Fram till 2038 ska praktiskt taget samtliga vattenkraftverk (runt 1 800) miljöprövas för att få nya tillstånd i linje med EU:s vattendirektiv. Arbetet följer en nationell plan som regeringen beslutade om 2020, där målet är att både klara miljövillkoren och värna vattenkraftens bidrag till elförsörjningen.
Sedan den 1 januari 2023 har regeringen dock pausat omprövningen av vattenkraften för att utreda konsekvenserna. I samband med pausen fick Svenska kraftnät (Svk) i uppdrag att utreda miljöprövningen. I sin slutrapport från september 2023 landade Svk i slutsatsen att miljöprövningen i sin nuvarande form kan leda till stora negativa konsekvenser för elsystemet.
Fonden pausar
Nu har även branschinitiativet Vattenkraftens miljöfond meddelat att de tar en paus i sin verksamhet. Fonden, som ägs av nio av de största vattenkraftsföretagen i Sverige (se faktaruta), bildades i syfte att hjälpa vattenkraftsägarna att finansiera miljöåtgärderna i sina verk. Fonden har 10 miljarder kronor i grundplåt som ska användas till miljöåtgärder.
En rad projekt har redan satts igång inom fonden, men nu vill ägarna se över verksamheten
– Det råder stor osäkerhet idag om de förutsättningar som utgjorde grunden för fonden när den bildades. Därför väljer vi att införa en paus för att se över villkoren, säger Johan Dasht, vd på Vattenfall Vattenkraft och ordförande i Vattenkraftens miljöfond, i en presskommentar
Ökade kostnader
En anledning till översynen är att de prognosticerade kostnaderna för miljöåtgärderna har ökat kraftigt jämfört med när fonden bildades. Dessutom menar fondens ägare att det saknas förutsättningar att genomföra omprövningarna enligt de villkor som fonden baserats på: en effektiv process där utfallet skulle innebära att maximalt 1,5 TWh elproduktion försvinner.
Otydlig styrning leder till att avvägningen mellan behovet av vattenkraftsel och största möjliga miljönytta inte får genomslag i de regelverk som tillämpas i miljöprövningarna, skriver fondens ägarbolag i en gemensam debattartikel i Svenska Dagbladet. Vidare skriver de: ”Dessutom riskerar det ett bortfall av vattenkraftsel och regelförmåga som blir betydligt större än överenskommet.”
Fonden föreslår sju åtgärder
Fonden föreslår sju åtgärder som de riktar till regeringen i sin pågående översyn av regelverket, som bland annat handlar om effektivare styrning, ett bindande riktvärde om max 1,5 TWh produktionsförlust, att reglerförmågan i vattenkraften inte påverkas på ett negativt sätt och att svensk lagstiftning inte går länge än EU:s ramdirektiv för vatten.
Samtidigt fortsätter arbetet inom Vattenkraftens miljöfond.
– Vi vill vara tydliga med att vattenkraftens miljöfond fortsätter arbetet med redan pågående projekt även under pausen för nya anmälningar, säger Anna Jivén, vd på Vattenkraftens miljöfond.
– Vi hoppas förstås att fondens arbete ska kunna återupptas så fort som möjligt, men har i rådande läge stor förståelse för ägarnas beslut.
De verksamhetsutövare som idag har möjlighet att anmäla (prövningsgrupper fram till och med februari 2027) kan komma in med sin anmälan senast den 30 april för att kunna hanteras i fonden.
Frågan om miljöprövningarna ligger fortfarande på regeringens bord. Regeringens paus är nu förlängd till den 1 juni 2024.
Vattenkraftens miljöfond
Följande bolag äger Vattenkraftens miljöfond: Vattenfall, Fortum, Uniper, Statkraft, Skellefteå Kraft, Jämtkraft, Holmen, Tekniska verken i Linköping och Mälarenergi.
Johan Wickström