Ta kontroll över kablarna i era nät och börja mäta upp. Den uppmaningen riktade Homan Aldén, sakkunnig på Energiföretgen, till landets elnätsföretag i en intervju nyligen i samband med att organisationen gett ut en ny handledning för kabeldiagnostik.
Ett av företagen som kommit en bit på väg är Falkenberg Energi som nu diagnostiserat en dryg tredjedel av sina högspänningskablar.
– Det är oerhört viktigt att vi vet exakt vilka kablar som behöver bytas ut och vilka som är i gott skick. Det ger ett driftsäkrare elnät och hjälper oss att planera framtidens elnät, säger Mats Bengtsson, systemingenjör på Falkenberg Energi.
Många energibolag vittnar om att det är besvärligt att diagnostisera hela kabelnätet. I många fall väntar man med att byta ut kablar tills fel uppstår, istället för att ta ett helhetsgrepp och kolla statusen på hela kabelnätet.
Vad tror du att det beror på?
– Att man åtgärdar dåliga kablar först när fel uppstår beror nog främst på traditioner och bristande kunskap. Att diagnostikutrustning tidigare varit dyr och svåranvänd har inte heller hjälpt till. Ibland är det också högt tryck i fältverksamheten och då är det helt enkelt svårt att hinna med att diagnosticera, säger Mats Bengtsson.
Gamla förläggningsskador
Den klart största felkällan till fel i kabelnätet är gamla förläggningsskador (yttre mantelskador på kabeln) med långsamt inträngande fukt som konsekvens. Till slut tappar man så mycket av isolationsförmågan att ett överslag sker i kabeln, berättar Mats Bengtsson:
– I den mån man varit proaktiv har man haft ålder som indikator på kablars kondition. Det finns också kända material och årgångar av kabel som haft svagheter, men det ger långt ifrån hela bilden, säger Mats Bengtsson.
Att även testa nyförlagd kabel har stora vinster. Svagheter som inte visar sig med traditionella enklare mätningar kan då upptäckas och man får en referens för kommande diagnostik.
När vi kört igenom hela kabelnätet börjar nästa fas, den återkommande diagnostiken. Vi kommer då att se trender och få en bild av hur snabbt den eventuella degraderingen av kabeln sker.
Falkenberg Energi upprättar nu en plan för kontinuerligt underhåll av kabelsystemet. Man började med de kablar som ger störst konsekvenser vid ett fel, långt upp systemet.
– Nu riktar vi in oss på kablar som vi har chans att byta ut i närliggande projekt. Vi graderar alla testade kablar avseende skick, vilket sedan ligger till grund för den mer långsiktiga nätplaneringen, säger Mats Bengtsson.
– När vi kört igenom hela kabelnätet börjar nästa fas, den återkommande diagnostiken. Vi kommer då att se trender och få en bild av hur snabbt den eventuella degraderingen av kabeln sker.
Kunskapströskel i början
Vad har varit de största utmaningarna för er när ni har diagnostiserat ert kabelsystem?
– Det finns helt klart en kunskaps- och erfarenhetströskel i början av diagnostiken. Man behöver lägga en hel del tid i starten och ha personal som är intresserad och drivande. Vi är ju ett mindre energibolag, ibland är det svårt att få tiden att räcka till. Men det gäller att ha rutiner för det här med diagnostiken. Efter tider av högt tryck behöver man hitta tillbaka till kunskaperna och rutinerna.
Falkenberg Energi får nu också förfrågningar från externa kunder som vill passa på att få sina kablar diagnosticerade.
– Industrier med interna högspänningskablar har ett stort incitament att undvika onödiga och mycket kostsamma avbrott. Vår plan är att fortsätta hjälpa till i närområdet med denna typ av uppdrag. Det är också en stor fördel för oss och att vi får en klar bild av kablarnas status hos industrierna i närområdet.
Det finns en bild av att elnätsbranschen är lite statisk och inte alltid är en föregångare när det gäller nytänkande, vad tror du om det?
– Absolut, det ligger något i det, men elnätsbranschen är dock i förändring nu med den ökade elektrifieringen och krav från myndigheter och kunder. Svårigheten ligger ju också i att all ny teknik som presenteras inte per automatik är vägen framåt för alla bolag, det gäller att fatta rätt beslut utifrån de egna förutsättningarna. Tillståndsbaserat underhåll av nätet tror jag dock är applicerbart för de flesta, säger Mats Bengtsson.
Mats Bengtssons råd till elbolag som ska göra en diagnostisering av kabelnätet:Ta er tid tid att läsa in er på ämnet och bekanta er med begreppen inom diagnostiken.Ta kontakt med företag som säljer diagnostikutrustning och få en förevisning.Ta kontakt med andra bolag som kommit igång. Det är en öppen kultur i branschen där man gärna delar med sig av kunskap. Man måste inte göra allt i egen regi. Det kommer troligen dyka upp fler aktörer på marknaden som utför diagnostiktjänster. Att samarbeta med närliggande energibolag är också en möjlig väg.
Marie Kofod-Hansen