Kraftstationen i Långforsen – som är en av Sveriges äldsta verk – har länge varit föremål för konflikter och involverat domstolar, bolag, myndigheter, organisationer och många av de boende i området.
– Det har varit folk från när och fjärran som varit involverade på båda sidor, berättar Ylva Andersson, vd och koncernchef på Jämtkraft.
– Man tyckte att det är ett bra fiskeområde och där ska man inte ha en kraftstation, medan andra menade att det är gammal industrimark där det alltid varit verksamhet och att det borde fortsätta att vara det.
2015 presenterade Jämtkraft planer på att göra en ny ombyggnation av kraftverket, som då började närma sig hundraårsstrecket. Något de även fick tillstånd att genomföra. Men de planerna stötte på patrull, minst sagt.
– Det sådde mycket split i bygden, vilket kändes väldigt olyckligt. Det ledde till att styrelsen tog beslutet att riva ut stationen 2020, säger Ylva Andersson.
Liten effekt av nyinvestering
De långvariga motsättningarna kring kraftstationen var dock inte enda skälet till avvecklingen – en renovering eller en ny anläggning skulle kosta väldigt mycket pengar och ge en relativt liten effekt.
– En planerad ny anläggning skulle ha kunnat öka produktionen från cirka 2 GWh till 3,5 GWh per år, vilket är tre dagars elproduktion när vårt kraftvärmeverk i Lugnvik går för fullt. Och om man jämför med produktionen vid vår nybyggda vindkraftspark i Hocksjön så beräknas den kunna producera 440 GWh per år, säger Ylva Andersson.
Att ta bort en ren energikälla känns annars lite konstigt, med tanke på dagens klimatutmaningar?
– Jo, men ur ett perspektiv där det inte finns oändligt med pengar så tycker vi att vi får mer förnybar energi i andra investeringar. Och vi river ju inte ett fullt fingerande kraftverk – det har inte varit i drift sedan 2010, och redan då var det i väldigt dåligt skick
Avvecklingen, som sammanlagt kommer kosta cirka åtta miljoner kronor, har börjat. Stationsbyggnaden med tillhörande maskiner och turbiner, togs bort för ett par veckor sedan, och nu rivs överfallsdammen och intagskanalen fylls igen.
Efter att överfallsdammen tagits bort återgår älven till sitt naturliga förhållande, med enmer strömmande sträcka.
Tight tidsspann för rivning
Tidsspannet då arbetet i vattnet kan utföras är kort. Arbetet i dammen måste ske när vattenståndet är lågt för att inte störa lekande öring och minimera miljöpåverkan, säger Johan Kjellgren, projektledare på Jämtkraft, som är ansvarig för rivningen.
– Vi bygger en slags överfart med fyllnadsmaterial för att en 36 ton tung grävmaskin och en dumper ska kunna komma ut. Sen börjar man i bortre ändan och plockar med sig betong och sten som vi sen kan ha för att fylla igen intagskanalen, förklarar han.
Det mest kritiska med proceduren är vattenflödet.
– Vi måste ta oss ut till dammen från land, och om det kommer för mycket vatten i magasinet ovan så kan det bli för höga flöden och då är det kört. Det är den läskiga punkten, säger Johan Kjellgren.
Platsen blir tillgänglig för besökare
Jämtkraft, som äger marken, har inga planer på att sälja den. Efter avvecklingen bereds området för att vara tillgängligt för allmänheten senare i höst. Dessutom kommer det finnas information på platsen om den tidigare verksamheten.
– Det är ju en naturskön plats samtidigt som det är en plats med mycket industrihistoria som går långt tillbaka innan vi hade en kraftstation där. Så vi tycker att det är viktigt att det fortsatt är ett vackert område som är tillgängligt för alla, säger Ylva Andersson.
Jan Hallman