Här är veckans minisvep av nyhetsnotiser om händelser och nyheter som fallit under vår radar (men som vi kanske återkommer till senare).
1. Nytt EU-projekt ska stärka Norrbottens fjärrvärme
Norrbotten kan bli ett nytt kunskapscenter för fjärrvärme i Europa. Det är i alla fall målet med ett nytt projekt, Advancing district heating and cooling solutions for efficient waste heat utilization, som finansieras av Region Norrbotten och Interreg Europe.
I projektet kommer en regional samverkansgrupp att etableras med deltagare från energibolag, fjärrvärmeföretag och andra nyckelaktörer. Gruppen kommer att fokusera på bland annat gemensamma upphandlingar, nya anslutningar av områden, uppgradering av system samt ny teknik som till exempel lågtemperatursystem.
En av deltagarna är Pajala kommun:
– Det är bra att Pajala värmeverk är med i den regionala och internationella utvecklingen av fjärrvärme. Priserna på bränsle har ökat och kommer öka framöver och därför måste vi samverka för att försöka hålla ner kostnaderna för konsumenterna, säger Birgitta Rantatalo, kommunalråd i Pajala.
Projektet bygger på Norrbottens långa erfarenhet och kunskap inom fjärrvärme.
– Norrbottens aktörer har god kunskap kring fjärrvärme. Länet har fjärrvärmesystem som byggdes upp redan på 80-talet. Projektet vill genom det här kompetenscentret lyfta fram den kunskap som finns för att stärka framtidens fjärrvärme, säger Isabella Katsimenis, projektutvecklare på Energikontor Norr.
2. Wykman lägger ut planen för ny svensk kärnkraft
Under tisdagen kallade finansmarknadsminister Niklas Wykman, tillsammans med riksgäldsdirektör Karolina Ekholm, till presskonferens för att berätta om hur regeringen ska gå vidare med Mats Dilléns utredning om kärnkraftens finansiering, som presenterades i augusti.
Många remissinstanser har kritiserat den föreslagna finansieringsmodellen på olika sätt, bland annat att det riskerar att tränga undan annan elproduktion och att det saknas konsekvensanalyser och alternativa lösningar. Men Niklas Wykman viftade undan den kritiken:
– Vi har inte tid för stora konsekvensanalyser. Vi behöver ersätta 140 TWh fossil energi och då har jag svårt att se hur 40 TWh kärnkraft skulle tränga undan annan produktion. Det handlar inte om att ställa energilösningar mot varandra. Vi behöver även mycket mer vindkraft framöver, sa Niklas Wykman.
Han öppnade även för att andra kraftslag och energisystem skulle kunna få liknande finansieringslösningar framöver.
Men närmast handlar det för regeringens del om att få rull på kärnkraftsfinansieringen:
– Vi lämnar en proposition under våren, i mars/april. Sedan träder lagen i kraft vid halvårsskiftet och sedan ska vi ha förutsättningar att ta emot ansökningar under hösten.
3. Falu Energi & Vatten driftsätter batterilager
Nu har även Falu Energi & Vatten investerat i batterilager. I veckan meddelade företaget att man driftsatt det nya lagret med en effekt på 12 MW och en kapacitet på 12 MWh – en total investering på 65 miljoner kronor.
Tanken är att delta på Svenska kraftnäts olika marknader för stödtjänster. Nu återstår ett godkännande från Svk utifrån de kvalificeringstester som utförts under hösten. I början av nästa år beräknas handeln att komma igång.
– Det här är en viktig investering för både oss och våra kunder. Batteriet gör lokalnätet starkare och hjälper oss möta framtidens behov av flexibilitet i energisystemet, säger Markus Åkerberg, chef för Elnät, Stadsnät och Energitjänster på Falu Energi & Vatten.
4. Högspänning går in på sin femte säsong
Realityserien Högspänning, som följer medarbetare på Vattenfall och Skellefteå Kraft, kommer snart igång med en femte säsong. Under nästa säsong utlovas en djupare inblick i vardagen hos flera av medarbetarna på kärnkraftverket Ringhals och på Lillgrunds vindkraftspark.
– Att på nära håll få följa med de lokala energihjältarnas arbetsvardag har för många inneburit en ögonöppnare, inte minst inom kärnkraften. Därför är vi extra glada för att kunna introducera flera nya energihjältar därifrån, säger Lotta Henrysson, HR-chef för Vattenfall Sverige.
Färskt i minnet för många västerbottningar är snöstormen i slutet av november, då hårda vindar i kombination med snöfall gjorde att tusentals kunder drabbades av strömavbrott. Under störningens mest intensiva dagar fanns ett filmteam på plats och följde med ut på montörernas utmanande arbete under väldigt tuffa förhållanden – och detta kommer att kunna ses under Högspännings femte säsong.
- De som var ute på fältet och arbetade med åtgärder under störningen möttes av väldigt mycket stöd och uppskattning från våra kunder. Jag skulle tro att insynen som allmänheten fått genom att titta på Högspänning har ökat förståelsen för vårt arbete i sådana här situationer, säger Robert Johansson, vd på Skellefteå Kraft Energiservice.
Serien produceras av Delta Studios och stöds av Energiföretagen Sverige. Säsong fem, med tio nya avsnitt, startar den 19 februari 2025 på Viaplay och på onsdagar i TV3 klockan 20.00.
5. Så kan elnätsbolag frigöra outnyttjad effekt i elnätet
Kan outnyttjad nätkapacitet frigöras så att elnätet används mer effektivt? Det har Energimarknadsinspektionen, på uppdrag av regeringen, utrett under hösten, och i veckan lämnade Ei sin slutrapport.
Här kommer Ei fram till att elnätsföretagen har lämpliga mandat för att disponera outnyttjad nätkapacitet och att det befintliga regelverket i stora delar ger utrymme för elmarknadens aktörer att utforma ändamålsenliga avtal.
Samtidigt bedömer Ei att det behövs ytterligare incitament för elnätsföretagen för att exempelvis utforma och anpassa avtal, processer och tariffer. Sådana incitament kan ges genom intäktsramsregleringen och regler som möjliggör tariffer med lokaliseringssignaler. Detta kräver dock ändringar i ellagen.
Läs hela rapporten här.
VECKANS STATISTIKFärre långa avbrott i elnätenUnder 2023 drabbades 3 782 kunder som varade längre än 24 timmar. Det är en minskning med 55 procent jämfört med året innan, då motsvarande siffra låg på 8 345 kunder. Det visar Energimarknadsinspektionens årliga rapport över leveranssäkerheten i elnäten.
VECKANS RIKSDAGSBESLUT6,6 miljarder till energiområdetUnder tisdagen klubbade riksdagen igenom regeringens förslag för utgiftsområdet energi. Totalt går cirka 6,6 miljarder kronor till energiområdet. Mest pengar, drygt 1,6 miljarder kronor, går till energiforskning. Knappt 1 miljard går till biogasstöd och drygt 900 miljoner går till laddinfrastruktur.
Nu tar Nyhetssvepet lite julpaus - vi återkommer med ett nytt nyhetssvep den 10 januari.
Johan Wickström