I Sverige har den fossila elproduktionen länge varit väldigt liten, några få procent, men i många länder i EU står fortfarande fossila bränslen, gas och kol, för en stor del av produktionen.
Men under första halvåret 2024 skedde ett trendbrott i elproduktionen: då gick den samlade produktionen från sol- och vindkraft för första gången om fossila bränslen i EU-länderna.
Sol- och vindkraft stod under de sex första månaderna för 386 TWh (30 procent av den totala elproduktionen) medan den fossila elen uppgick till 343 TWh (27 procent av totalen), enligt en ny rapport från det brittiska analysföretaget Ember som även visar att den samlade elproduktionen ökade med 0,7 procent under perioden.
Sol- och vindkraftsproduktionen ökade med 13 procent, 45 TWh, jämfört med året innan, medan den fossila elproduktionen minskade med 17 procent, 71 TWh.
Även vattenkraften levererade starkt under årets första halvår och ökade med 33 TWh, eller 21 procent, vilket kan förklaras med att fjolåret var ett torrår i stora delar av Europa. Totalt stod de förnybara energislagen vatten-, sol- och vindkraft för runt hälften av EU:s elförsörjning under perioden. Och lägger man till kärnkraften – som ökade med 9 TWh under halvåret efter att merparten av de franska verken nu är igång igen – stod de fossilfria källorna för närmare tre fjärdedelar av elproduktionen.
Tyskland har både ökat och minskat mest
Tyskland är det EU-land som minskat sin fossila elproduktion mest, genom sin successiva kolutfasning. Men kol står dock fortfarande för en femtedel av landets elproduktion. Det är också Tyskland som har ökat sin sol- och vindelsproduktion mest (i absoluta tal). En knapp fjärdedel av all tillkommande sol- och vindelsproduktion under året producerades i Tyskland.
Som en följd av den ökade andelen förnybart så minskade även kraftproducenternas koldioxidutsläpp under perioden – med 17 procent jämfört med året innan. Sedan 2017 har utsläppen från EU:s elproducenter minskat med 44 procent.
Förändringen i elproduktion i EU jan-juni 2024 (TWh)
Vattenkraft 33
Solkraft 23
Vindkraft 21
Kärnkraft 9
Gaskraft – 29
Kolkraft – 39
Här ökade vindelen mest (TWh)
Tyskland 5,5
Nederländerna 4,5
Polen 2,1
Danmark 1,6
Frankrike 1,3
Här ökade solelen mest (TWh)
Tyskland 4,5
Spanien 2,7
Italien 2,6
Polen 2,4
Österrrike 2,0
Källa: Ember
Johan Wickström