Miljöprövningarna berör omkring 1800 svenska vattenkraftverk, varav många av de äldsta verken aldrig har miljöprövats tidigare. Den miljömässiga omprövningen krävs för att klara EU:s ramdirektiv för vatten, och i Sverige ska vattenkraftverken omprövas miljömässigt enligt en nationell plan, som antogs av regeringen 2020.
När arbetet med miljöprövningarna inleddes framkom dock att de hårdare miljökraven riskerade att leda till stora negativa konsekvenser för den svenska elproduktionen och elsystemet. Den 1 januari 2023 valde därför regeringen att pausa omprövningen av vattenkraften för att utreda dess konsekvenser. Det ledde även till att branschinitiativet Vattenkraftens miljöfond – som hjälper vattenkraftsägare att finansiera miljöåtgärder i sina vattenkraftverk – pausade sin verksamhet
Balanserar behovet
Nu föreslår regeringen i en promemoria flera åtgärder som ska balansera behovet av att skydda vattenmiljön och samtidigt säkerställa en effektiv tillgång till vattenkraftsel. De förmågor och den roll som vattenkraften har i elsystemet ska värnas på ett tydligare sätt än i den tidigare omprövningen.
– Vattenkraften har fått leva med en svår och otrygg rättssituation på grund av illa implementerade EU-direktiv med oacceptabla konsekvenser för både enskilda människor och verksamheter. Detta är ett viktigt steg för att åtgärda situationen och rädda så mycket vattenkraft som möjligt för energiförsörjningens, landsbygdens och äganderättens skull, säger Mats Green, Moderaternas näringspolitiska talesperson i en presskommentar.
Tydligare roll för myndigheterna
Ett viktigt förslag handlar om att förenkla processen för att avgöra om ett vattenområde kan klassas som kraftigt påverkat (modifierat) av mänsklig verksamhet, vilket i sin tur påverkar vilka miljökrav som gäller för området. Svenska kraftnät och Energimyndigheten föreslås också få en tydligare roll i arbetet med att sätta regler för vattenkvalitet för att därigenom få en mer balanserad prövningsprocess och bättre beslutsunderlag.
Mark- och miljödomstolen får också rätt att vid en omprövning för moderna miljövillkor av verksamheter som har ett väsentligt allmänintresse besluta om mindre stränga villkor än vad som krävs för att uppnå den kravnivå som följer av art- och habitatdirektivet.
– Det framgår av promemorian att regeringen har identifierat många av de problem som omgärdat omprövningarna hittills. De lösningar som föreslås ser ut att vara steg i rätt riktning, men vi ställer oss frågande till förslagen som rör vattenverksamheter som påverkar skyddade områden, säger Johan Bladh, vattenkraftsexpert på Energiföretagen.
– Vi måste dock få tid att analysera promemorian ordentligt tillsammans med våra medlemmar innan vi lämnar några mer detaljerade kommentarer, säger Johan Bladh
Nu är promemorian skickad på remiss och remisstiden går ut den 22 november. De föreslagna lagändringarna och de förordningsändringar som följer av dessa, föreslås träda i kraft den 1 juli 2025.
Ann-Sofie Borglund