav på ny kraftproduktion och utbyggda elnät – men också på en effektiv anslutningsprocess till elnäten.
Idag kan bristfällig informationsdelning vid ansökan om anslutning till elnätet försvåra elektrifieringen. Nu har Energimarknadsinspektionen (Ei) – utifrån ett regeringsuppdrag - presenterat tio åtgärder för att effektivisera processerna för nyanslutning, eller höjning av avtalad effekt, till distributions- och transmissionsnäten. De sökande kan vara industriella aktörer eller lokala/regionala elnätsföretag som behöver mer effekt från överliggande nät.
Ökad transparens
En av de viktigaste åtgärderna handlar om att öka transparensen i processerna.
– Idag är transparensen inte optimal. Det handlar om många olika frågor som är svåra att få svar på för den som ansöker om anslutning: var finns det kapacitet, hur lång är kötiden, hur ser tidplanen ut och finns det standardiserade rutiner, säger Marielle Lahti, expert på Energimarknadsinspektionen.
Även så kallade luftbokningar är en central fråga i sammanhanget, det vill säga att företag tar i med för stort effektbehov i sina ansökningar för säkerhets skull. Ei har bland annat tagit intryck av den så kallade Luleåmodellen, som ledde till att Luleå Energi kunde minska effektbehovet med 1 000 MW efter dialoger med de stora aktörerna som sökte anslutning.
– Det finns sannolikt alltid luft i ansökningsköerna. Elnätsföretagen behöver vara mer aktiva i sin dialog med kunderna. Det handlar ju inte bara om att i ansökan beskriva effekttopparna som kanske infinner sig två gånger per år. Utan elnätsföretagen bör också efterfråga en tydligare energianalys för att få mer information, säger Marielle Lahti.
Det finns inget som hindrar att elnätsföretag skulle kunna göra mer redan idag för att öka transparensen.
Det finns inget som hindrar att elnätsföretag skulle kunna göra mer redan idag för att öka transparensen.
Ökad information om köläget
Ei föreslår också att elnätsföretag som har kö för anslutning redan idag bör publicera information om köläget, antal kunder i kön, uppskattad effekt i kön och annan relevant information. Andra förslag handlar om att låta Svk utveckla en kapacitetskarta på nationell nivå samt en central plattform för informationsdelning i anslutningsprocessen. Och Ei tycker även att det bör utredas om rätten att disponera över den effekt som inte utnyttjas i befintliga avtal.
– Sammantaget tror vi att de här åtgärderna gör att vi kan utnyttja elnätet mer effektivt och att den anslutna effekten till kunderna kan höjas, säger Marielle Lahti.
De flesta förslag – 7 av 10 – går att genomföra direkt, enligt Ei.
– Vi vill ju ändra en del lagrum i vissa av våra förslag. Men det finns inget som hindrar att elnätsföretag skulle kunna göra mer redan idag för att öka transparensen. De kan tillgängliggöra informationen om kapacitet, man kan ta fram tidplaner och förhandla med de befintliga kunderna om de verkligen behöver hela sin abonnerade effekt, säger Marielle Lahti.
Nu ligger förslagen, som tagits fram i samverkan med Svk och i dialog med energibranschen, på regeringens bord i väntan på en proposition längre fram. Här kan du läsa hela rapporten med de tio förslagen.
Johan Wickström