Kompetensfrågan har seglat upp som en av de stora utmaningarna för att klara den snabba elektrifieringen i samhället. Omställningen kommer leda till många nya jobb och ställer krav på ny kompetens i en rad sektorer som berörs av elektrifieringen.
Men hur ska detta lösas när allt fler sektorer tävlar om arbetskraften? Det har Energimyndigheten utrett under de senaste två åren, i ett regeringsuppdrag med syfte att kraftsamla kring kompetensförsörjningen.
En första delrapport kom under hösten 2023 där utredningen pekade ut 35 framtida bristyrken inom energisektorn. Nu har slutrapporten landat på regeringens bord och här lyfter man fram tio förslag, bland annat ökad samverkan (med Energimyndigheten som en samlande kraft), fler uppdragsutbildningar, ökad satsning på yrkesvägledare och fler praktikplatser.
– Men det finns ingen enskild silver bullet som kan lösa utmaningen. Det krävs en mix av åtgärder och mycket samverkan för att vi ska få fler att jobba i denna framtidsbransch, säger Marie Claesson, projektledare på Energimyndigheten.
Fler praktikplatser
En central punkt för att få in fler personer till de nya jobben är att det blir fler praktikplatser, på alla nivåer.
– Det här riskerar att bli en flaskhals, men det är oerhört viktigt med praktikplatser och behöver uppmuntras. Det är ju bryggan in till arbetslivet. Vi vill göra en översyn av hur tillgången till praktikplatser ser ut idag och föreslår att möjligheterna till ett ekonomiskt stöd till små företag utreds för att stärka kapaciteten att ta emot praktikanter, säger Marie Claesson.
När det gäller utbildningsplatser för civilingenjörer inom elektroteknik är det inte bristen på dem som är problemet, utan att de inte fylls, enligt utredningen. För till exempel ingenjörer inom elektroteknik har det varit en fallande trend under senare år när det gäller antalet utexaminerade.
Energisektorn är lite av en doldisbransch. Här måste alla hjälpas åt för att lyfta fram den och öka synligheten, inte minst energiföretagen själva.
Inom energiområdet utgörs kompetensbehovet dock till stor del av personer med i första hand gymnasial utbildning.
– Här kommer tillgången på lärare vara helt avgörande. Bristen på lärare är idag en av de allvarliga kompetensbristerna och det behöver rättas till.
Samtidigt finns redan idag många möjligheter, till exempel inom ramen för Yrkeshögskolan, slår utredningen fast. Men energiområdet får inte full utväxling av de utbildningsplatser som finns och en stor del av platserna är outnyttjade.
Därför krävs det åtgärder för att öka synligheten och attraktiviteten.
– Energisektorn är lite av en doldisbransch. Här måste alla hjälpas åt för att lyfta fram den och öka synligheten, inte minst energiföretagen själva. Är man väl inne i branschen så stannar man kvar, vilket ju är en styrka som man bör jobba vidare med.
Utökad satsning på yrkesvägledare
Det handlar även om att öka kunskapen och tydliggöra vilka yrken som finns, och vilka de relevanta utbildnings- och karriärvägarna är. Därför vill utredningen också göra en utökad satsning på yrkesvägledare.
– Att förändra föråldrade stereotyper och öka kunskapen om elektrifieringens betydelse är avgörande för att locka fler studenter, i synnerhet unga och kvinnor, till tekniska och naturvetenskapliga utbildningar, säger Marie Claesson.
I utredningen har Energimyndigheten även tittat närmare på kärnkraftsområdet.
– Om det blir nybyggnation av kärnkraft blir det en jätteutmaning med kompetens. Det handlar om alla delar: projektering, juridik, teknik med mera. Här behöver vi göra en mer detaljerad kompetensanalys tillsammans med branschen om hur efterfrågan och utbud ser ut. På lite längre sikt kan det även bli mycket stor konkurrens med andra länder om denna arbetskraft, säger Marie Claesson.
Lika viktigt är det att våra medlemsföretag ser vikten av att ta emot unga studerande så att de lär sig yrket på plats.
Energiföretagen instämmer i det mesta
På Energiföretagen är man nöjd över det fokus som nu riktas på kompetensfrågan genom Energimyndighetens kraftsamlingsrapport.
- Vi är överens om det mesta som står i slutrapporten, inte minst när det gäller att öka kännedomen om branschen och alla energijobb som finns. Vi delar även myndighetens slutsats att det behövs en nationell strategi som håller ihop helheten. Det krävs en många olika åtgärder för att säkerställa energibranschens kompetensförsörjning, säger Greta Hjortzberg, ansvarig för kompetensfrågor på Energiföretagen.
Även Energiföretagen anser att praktik är en nyckelfråga för att få fler in i branschen
– Det är viktigt att det finns förutsättningar för företagen att ta emot praktikanter och där kan någon form av ekonomiskt stöd vara en lösning för att få framför allt mindre företag att engagera sig. Lika viktigt är det att våra medlemsföretag ser vikten av att ta emot unga studerande så att de lär sig yrket på plats och inte minst känner att de är efterfrågade och välkomna.
Greta Hjortzberg tycker att branschen har ett ansvar öka intresset för energijobben:
– Många unga människor vill ha ett arbete där man gör skillnad och i energibranschen är man ju mitt i händelsernas centrum när hela samhället ska ställa om till fossilfrihet. Därför har vi och alla företag i branschen ett gemensamt ansvar för att visa upp alla de möjligheter vi erbjuder i form av både spännande och samhällsviktiga jobb.
Här kan du läsa utredningen.
Johan Wickström