Efter tre års tröskande i olika instanser har det danska företaget European Energy fått ett slutgiltigt nej på sin ansökan om att anlägga Svedberga solpark, norr om Helsingborg. I drift skulle parken ha blivit Sveriges klart största med en effekt på 147 MW och en produktion på 175 GWh per år – i ett elområde med ett stort effektunderskott.
Men parken skulle ta upp 232 hektar bördig jordbruksmark – och det är denna mark som står i centrum för avgörandet. Här står två motstående samhällsintressen mot varandra: livsmedelsförsörjning och förnybar el. Vid Svedberga skulle dock viss jordbruksproduktion fortfarande kunna ske, enligt företagets planer.
Slutgiltigt nej
Länsstyrelsen, som var första instans, sa nej i sitt beslut 2021 med hänvisning till livsmedelsproduktionens betydelse. Efter överklagan landade ärendet hos Miljödomstolen som kom till en motsatt uppfattning och godkände parken där man pekade på den omfattande miljökonsekvensbeskrivningen. Men detta beslut överklagades och då hamnade ärendet hos Mark- och miljööverdomstolen som nu sagt slutgiltigt nej.
MÖD menar visserligen att förnybar el är ett väsentligt samhällsintresse, men innan man kan ta ”brukningsvärd jordbruksmark i anspråk” måste European Energy redogöra för andra alternativa sätt att uppfylla behovet. Domstolen konstaterar att det blir svårt att finna ”ekonomiskt rimliga platser” för parken utanför jordbruksmark, men att man då måste undersöka andra sätt att tillgodose behovet, till exempel genom att anlägga vindkraft.
Domstolen landar i slutsatsen att bolaget ”inte visat att anläggningen medför tillräcklig samhällsnytta”.
Jag tycker att man måste stärka energiproduktionens ställning i miljöbalken och det måste gå snabbt.
”Ett dråpslag för solelsbranschen”
– Det här är ett dråpslag för hela solelsbranschen och kommer troligen vara vägledande för många andra projekt. Det kommer drabba många projekt, säger Peter Braun, chef för European Energy i Sverige.
– Domstolen vill att vi utreder vindkraft men möjligheten för det är begränsad. Det har inte kommit några nya vindtillstånd på land under de senaste 15 åren i Skåne.
Argumentet att livsmedelsförsörjning är ihåligt tycker Peter Braun.
– Vi har ju tydligt visat att solcellsparken kan samexistera med jordbruksproduktion och inte utgör ett hot mot livsmedelsproduktionen. Vi kan fortsätta att göra bägge två – kanske blir det 80 procent livsmedel i stället för 100 procent, säger Peter Braun.
Vad bör man göra åt denna intressekonflikt?
– Jag tycker att man måste stärka energiproduktionens ställning i miljöbalken och det måste gå snabbt, säger Peter Braun.
Vill se lagjusteringar
Även branschorganisationen Svensk solenergi menar att lagstiftningen behöver justeras efter den nya domen.
– Elproduktion måste ses som ett överskuggande samhällsintresse som ges högre vikt än andra samhällsintressen. Med det snabbt ökande elbehovet kan utbyggnaden av solkraft inte stoppas upp av politisk och juridisk förlamning, säger Anna Werner, vd på Svensk solenergi.
– Jordbruk är ett viktigt samhällsintresse och solkraft utgör inget hot mot jordbrukssektorn. Tvärtom kan solkraften bli en kompletterande intäktskälla för många lantbrukare. Sverige bör likt andra länder definiera hur mycket av den fulla potentialen för produktion av livsmedel som en bit mark måste leverera för att man samtidigt ska få producera el på marken.
Det är högst olyckligt att det blir svårare att få fram mer el i Skåne (SE4) där effektbehovet är som störst.
Energiföretagen ser ingen motsättning
Energiföretagen ser med oro på domen från MÖD med tanke på den stora elektrifiering som väntar.
– Det är högst olyckligt att det blir svårare att få fram mer el i Skåne (SE4) där effektbehovet är som störst. Det är svårt att begripa domstolens argument, då även vindkraften har haft svårt att få tillstånd i södra Sverige, säger Lars Andersson, ansvarig för vindkraft och solel på Energiföretagen.
– Vi ser inte heller motsättningen mellan solel och jordbruksproduktion. Solparken kan också vara en möjlighet för lantbrukare. Dessutom är anläggningen reversibel – det är bara att lyfta bort den när den har tjänat ut.
7 TWh ligger hos Länsstyrelserna
Idag ligger solparker med drygt 7 TWh i årlig produktion hos landets länsstyrelser. Av dem planeras cirka 5 TWh på jordbruksmark, varav merparten i Skåne.
Synen på hur man ska bedöma jordbruk i förhållande till förnybar el skiftar också i olika län och är en svår fråga för de flesta. I en Novusundersökning från 2023 framkom att 86 procent av landets länsstyrelser anser att lagstiftningen behöver förtydligas för att underlätta tillståndsprövningen av solparker.
Johan Wickström