I mitten av november kom 22 blivande energiingenjörer från John Ericsson-institutet på besök till Norrtälje Energi. Många av dem har långa karriärer bakom sig, bland annat som skräddare, lärare, läkare och teckentolk.
Varför vill de byta bransch nu, vad tycker de om utbildningen och vad tar de med sig för erfarenheter från sina tidigare jobb?
Elias Huldt, 20 år, Göteborg, lärarvikarie:
– Jag gick naturprogrammet på gymnasiet då jag alltid tyckt om No-ämnena. Jag skrev mitt gymnasiearbete om solceller och gjorde en databaserad utvärdering av dessa ur ett effektivitets- och lönsamhetsperspektiv. Det var detta arbete som väckte mitt stora intresse för miljöfrågor och energibranschen.
– Vi har lektioner på distans, via Teams. Det funkar jättebra och man kan bo var som helst i Sverige. Det som varit mest intressant hittills är energimarknader och energipolitik. Jag hade inte full koll på det innan men nu förstår jag bättre hur det fungerar.
– Jag vill vara med och driva energiomställningen framåt, hur vi genererar och distribuerar energi för ett hållbarare och energieffektivare samhälle. Jag skulle gärna arbeta med övergripande frågor på större företag som AFRY eller Sweco.
Hedda Widengård, 38 år, Stockholm, skräddare och stuckatör:
– Jag har alltid varit medveten om påverkan på klimatet och då ligger också energilösningar nära till hands. Men jag har också tänkt: klarar jag verkligen att gå en teknisk utbildning?
– Men tanken på att jobba med lösningar som kan vara till nytta för samhället och klimatet gjorde att jag till slut vågade söka utbildningen. Det ångrar jag absolut inte och det går bra att plugga teknik. Det som varit mest intressant hittills är kursen om energimarknader. Det var jätteintressant!
– Jag har erfarenheter från många olika situationer med kunder. Jag tror att det har gjort mig lyhörd och flexibel och lösningsinriktad. Som ändringsskräddare måste du vara kreativ. Som stuckatör har jag varit ute på många byggarbetsplatser och sett hur det fungerar på ett bygge.
Ruslan Imidzhanov, 44 år, Spånga, fastighetstekniker och arborist:
– Jag är tjänstledig från mitt arbete som fastighetstekniker för att vidareutbilda mig. Mitt stora intresse för att minska energianvändningen driver mig att lära mer inom energiområdet. Jag trivs med att arbeta med energieffektivisering och känner att det är meningsfullt att kunna bidra med minsta lilla i denna riktning.
– Jag tycker om att felsöka och hitta optimeringslösningar. Ur ett hållbarhetsperspektiv anser jag att man i första steget bör testa att optimera och effektivisera installationer som redan finns i fastigheten. Att få jobba med helheten i en modern fastighet och att hitta de mest optimala energilösningarna i samarbete med hyresgäster och hyresvärd, det skulle vara mitt drömjobb!
Madelene Sandström 41 år, Härnösand, teckentolk och hästtränare:
– När vi började diskutera energilösningar för vår lilla gård väcktes mitt intresse för frågorna på allvar. Sedan jag fick min dotter för ett drygt år sedan har frågorna kring klimat och energi blivit allt viktigare. Jag vill ha en mer stabil framtid för mitt barn.
– Jag har med mig bra erfarenheter som jag kan ha nytta av i kommunikation med människor och det behövs ju även i energibranschen. Som teckenspråkstolk har jag varit med om många situationer som har krävt en bra förmåga att läsa av situationer till exempel vid förlossningar eller begravningar. I mitt jobb som hästtränare handlar det mycket om samspel, vilket jag också tror att jag kan få nytta av.
Allan Al-Nabhan, 26 år, Uddevalla, brödförsäljare:
– Det var en studievägledare som tipsade om den här utbildningen. Jag är jätteintresserad av matte och fysik och tänker ofta på energilösningar på min fritid. Jag räknar på energiförbrukning och funderar på hur optimala energilösningar skulle kunna ser ut.
– I mitt nuvarande jobb har jag insett att jag har lätt att få kontakt med kunder. Att få sälja energilösningar för dem som bor i lägenheter skulle jag gärna vilja göra. Jag vill bidra med lösningar som ska gynna både brukare och företag.
Mohammed Temeiza, 24 år, Kristianstad, programmerare:
– Jag har jobbat som tekniker och programmerare, men jag kände att jag ville utveckla mig själv, så jag sökte till den här utbildningen. Jag är intresserad av samhället och vilka energilösningar som kan bli aktuella.
– Jag skulle vilja jobba inom byggbranschen och vara projektledare inom nybyggnation och på så sätt få vara med och påverka vilka energilösningar som kan bli aktuella i nya byggnader.
– Jag har precis blivit farsa, så det är lite tufft att hinna med och plugga. Det som är bra att föreläsningarna spelas in så att jag kan kolla vid andra tillfällen om jag inte hinner med. Man måste vara verkligt intresserad om man ska gå en sån här utbildning, annars orkar man inte med. Det här med energi är framtiden och det finns många jobb att söka!
Maja Grimberg, 31 år, Landskrona, lågstadielärare:
– Det är pappa och min man som har inspirerat mig att gå över till energibranschen, där de båda jobbar. Jag har ett stort samhällsengagemang och har alltid varit intresserad av energi och miljö. Jag brinner för att förbättra energianvändningen och vill vara med och utveckla optimala energilösningar, som är långsiktigt hållbara.
– Det är väldigt kompetenta lärare på den här utbildningen. Jag tycker inte utbildningen är svår direkt, men jag har fått lägga ner tid på att fräscha upp mina mattekunskaper, men det funkar bra. Kursen om energipolitik är nog det som jag tycker är det mest intressanta hittills. Vi tog till exempel upp en rapport om hur oljemarknaden ser ut och hur vi kan jobba för att minska Rysslands inflytande inom oljeområdet.
Kolja Gilli, 51 år, Ockelbo, narkosläkare:
– Jag är ofantligt trött på personalpolitiken i regionerna. Just nu jobbar jag som stafettläkare, vilket fungerat i över 12 år för mig. Men nu när man försöker tvinga in stafettläkarna i en anställning ser jag inte det som ett alternativ. Det har lett till att jag nu byter karriär efter 30 år inom vården.
– Jag har också en pilotutbildning och har jobbat som flyglärare samt driftat veteranflygplan, vilket gett mig en del teknisk och pedagogisk förståelse.
– Jag är nyfiken på energibranschen, särskilt efter att ha energieffektiviserat mitt 50-tals-hus. Det är en framtidsbransch och kanske kan jag jobba som konsult. Jag är van vid att leda personal och att anpassa mig snabbt till nya förutsättningar.
Marie Kofod-Hansen