I den gamla järnvägsknuten Ånge i Västernorrland har det brittiska företaget RES under flera år satsat på vindkraft och att utveckla gröna affärsidéer med koppling till energi. Ganska snabbt i denna process kom man fram till att ett vätgasprojekt vore lämpligt med tanke på den goda tillgången på vindkraft och elnät i närområdet.
Det är bakgrunden till projektet Alby Östra – en industripark, strax utanför Ånge, som baseras på industriell symbios med en vätgasanläggning på centrum. Det vill säga en anläggning som genom elektrolys spjälkar vatten till vätgas och syre. Den totala effekten för att driva fabriken är cirka 500 MW (ungefär som en större svensk stad).
Hållbart flygbränsle
Under tisdagen blev det klart att RES projekt nu säljs till den tyska kapitalförvaltaren Prime Capital, som ska använda vätgasen för att producera hållbart flygbränsle eSAF (Sustainable aviation fuel).
Anläggningen kommer byggas ut i två etapper där etapp 1 ska vara klar 2029. Fullt utbyggd kommer anläggningen producera 90 000 ton eSAF per år.
– Det här är en stor dag för oss och bra betyg på att vi utvecklar marknadsmässiga och hållbara energiprojekt som även skapar positiva samhällsekonomiska effekter i Ånge, säger Matilda Afzelius, vd på RES Norden.
RES har jobbat nära kommunen i hela utvecklingsarbetet och kommer fortsätta att vara en viktig aktör i det framtida arbetet.
– Vi har bildat ett projektbolag med Prime Capital och kommer att vara med i uppbyggnaden av anläggningen.
Prime Capital äger sedan tidigare RES-utvecklade energiprojekt, bland annat vindkraftparken Björnberget i Ånge. Dessutom driver de ett par vätgasprojekt i Norge och Finland, dock fortfarande på planeringsstadiet.
En drivkraft för investeringen är EU:s direktiv Re Fuel EU Aviation som ställer krav på att 6 procent av flygbränslet ska vara hållbart (SAF) till 2030, en andel som sedan successivt ska öka till 70 procent till 2050.
– En viktig del med våra vätgasprojekt är också att vi jobbar i hela värdekedjan. Ambitionen är att använda restenergierna från vätgasproduktionen, säger Alexandra Angelbratt, vätgasansvarig på RES.
Syrgasen ska bland annat gå till en fiskodling och när det gäller restvärmen för man diskussioner med kommunen, bland annat kring ett växthus.
– Vi håller även dörren öppen för att använda det till fjärrvärme, men det finns inget behov i dagsläget, säger Alexandra Angelbratt.
Fler projekt på gång
RES har även ytterligare ett vätgasprojekt i Ånge, i Ljungaverk.
– Vi har inte kommit lika långt där, men vi kommer ta det till marknaden i närtid, säger Matilda Afzelius som vill lyfta samarbetet med kommunen som en framgångsfaktor i sammanhanget.
– Vi har fått ett superstarkt stöd från kommunen. Det har varit en fin samverkan och det här kommer skapa många nya jobb i kommunen, både när anläggningen byggs och när den kommer i drift.
Även s-ordföranden Erik Lövgren var på plats under tisdagen:
– Vi har sedan länge insett att grön vätgas är en möjliggörare både för den gröna omställningen och för vår kommun. Det här är ett viktig steg på vägen för Ånge från nedläggningsbygd till utvecklingsbygd, säger han.
Johan Wickström