Tänk dig att du har en lägenhet i Stockholm och en sommarstuga i Nyköpings skärgård med solpaneler på taket – och att du när sollen levererar för fullt kan skicka över elen till lägenheten i stan. Det är tanken med virtuell delning av el som är en av de nya delarna i EU:s uppdaterade elmarknadsdirektiv (även om ordet virtuell inte finns med i dokumentet – där står det energidelning kort och gott).
Direktivet, som lades fram under sommaren 2024, innehåller en rad olika delar för att stärka förnybar elproduktion och öka kundernas inflytande på elmarknaden och ge dem större kontroll över kostnaderna.
Under hösten fick Energimarknadsinspektionen (Ei) i uppdrag att ta fram ett förslag på hur denna nya energidelning ska kunna gå att införas i svensk lag. Idag är det nämligen inte möjligt. Däremot går det att dela energi fysiskt i mikronät, bakom elmätaren, vilket gör att elanvändarna slipper extra skatter. Men då krävs det nya kablar.
En möjlig gamechanger
Virtuell delning använder det vanliga elnätet, vilket kan bli en gamechanger, enligt Per Everhill, ansvarig för Public affairs på Tekniska verken i Linköping.
– Det här är en spännande utveckling. Vi har ju länge haft en trend med fysisk energidelning bakom det vanliga elnätet. Men med virtuell delning blir det möjligt att dela mellan fler olika leveranspunkter inom ett elprisområde. Men nätet påverkas inte av det, säger Per Everhill, som sitter med i en referensgrupp till Ei i arbetet med det nya direktivet.
Fördelarna med virtuell delning är att man slipper dra en fysisk kabel för att dela elen och att man därmed kan utnyttja det befintliga elnätet mer effektivt.
– Man kan tänka sig en stor bostadsrättsförening som har solceller på taket. De skulle kunna dela upp anläggningen i 80 delar och dela ut elen med det här systemet. Idag hade de tvingats lösa det med en kabel, säger Per Everhill.
– Eller en stor aktör som bygger en vindkraftsanläggning och delar upp den i 1 000 delar och hyr ut den till en fast peng till lägenhetskunder till exempel. Då slipper företaget marknadsrörelserna och lämpar över en del av risken på dem som hyr anläggningen.
Men redan idag kan man ju köpa in sig med en andel i en solcellsanläggning – vad blir skillnaden?
– Dagens andelsägande är finansiella affärsmodeller som egentligen ligger utanför elmarknaden. Med den energidelning som föreslås av EU blir regelverket mer formaliserat som en integrerad del av elmarknaden.
Oklart med avgifter
Samtidigt är det oklart vad som gäller avgiftsmässigt med den delade elen.
– Sannolikt måste den som tar emot delad el också betala skatt och nätavgifter vilket gör det mindre fördelaktigt än att dela fysiskt via kabel. Samtidigt säkrar man sig från marknadens volatilitet. Jag har också svårt att se att staten skulle kunna ta ut någon moms på energin som delas då den inte är prissatt per kilowattimme.
Det kan bli en nischgrej för nördar. Men om nån aktör sätter igång att hyra ut delar i stora parker kan det bli stort.
Rent praktiskt måste produktionen och konsumtionen av den delade elen ske inom samma avräkningsperiod, vilket i nuläget betyder samma timme. Det blir elnätsföretagen som måste hantera informationsflödet. Användaren anmäler att man delar elen till två punkter och meddelar detta till respektive elnätsföretag.
– Det blir ett extrajobb att hantera för elnätsföretagen, fast det är ju inte särskilt komplicerat om det bara handlar om att addera en volym till en viss leveranspunkt. Men för elhandelsbolagen är det kanske inte så bra. Det här är ju volymer som kommer försvinna från elhandeln. Men de kan ju samtidigt börja delta i den här handeln genom nya kreativa affärsmodeller, säger Per Everhill.
Svensk solenergi är positivt inställda
Även på Svensk solenergi ser man positivt på de nya möjligheterna med energidelning.
– Grundtanken är att de som inte har förutsättningar för solceller eller batterier i sitt hem, exempelvis alla som bor i lägenheter, ska kunna bli mer aktiva elkunder. Det kommer bidra till att fler kan producera el och bidra med flexibilitet i elsystemet, säger Oskar Öhrman, tekniskt ansvarig på Svensk solenergi.
– Det här innebär också att elnätet utnyttjas mer effektivt. Därför vore det rimligt med lägre elnätsavgift för den som virtuellt delar el.
Oskar Öhrman vill dock helst ha en tydligare avgränsning av den virtuella elen.
– Vi tänker mer lokalt än prisområden. Ju mer man avgränsar, desto större nätnytta. Vi är mer tveksamma till delning över längre avstånd.
Hur detaljerna ska utformas får vi reda på i januari då Energimarknadsinspektionen ska leverera sin slutrapport.
Per Everhill tror att det är för tidigt att sia om hur populärt det kan bli med virtuell delning.
– Det är svårt att säga. Det kan bli en nischgrej för nördar. Men om nån aktör sätter igång att hyra ut delar i stora parker kan det bli stort. Hur som helst tror jag att det kan bli en riktig snackis framöver.
Johan Wickström