I småländska Vaggeryd med sina 15 000 invånare sjuder det av aktivitet. Den gamla industriorten – tre mil söder om Jönköping – har successivt blivit ett logistiskt nav och transporthubb. På senare år har flera stora logistikföretag etablerat sig här, i nära anslutning till E4:an.
I Skillingaryd har stora logistikaktörer som Prologis och Aditro med flera etablerat sig och byggt ut verksamhet. Totalt har lager på 200 000 kvadratmeter uppförts under de senaste åren. Fastighetsbolaget Logistea har etablerat Vaggeryds logistikpark som idag täcker ett markområde på 380 000 kvadratmeter med flera nyetableringar på ingång.
Som en följd har behovet av fjärrvärme ökat successivt. Fjärrvärmen passar bra i stora lagerlokaler med luftig yta.
– Mellan 2020 och 2030 kommer vi att ha en fördubbling av efterfrågan på fjärrvärme, från cirka 50 GWh till 100 GWh per år, säger Rikard Larsson, vd på Vaggeryds Energi.
Ny värmepanna
Sedan tidigare har företaget två fjärrvärmeanläggningar, en i Vaggeryd (8,5 MW) och en i Skillingaryd (7,0 MW). För att klara den ökade efterfrågan har Vaggeryds Energi byggt två nya värmepannor (2x6 MW plus kondensering) bredvid logistikområdet som driftsatts under våren.
Och nu i sommar har företaget också påbörjat ett spillvärmesamarbete med Waggeryd Cell, som ligger nära det nya värmeverket. Pappersmassabruket kommer leverera 6–8 MW året runt, med start i sommar.
– Vårt nya värmeverk är redan för litet. Hade vi inte haft spillvärmen hade vi behövt bygga ytterligare en panna. Men genom detta samarbete har vi en ny baslast, säger Rikard Larsson.
Waggeryd Cell tillverkar pappersmassa av sågverksflis som sedan levereras till kartongproducenter världen över. Flisen mals ner i en energikrävande process där vatten tillsätts och där det blir stora mängder restvärme i form av ånga. En hel del av detta används i interna processer, men en stor del har spillts ut i Lagan.
Vi återanvänder en hel del av värmen för att torka pappersmassan, men det är mycket värme som varit oanvänd. Det här blir en win-win-situation.
”Ett mycket bra samarbete”
Diskussioner om att använda spillvärmen har förts under årens lopp, men runnit ut i sanden. Men i och med lokaliseringen av det nya värmeverket blev läget annorlunda.
– Hade de inte placerat pannan så nära vår fabrik hade det varit svårt att få till denna lösning. Men vi har jobbat på tillsammans och haft ett mycket bra samarbete, säger Andreas Råvik, fabrikschef på Waggeryd Cell.
– Vi återanvänder en hel del av värmen för att torka pappersmassan, men det är mycket värme som varit oanvänd. Det här blir en win-win-situation.
En förutsättning för satsningen är också stödet från Klimatklivet, som täcker 58,5 miljoner kronor av de 130 miljoner kronor som investeringen ursprungligen var tänkt att kosta.
– Men sedan den kalkylen gjordes har alla priser gått upp på grund av inflationen och ökade materialpriser. Fjärrvärmerören har gått upp med drygt 40 procent. I slutändan landar nog kostnaden på 160–170 miljoner kronor, säger Rikard Larsson.
Ny ackumulatortank på gång
Under juni satte de första spillvärmeleveranserna igång. Parallellt bygger Vaggeryds Energi en ackumulatortank (8 500 kubikmeter) för att jämna ut effekten i fjärrvärmesystemet. Tanken är att den ska stå klar i början av 2025.
Spillvärmesatsningen gör att Vaggeryds Energi kan minska produktionen från sina oljebaserade spetspannor. Det innebär också mer förutsägbara kostnader, då biobränslemarknaden är fortsatt utmanande.
– Det är en tuff marknad, men vi jobbar en hel del med lokala inköp av biobränsle och det har fungerat bra. Vi samarbetar med lokala skogsägare och hjälper dem med transporter etc, säger Rikard Larsson.
”Ett Klondike för företag”
När Tidningen Energi skrev om Vaggeryd 2021 sa kommunens näringslivschef Johan Thorsell ”att Vaggeryd blivit ett Klondike för företag inom lager och logistik”. Och sen dess har trycket fortsatt.
– Det är faktiskt betydligt fler planer nu än 2021. Som energibolag måste vi förhålla oss till detta och växa i den takt som behövs. Tricket är att använda elen klokt och inte installera en massa värmepumpar, säger Rikard Larsson.
Kommer ni klara den ökade efterfrågan till 2030?
– Ja, förhoppningsvis är vi framtidssäkrade nu. Jag hoppas att vi kan undvika att bygga nya produktionsanläggningar. Istället kanske vi kan utöka samarbetet med Waggeryd Cell och hitta fler restflöden i deras processer, säger Rikard Larsson.
Johan Wickström