Utbyggnaden av det svenska stamnätet pågår för fullt för att klara den ökande framtida elanvändningen, där man räknar med en fördubbling till 2045. Några av de centrala komponenterna i denna utbyggnad är krafttransformatorer, som omvandlar spänningsnivån i elsystemet, och shuntreaktorer som reglerar den reaktiva effekten och ser till att elnätet används mer effektivt.
Nu har Svenska kraftnät (Svk) slutfört två paketupphandlingar av dessa komponenter med leveranser som sträcker sig fram till 2032. Svk har beställt 52 shuntreaktorer och 12 krafttransformatorer för ett totalt ordervärde på 3,14 miljarder kronor. Merparten av affären går till Hitachi Energy, motsvarande cirka 2,5 miljarder kronor.
Tekniken kommer att levereras till såväl befintliga som nya stamnätsstationer.
– Upphandlingen säkrar våra behov av transformatorer och reaktorer i en bransch där det råder kapacitetsbrist på viktiga elkraftskomponenter, säger Per Eckemark, divisionschef Nät på Svk.
Nu är det ett stort ramavtal där leveranserna pågår under åtta år – det skapar en större trygghet och framförhållning för både oss och Svk.
Leveranser från Ludvika
Hitachi Energy kommer att bygga komponenterna i sin fabrik i Ludvika: 7 transformatorer på upp till 750 MVA samt 48 shuntreaktorer på 400 kV som ska levereras under perioden 2027–2032.
– Det känns fantastiskt kul på många sätt. Det här är vår största order för oss på den svenska marknaden. Och det är kul att se hur Svk börjar tänka nytt när det gäller upphandlingar, säger Tobias Hansson, vd på Hitachi Energy i Sverige.
– Vi har gjort många affärer med Svk tidigare men då har det i huvudsak varit fråga om enstaka komponenter, till exempel en transformator. Men nu är det ett stort ramavtal där leveranserna pågår under åtta år. Det skapar en större trygghet och framförhållning för både oss och Svk.
Ledtiderna för krafttransformatorer, från beställning till leverans, låg tidigare på 13–15 månader men är idag cirka 5–6 år, enligt Svk. Och Hitachi Energy bekräftar denna bild.
– Ja, det är ett enormt tryck på marknaden. Behovet generellt är större än kapaciteten och det gör att det blir längre ledtider på marknaden. Det är också en anledning till att vi nu utökar vår verksamhet i Ludvika, säger Tobias Hansson.
Rekyterar 2 000 personer
Hitachi Energy har tidigare meddelat att de utökar verksamheten i Ludvika med en ny fabrik som ska stå klar 2027 och att de även ska rekrytera ytterligare ett par tusen personer inom koncernen till dess.
– Bara i år siktar vi på att anställa 2 000 personer, hälften på verkstadssidan och hälften tjänstemän. Och vi ligger i fas hittills – vi har ökat med runt 1 000 personer under första halvåret, säger Tobias Hansson.
Bakgrunden är den snabba gröna energiomställningen, där det finns en stor efterfrågan på komponenter inom högspänd likström, HVDC-teknik. I mars 2023 tecknade Hitachi Energy bland annat ett rekordkontrakt med den tysk-nederländska stamnätsoperatören TenneT för cirka 147 miljarder kronor.
Johan Wickström