Allt sedan 1988 har Teknikens hus i Luleå varit ett levande science center med syfte att sprida kunskap om teknik och vetenskap på ett levande sätt för skolungdomar. Och där har givetvis energiområdet haft sin plats ända från början.
– Men våra gamla energiutställningar var föråldrade och de var också utspridda utan en sammanhängande tråd. Vi ville ha en förnyelse av utställningen, så vi pejlade läget med Vattenfall och Luleå Energi som nappade på idén, säger David Dahlberg, utställningschef på Teknikens hus.
Tillsammans med energibolagen har Teknikens hus därför utvecklat den nya utställningen Drivkraft som nu invigts i närvaro av bland andra Vattenfalls vd Anna Borg och Luleå Energis vd Malin Larsson.
Dammluckor och turbiner
Nu möts besökarna direkt av den nya energiutställningen som har en central plats i lokalen.
Här finns till exempel en vattenkraftsdamm med dammluckor och turbiner. Allt inramat i naturnära och mjuka former – och med en massa experimentstationer runt omkring.
– Vi vill återspegla verkligheten samtidigt som det ska vara lekfullt och roligt. Och så är det ett labb i mitten där man ska kunna experimentera, säger David Dahlberg.
I utställningen kan även man se hur fjärrvärmelösningarna i Luleå är uppbyggda och löper under marken i staden, hur vindkraft fungerar och hur vätgas produceras. En av de mer konkreta stationerna är ett hamsterhjul där besökarna får springa för att ladda mobilen eller pumpa upp vatten.
– Vi har ett projiceringsrum, där vi animerar på ett 3D-landskap och visar olika scenarios kopplade till energi. Där kan besökaren på ett lekfullt sätt lära sig mer om solens roll, fjärrvärmens funktion och hur energibalansen ser ut.
Vill väcka intresset tidigt
Luleå Energi har varit delaktig i projektet och finansierat en del.
– Det händer ju så mycket här uppe genom den gröna industriomställningen. Vi vill vissa allt det nya för våra barn och unga. Vi är måna om att de förstår hur energisystemet hänger ihop, säger Pirjo Estola, affärsutvecklare på Luleå Energi.
– Och vi vill också få dem att känna delaktighet – att de kan bidra själva i energisystemet och som individer vara med och påverka.
Att väcka intresset tidigt är extra viktigt med tanke på den kompetensutmaning som branschen står inför.
– Vi behöver många nya medarbetare framöver så därför är det viktigt att barn och unga blir nyfikna på vår bransch. Vi vill öka intresset för energifrågor och visa hur intressant vår bransch är, säger Pirjo Estola.
Och det är många som nu kommer få möjlighet att upptäcka mer om energisystemets mysterier. Årligen kommer 80 000–100 000 besökare till Teknikens hus, varav en knapp femtedel är skolelever i handledda besök.
– Alla kommuner i hela Norrbotten får gratis undervisningspass. Jag hoppas att det här kan väcka intresset för det här jätteviktiga området, säger David Dahlberg.
Johan Wickström