Årets tio mest lästa energiartiklar 2024
1. Öresundsverket gör sig redo för omstart
2. Ny regeltolkning kan bromsa hushållens investeringar i hembatterier
Hembatterier lockade till läsning i början av året efter att Skatteverket uppdaterat sin tolkning av stödet till grön teknik, så att dessa enbart fick användas för egenproducerad el. Sedan dess har Skatteverket modifierat sin tolkning något. Läs hela artikeln.
3. ”Sverige behöver fler gasturbiner i elsystemet”
Gasturbiner har kommit upp igen i energidebatten, bland annat på grund av ett tuffare säkerhetsläge och en alltmer variabel elproduktion. Nu måste vi satsa på att få fram fler gasturbiner som flexibel baskraft, menar Magnus Genrup, professor i kraftverksteknik vid Lunds universitet, i denna intervju. Läs hela artikeln.
4. Svk: Fler vindkraftsbolag behöver bidra med nedreglering
Kostnaden för att reglera ned kraftsystemet ökade kraftigt i början av året, för att sedan sjunka tillbaka rejält under sommaren. Svenska kraftnät vill dock att fler kraftslag deltar på nedregleringsmarknaderna. Läs hela artikeln.
5. Nu är Hans-Olofs unika vätgasvilla uppkopplad mot flexmarknaden
Vi åkte på besök till energigurun Hans-Olof Nilssons unika vätgasvilla som han byggde för tio år sedan – med ett energisystem bestående av solceller, vätgas, batteri och bergvärme som var frånkopplat från elnätet. Men nu har han kopplat upp sig mot elnätet igen för att delta på flexmarknaden. Läs hela artikeln.
6. Virtuella elnät ändrar spelplanen på elmarknaden
Snart kommer det gå att dela el med grannen utan att det behövs nya ledningar. Denna så kallade virtuella delning innebär att fler svenskar kan bli aktiva kunder på elmarknaden. Hur kommer detta påverka elmarknaden? Läs hela artikeln.
7. Det här kan Sverige lära sig av Finlands kärnkraftsprojekt
I Sverige förbereds nu de första stegen för en utbyggnad av kärnkraften. Men vad kan vi lära oss av Finland, där den nya reaktorn Olkiluoto 3 togs i drift först efter 14 år av förseningar? Vår artikel med två finska energiexperter från hösten 2023 lockar fortfarande till läsning. Läs hela artikeln.
8. Här är Sveriges vätgasprojekt 2024
I Sverige pågår nu ett knappt 40-tal industriprojekt där grön vätgas utgör en central del. I vår vätgaskarta – publicerad i april – har vi prickat in de aktuella vätgasprojekten som nu planeras i Sverige, från nord till syd. Sedan dess har det hänt en del, vilket vi inte har uppdaterat. Läs hela artikeln.
9. Så ser utmaningarna ut för Sveriges elsystem fram till 2045
I början av året skruvade Svenska kraftnät upp elförbrukningen i sin nya marknadsanalys, upp till drygt 345 TWh till 2045. Utvecklingen ställer krav på reserver, flexibilitet och ökad överföringskapacitet, enligt Svk, utöver all ny elproduktion som behövs. Analysen visade även att norra Sverige kommer få högre elpriser än södra delen av landet från 2035. Läs hela artikeln.
10. Därför satsar Göteborg Energi på V2G
Göteborgs effektbehov kommer öka radikalt under de kommande åren och då gäller det att använda elnätet mer flexibelt. Det är ett av skälen till att Göteborg Energi har tagit täten när det gäller V2G, Vehicle to grid. Bolaget testar nu tekniken i tre projekt för att se hur tekniken kan skalas upp och fungera i praktiken. Läs hela artikeln.
Johan Wickström